null Beeld Bram Debaenst. Recepten & foodstyling: Els Sirejacob
Beeld Bram Debaenst. Recepten & foodstyling: Els Sirejacob

PREMIUM

5x lekkers voor op de camping

Naar een mooie plek rijden, kampeertafeltje en stoeltjes uitklappen en genieten maar. Bijvoorbeeld met een heerlijk gerecht uit het boek Camperfood & fijne plekken.

null Beeld

Recept: Groentebouillon met pannenkoekjes

Een kom groentesoep én pannenkoekjes na een wandeling, daar word je letterlijk en figuurlijk warm van. Maak de bouillon van tevoren en laat hem rustig trekken voor een rijkere smaak.

Voor 1,5 l bouillon

  • 2 uien
  • 3 wortelen
  • 3 stengels prei
  • 2 stengels bleekselderij
  • 250 g champignons
  • stuk verse gember van ± 3 cm
  • ½ bosje peterselie
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels

Voor 12 pannenkoeken

  • 250 g bloem
  • 4 eieren
  • ½ l (plantaardige) melk
  • ½ bosje peterselie, bieslook, dragon of andere groene kruiden
  • Peper en zout

Pel de ui. Was en schil de wortel. Snijd de ui, wortel, prei, bleekselderij en champignons in grove stukken. Schil en snijd de gember in schijfjes. Hak de peterselie grof. Doe de groenten, laurier, gember, peterselie en kruidnagel in een grote pan. Voeg 2 l water toe en laat de bouillon ± 40 min. op een rustig vuur zachtjes koken.

Maak ondertussen het pannenkoekenbeslag. Meng de bloem en eieren met peper en zout door elkaar. Voeg er al roerend de melk aan toe. Klop het beslag goed, zodat er geen klontjes meer in zitten. Hak de groene kruiden en voeg aan het beslag toe. Houd een beetje over voor de afwerking. Is er een keuken aanwezig op de camping, dan kun je de kruiden mixen in het beslag. Dit geeft de pannenkoekjes een mooie groene kleur. Bak de kruidenpannenkoeken en laat afkoelen. Rol ze op en snijd ze in reepjes. Zeef de groentebouillon en kruid met peper en zout. Serveer de bouillon in een soepkom met de reepjes pannenkoek en garneer met wat extra peterselie of andere groene kruiden.

Bereidingstijd: ± 40 min.

null Beeld

Recept: Flammkuchen met vegan optie

Flammkuchen maken in een camper? Jazeker! Je moet er wel een oventje of barbecue met deksel voor hebben. Je kunt kiezen voor de klassieke versie met kaas, uien en spek, maar je kunt hem ook gemakkelijk vegan maken.

(Voor 4 stuks)

  • 500 g bloem
  • 11 g gedroogde gist
  • Scheutje olijfolie
  • Snufje zout
  • 1 grote ui
  • 2 rode uien
  • 250 g spek of shiitakes
  • 400 g hüttenkäse óf kwark óf crème fraiche óf creamy vegan kaas
  • Handvol kervel of andere groene kruiden
  • Peper en zout

Meng bloem, gist, een scheutje olijfolie en 240 ml lauw water door elkaar, voeg het zout toe en kneed tot een mooie deegbal. Wrijf een kom in met olijfolie, zodat het deeg niet aan de kom blijft kleven. Leg het deeg in de kom, dek af met een handdoek en laat ± 30 min. rijzen. Tijd om de barbecue met deksel aan te steken. Heb je een oven tot je beschikking, verwarm die dan voor op 250 °C. Snijd de uien in maantjes. Bak het spek of de shiitakes krokant in een braadpan. Was en hak de groene kruiden grof. Verdeel het deeg in vier gelijke delen en rol elk deel uit tot een ronde dunne bodem op een met bloem bestoven werkblad. Leg één deegbodem op een platte bakplaat en bestrijk met ¼ van de kaas. Verdeel er ¼ spek of shiitakes over en ¼ van de ui. Kruid met peper en zout. Bak de flammkuchen 8-10 min. in de oven of op de barbecue onder gesloten deksel. Strooi er na het bakken wat kervel of andere verse groene kruiden over, verdeel in stukken en serveer.

Bereidingtijd: ± 1 uur + ± 30 min. rijzen

Let op: je moet de flammkuchen een voor een bakken, want er kunnen er geen vier tegelijk op de barbecue of in de oven. Deel de stukken uit en doe de volgende in de oven terwijl je samen eet.

null Beeld

Recept: Salade met maultaschen met vegan optie

Maultaschen is een Duitse specialiteit die je kunt vergelijken met ravioli. In Duitsland wordt het pastadeeg meestal gevuld met vlees en groenten, maar er zijn ook vegan variaties.

(Voor 4 personen)

Voor de maultaschen

  • 100 g bloem
  • 1 el zonnebloem-olie
  • 1 tl wittewijnazijn
  • Snuf zout
  • 100 g spinazie (gewassen)
  • 1 el olijfolie
  • 100 g varkensgehakt of seitangehakt
  • 1 el platte peterselie
  • 1 ei (voor de vegan optie laat je het ei weg)
  • 2 sneetjes brood
  • 1 ui
  • Klontje boter of scheutje maisolie

Voor de salade

  • handvol waterkers
  • ½ krop Romeinse sla
  • ½ bosje blad-peterselie
  • ½ bosje radijs
  • 2 lente-uitjes
  • 1 el broodcroutons
  • Klontje boter
  • Sap van 1 citroen
  • 1 tl mosterd
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Meng de bloem, 45 ml water, de olie en de azijn met het zout en kneed tot een soepel deeg. Laat ± 15 min. rusten in een kom, afgedekt met een handdoek. Bereid ondertussen de salade voor: was en snijd de Romeinse sla in reepjes, de radijzen in schijfjes en de lente-ui en bladpeterselie grof. Bak de croutons in boter goudbruin. Maak nu de vulling. Was en hak de peterselie grof. Pel en snijd de ui fijn. Snijd het brood in blokjes. Stoof de spinazie gaar in olijfolie, laat even afkoelen en knijp het vocht eruit met de handen. Snijd dan fijn. Meng dan de spinazie met het gehakt, de peterselie, eventueel het rauwe ei, blokjes brood en ui. Voeg zout en peper toe.

Rol het deeg uit tot de dikte van een flensje en snijd in rechthoeken van 8x12 cm. Gebruik extra bloem tegen het plakken. Leg een eetlepel vulling op de ene helft en vouw dicht tot een rechthoek. Duw de randjes goed aan met een vork, zodat het deeg dicht blijft tijdens het koken. Breng water aan de kook in een grote pan en kook de maultaschen in gedeelten voorzichtig en heel zachtjes, ± 10 min. Meng ondertussen de waterkers, Romeinse sla, peterselie, radijzen en lente-uitjes. Maak een dressing van olie, azijn, mosterd en citroensap. Kruid met peper en zout. Bak de maultaschen goudbruin in boter of olie en snijd in kleinere partjes. Verdeel de salade over de borden en werk af met de dressing, croutons en maultaschen.

Bereidingstijd: ± 1 uur + ± 15 min. rusten

null Beeld

Recept: Gevulde paprika en courgette met vegan optie

De bereiding van met rijst gevulde groenten vraagt wat meer tijd, maar het resultaat is het waard. In dit recept voegen we ook dragon toe, want de smaken van fetakaas, dragon en gehakt vormen een gouden combinatie.

(Voor 4 personen)

  • 200 g rijst
  • 500 g lamsgehakt óf gemengd gehakt óf seitangehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 250 g fetakaas of gemalen vegan kaas
  • Handje dragon
  • 1 courgette
  • 3 paprika’s
  • Peper en zout
  • Olie om te bakken

Dit gerecht kan op de barbecue als die kan worden afgesloten met een deksel. In de oven kan ook; verwarm die dan voor op 180 °C. Kook de rijst in gezouten water gaar. Bak intussen het gehakt in een braadpan met een scheutje olie. Pel en plet de knoflook en snijd de uien fijn. Brokkel de fetakaas in kleine stukken. Pluk de dragon en snijd fijn. Meng alle ingrediënten in een kom en kruid goed af met peper en zout. Was de courgette en paprika. Snijd het kroontje van de paprika af en haal de zaadlijst eruit zonder de paprika te snijden. Verdeel de courgette in drie gelijke stukken, in de breedte. Haal met een lepel het binnenste eruit, maar laat wel een goede bodem over, zodat de vulling er niet uitvalt. Zet de groenten in een ovenschaaltje of op een plaat die tegen de warmte kan. Vul nu de paprika en courgettes met de gehakt- en rijstmengeling en zet ± 25 min. in de gesloten barbecue of voorverwarmde oven.

Bereidingstijd: ± 30 min. + ± 25 min. oventijd

null Beeld

Recept: Geplette aardappelen met erwten, Parmezaan en peterselie

Lekker samen uit de pan eten, dan smaken deze geplette aardappels met erwtjes en Parmezaanse kaas namelijk het lekkerst.

(Voor 4 personen)

  • 1 kg krielaardappelen met schil
  • 400 g diepvrieserwten
  • 1 bos peterselie
  • 260 g Parmezaanse kaas of geraspte vegan kaas
  • Peper en zout
  • Olie of boter om te bakken

Kook de krielaardappelen in gezouten water gaar. Giet af en zet aan de kant. Kook de erwten in gezouten water. Hak de peterselie fijn. Plet de aardappelen één voor één, zorg ervoor dat ze net niet uit elkaar vallen. Bak de aardappelen aan beide kanten in een pan met olie. Kruid met peper en zout. Schep de erwten over de aardappelen en rasp er Parmezaan overheen. Garneer met peterselie.

Bereidingstijd: ± 25 min.

Els Sirejacob en Colette Beyne (tekstbewerking).Bram Debaenst. Recepten & foodstyling: Els Sirejacob
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden