null Beeld Beeldigbeeld/Stockfood
Beeld Beeldigbeeld/Stockfood

PREMIUM

5x lekker voor een uitgebreide brunch

Zondag laat uit de veren? Túúrlijk, want het is best wennen dat het al wat later licht wordt. Dan sla je het ontbijt gewoon over en ga je voor een uitgebreide brunch. Zonder eindtijd is het lekker lang tafelen.

De recepten zijn voor 4 personen, tenzij anders vermeld.

null Beeld

Recept: Salade met tomaten, avocado, bacon en croutons

Een gemengde salade met verschillende tomaten, avocado, bacon en croutons. De romige dressing met zure room maakt ’m perfect af.

  • 80 g bacon, in dunne plakken
  • 6 el extra vergine olijfolie
  • 4 sneden witbrood, in blokjes van ± 1x1 cm
  • 2 el wittewijnazijn
  • 3 el zure room
  • peper, zout
  • snuf suiker
  • 2 handen vol gemengde sla
  • 250 g kleine tomaten in verschillende kleuren en groottes, gehalveerd of in kwarten
  • vruchtvlees van 2 avocado’s, in plakjes
  • 2 el fijn­gesneden bieslook

Bak de bacon knapperig in een droge koekenpan met antiaanbaklaag. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Verhit 2 el van de olie in dezelfde pan en bak de broodblokjes hierin lichtbruin op middelhoge pit. Laat uitlekken op keukenpapier. Klop van de rest van de olie met de azijn en de zure room een dressing en breng op smaak met peper, zout en suiker. Vermeng de sla met de tomaten en de avocado en schep de dressing erdoor. Verdeel de bacon en de croutons erover en bestrooi met de bieslook.

Bereidingstijd: ± 20 min.

null Beeld
null Beeld

Recept: Kersen-yoghurttaart met amandelcrunch

Een feestelijke kersentaart om mee te beginnen of mee af te sluiten. Hij is lekker fris door de vulling met hangop en de amandelcrunch geeft er een heerlijk krokant accent aan.

(8-10 personen)

Voor de taart

  • 350 g Griekse yoghurt
  • 160 g honing
  • 350 g bloem + extra om te bestuiven
  • 7 g instant gist
  • 2 el melk
  • 1 ei
  • 2 eierdooiers
  • 1 tl vanille-extract
  • 110 g zachte boter, in blokjes + extra om in te vetten
  • 250 g ontpitte kersen (pot), uitgelekt

Voor de amandelcrunch

  • 60 g amandelen zonder vlies
  • 50 g honing
  • 50 g suiker
  • ± 1 tl rozenwater
  • zout
  • arachide- of zonnebloemolie

Klop de yoghurt met de helft van de honing los, schep hem in een met een doek beklede zeef en hang deze boven een kom. Laat een nacht uitlekken. Bewaar de vloeistof in de kom. Rooster voor de amandelcrunch de amandelen in een droge koekenpan en laat afkoelen. Verwarm de honing en de suiker met 2 el water in een pannetje en roer tot de suiker is opgelost. Laat 4-5 min. zeer zachtjes koken zonder te roeren. Roer er dan amandelen, rozenwater en een snuf zout door.

Vet een bakplaat in met olie en giet het mengsel erin uit. Laat afkoelen en uitharden. Breek de crunch in stukken, hak ze grof en bewaar in een luchtdichte trommel of doos. Vermeng voor de taart de bloem met de gist en een snuf zout in een kom. Verwarm de opgevangen vloeistof van de hangop met de rest van de honing in een pannetje tot lauwwarm en klop er melk, het ei en een van de eierdooiers door. Mix het eiermengsel beetje bij beetje door de bloem en roer het vanille-extract erdoor. Kneed de boter erdoor tot een glad, glanzend deeg. Vet een kom, bestuif hem met bloem en leg de deegbal erin. Dek af met een vochtige doek of met plasticfolie en laat ± 2 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats.

Verwarm intussen de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte). Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een ovale lap van ± 34x16 cm. Leg hem op een met bak-papier beklede bakplaat en prik in met een vork. Verdeel de hangop erover en laat daarbij rondom een rand van ± 2 cm vrij. Bestrooi met 4 el van de amandelcrunch, schep de kersen erop en bestrooi met nog 2 el crunch. Roer de tweede eierdooier los met 1 el water en bestrijk de deegrand ermee. Bak de taart in het midden van de oven in ± 30 min. gaar en goudbruin. Serveer lauwwarm.

Bereidingstijd: ± 45 min. + ± 10 uur uitlekken yoghurt + ± 30 min. oventijd

null Beeld
null Beeld

Recept: Boterhammen met preivulling, kaassaus en spiegelei

Voor de stevige trek: volkorenbrood met preivulling, kaassaus en spiegelei. Lekker met een salade, bijvoorbeeld met radicchio.

  • 8 sneden volkorenbrood
  • 1-2 el milde olijfolie
  • 4 eieren
  • peper, zout

Voor de preivulling

  • 2 el boter
  • witte en lichtgroene deel van 2 preien, klein gesneden
  • blaadjes van 1-2 takjes tijm + extra om te bestrooien
  • 100 ml cider of appelsap

Voor de kaassaus

  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 180 ml donker bier, bijv. Guinness
  • 220 g geraspte cheddar
  • 40 g crème fraîche
  • 2 tl pittige mosterd
  • 1-2 tl worcestersaus

Verhit voor de preivulling de boter en bak hierin de prei op lage pit omscheppend zonder dat deze kleurt. Blus af met de cider, roer de tijm erdoor en laat op lage pit inkoken tot al het vocht is verdampt. Roer af en toe door. Breng op smaak met peper en zout. Smelt voor de kaassaus de boter in een pannetje en voeg ineens alle bloem toe. Roer tot het mengsel een balletje is dat van de pan loslaat. Laat 1 min. koken. Roer het bier er beetje bij beetje door tot een gladde saus. Roer de kaas, de crème fraîche, de mosterd en de worcestersaus erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Zet opzij.

Verwarm de ovengrill voor en rooster het brood hierin aan beide kanten goudbruin. Verdeel de preivulling en de kaassaus erover en laat goudbruin kleuren onder de grill. Verhit intussen de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin 4 spiegeleieren. Bestrooi met peper en zout naar smaak. Leg de spiegel­eieren op de helft van de kaasboterhammen en bestrooi met de extra tijm. Lekker met een radicchio-salade.

Bereidingstijd: ± 25 min. + ± 10 min. oventijd

null Beeld
null Beeld

Recept: Baguettes met gerookte forel en ingelegde groenten

De baguettes met gerookte forel, sjalot en feta serveer je met zelf ingelegde venkel, bloemkool, ui en rozijnen. Reken hiervoor wel eenvoorbereidingstijd van drie dagen.

  • 4 baguettes
  • 1 handvol blaadjes van groene kruiden
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el citroensap
  • peper, zout
  • 4 el aïoli (knoflookmayonaise)
  • 4 gerookte forelfilets, in stukjes
  • 1 sjalotje, in dunne reepjes
  • 140 g feta, verbrokkeld

Voor de ingelegde groenten

  • 1 venkel­knol, in dunne plakken
  • 700 g bloemkool, in roosjes
  • zeezout
  • 3 uien, in ringen
  • 1 el milde olijfolie
  • 1½ tl mosterdzaad
  • 500 ml appelazijn
  • 140 g suiker
  • 2 groene pepers
  • 1 tl geraspte gemberwortel
  • 70 g sultanarozijnen
  • extra nodig: brandschone weckpot van ± 1,2 l inhoud

Begin 3 dagen van tevoren. Kook voor de ingelegde groenten de venkel en de bloemkool apart in ruim kokend water met zout beetgaar. Spoel koud en laat uitlekken. Schep de groenten om met de ui en doe over in de weckpot. Verhit de olie in een ruime steelpan en bak het mosterdzaad hierin omscheppend tot het gaat geuren. Blus af met de azijn. Roer er de suiker, 1 el zout en 200 ml water door en breng aan de kook. Roer er dan de pepers, de gemberwortel en de rozijnen door. Schenk het mengsel over de groenten in de pot, sluit deze, laat afkoelen en laat de smaken minimaal 3 dagen intrekken in de koelkast.

Snijd de baguettes overlangs door. Vermeng de kruiden met de olie, het citroensap en peper en zout naar smaak. Bestrijk de onderste helften van de baguettes met de aïoli en beleg met de kruiden, de sjalot, de forel en de feta en dek af met de bovenste broodhelften. Snijd de baguettes doormidden, leg ze op een bord en serveer met de ingelegde groenten.

Bereidingstijd: ± 40 min. + 3 dagen wachttijd ingelegde groenten

null Beeld
null Beeld

Recept: Wentelteefjes met banaan, chocolade en karamelsaus

Houd vooral nog wat ruimte over voor zo’n superwentelteefje met banaan, chocolade en karamelsaus.

  • 2 eieren
  • ± 400 ml melk
  • 2 el suiker
  • boter
  • 8 sneetjes casinobrood
  • 100 ml slagroom
  • 100 g pure chocolade, in stukjes
  • 2 bananen, in plakjes
  • poedersuiker
  • flesje karamelsaus

Klop de eieren los met de melk en de suiker in een platte schaal. Verhit 2 el boter in een koekenpan met antiaanbaklaag. Week 2 boterhammen kort in het eiermengsel, laat uitlekken en bak ze aan beide kanten in 1-2 min. goudbruin. Houd warm en bak zo ook de rest van de wentelteefjes. Verhit de slagroom en giet hem over de chocolade, roer glad. Leg vier wentelteefjes op bordjes, bestrijk ze met chocolade en verdeel de banaan erover. Dek af met de rest van de wentelteefjes, bestuif met poedersuiker en lepel er karamelsaus over.

Bereidingstijd: ± 20 min.

Colette BeyneBeeldigbeeld/Stockfood

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden