MT37 M37 culi  Beeld fotografie: beeldigbeeld/stockfood
Beeld fotografie: beeldigbeeld/stockfood

PREMIUM

5x de lekkerste spiesjes van de BBQ

Spiesjes van de buitengrill zijn een gegarandeerd succes. Door ingrediënten als groenten, kip, vis, garnalen en vlees te marineren krijg je een extra lekkere smaak. Ook fijn: de spiesjes zijn lekker snel gaar.

MT38 M38 horizontale lijn groen Beeld
MT37 M37 culi  Beeld

Alle recepten zijn voor 4 personen

Recept: Zalmforelrolletjes met gebakken citroen-­korianderrijst

Voor deze rolletjes gebruik je zalmforel, vis met een roze kleur en een vrij neutrale smaak. Voor het grillen bestrijk je de visrepen met een mix van korianderzaad, limoensap en olie. Lekker met de gebakken citroen-korianderrijst.

  • 200 g rijst
  • versgemalen peper, zout
  • ½ tl korianderzaad
  • 5 el arachideolie
  • sap van 1 limoen
  • 500 g zalmforel-filet, in brede lengterepen
  • 4 el milde olijfolie
  • 2 rode uien, in dunne partjes
  • rasp en sap van ½ biologische citroen
  • handje korianderblad, fijngehakt + extra om te garneren
  • chilivlokken
  • 1 limoen, in parten

Extra nodig: vijzeltje*, cocktailprikkers

Kook de rijst in licht gezouten water gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Week de cocktailprikkers in koud water. Verwarm de barbecue voor. Stamp het korianderzaad fijn en roer door de arachideolie en het limoensap. Bestrijk de visrepen ermee, bestrooi met zout en rol op. Zet vast met cocktailprikkers. Verhit de olijfolie en fruit hierin de ui. Schep de rijst en de citroenrasp erdoor en bak 5 min. omscheppend mee op lage pit. Schep de gehakte koriander erdoor en breng op smaak met citroensap, chilivlokken en zout. Rooster de visrolletjes op een hete barbecue ± 10 min. rondom lichtbruin en gaar. Leg ze op de rijst en garneer met de extra koriander en de limoenparten.

Bereidingstijd: ± 35 min.

*Heb je geen vijzel, stamp de zaden dan fijn met een pan met dikke bodem.

Variatietip Geen fan van koriander? Vervang deze door platte peterselie.

MT38 M38 horizontale lijn groen Beeld
MT37 M37 culi  Beeld

Recept: Gemengde groente­spiesen

Kleurig, licht en gezond zijn groentespiesen van paprika, courgette, pompoen en maïs. Je kunt ze als hoofdgerecht serveren of als bijgerecht.

  • 1 rode paprika, in vierkantjes van ± 4 cm
  • 1 courgette, in dikke plakken
  • ¼ geschilde flespompoen (over de lengte doorgesneden), zaadlijsten verwijderd, in dikke plakken
  • 2 voorgegaarde maïskolven, in plakken van ± 2 cm dik
  • naaldjes van 2 takjes rozemarijn

Voor de marinade

  • sap van 1 limoen
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 el milde olijfolie + extra om in te vetten
  • 3 el Japanse sojasaus
  • 1 el kokosbloesemsuiker
  • versgemalen peper, zout
  • mespunt chilipoeder

Extra nodig: 4 lange of 8 korte houten prikkers

Klop of schud de ingrediënten voor de marinade door elkaar. Vermeng de groenten en de rozemarijnnaaldjes in een platte schaal en schep de marinade erdoor. Dek af en laat de smaken minimaal 1 uur intrekken. Schep af en toe om. Verwarm intussen de barbecue voor en week de spiesen in koud water. Rijg de groenten afwisselend aan de spiesen maar bewaar de marinade. Bestrijk het barbecuerooster met de extra olie. Grill de groentespiesen rondom 10-12 min. of tot ze lichtbruin en beetgaar zijn. Bestrijk regelmatig met de marinade. Lekker met brood.

Bereidingstijd: ± 25 min. + ± 1 uur marineren

Variatietip Je kunt ook kiezen voor andere groenten. Let er wel op dat ze allemaal ongeveer even snel klaar zijn. Kook harde groenten voor, om te voorkomen dat ze nog niet gaar zijn terwijl de kleur al goed is.

MT38 M38 horizontale lijn groen Beeld
MT37 M37 culi  Beeld

Recept: Kip tikka met limoen

Deze kipdijfiletspiesen marineer je in een mengsel van tikka masala pasta met honing en limoen, waardoor ze kruidig smaken. Lekker met naanbrood dat je even mee roostert op de barbecue, en een komkommersalade met yoghurtdressing.

  • 600 g kippendijfilet met vel, doormidden gesneden
  • blaadjes van 1 takje munt, grof gehakt
  • handje basilicum, grof gehakt

Voor de marinade

  • 2 biologische limoenen
  • 3 el tikka masala pasta
  • 1 teen knoflook
  • 2 el arachideolie
  • 1 tl honing
  • ½ tl zout

Extra nodig: 4-6 dikke satéprikkers

Snijd 1 limoen in parten om te serveren en zet opzij. Rasp voor de marinade van de andere limoen de helft van de schil dun af en pers de vrucht uit. Roer de tikka masala pasta erdoor en pers de knoflook erboven uit. Roer de olie, de honing en het zout erdoor. Doe de kip in een platte schaal en schep om met de marinade. Dek af en laat de smaken minimaal 1 uur in de koelkast intrekken. Week intussen de prikkers in koud water en verwarm de barbecue voor. Rijg de kip aan de prikkers en rooster ze rondom gaar en goudbruin in 8-10 min. Bestrooi de kip met de kruiden en serveer met de limoenparten. Lekker met komkommersalade en geroosterd naanbrood.

Bereidingstijd: ± 20 min.+ ± 1 uur marineren

MT38 M38 horizontale lijn groen Beeld
MT37 M37 culi  Beeld

Recept: Mini mixed grill van garnalen, kippenvleugels en varkensfilet

Heerlijk, zo’n uitnodigende schaal mini mixed grill vol prikkertjes met daaraan allemaal net even anders gemarineerde grote garnalen, varkensfiletblokjes en kippenvleugels. Met verse frites en een grote gemengde salade erbij wordt het echt een feestje.

  • 4 el limoensap
  • 1 el honing
  • 2 el milde olijfolie
  • versgemalen peper, zout
  • 250 g grote garnalen, schoongemaakt
  • ½ tl Japanse sojasaus
  • 1 el arachideolie
  • mespunt tomatenpuree
  • snuf gemalen komijn
  • 250 g varkensfilet, in blokjes van ± 2x3 cm
  • 1 el zoetzure chilisaus
  • 300 g kippenvleugels
  • 1 limoen, in parten

Extra nodig: kleine houten prikkers

Roer het limoensap, de honing, de olijfolie en peper en zout naar smaak door elkaar en bestrijk de garnalen met de helft ervan. Leg ze in een schaal, dek af en laat de smaken ± 40 min. intrekken in de koelkast. Roer de rest van het mengsel om met de sojasaus, de arachideolie, de tomatenpuree en de gemalen komijn en schep de varkensfiletblokjes om met de helft ervan. Dek af en laat de smaken ± 30 min. intrekken in de koelkast. Roer de chilisaus door de rest van de marinade, bestrijk de kippenvleugels ermee. Dek af en laat de smaken ± 20 min. intrekken in de koelkast. Verwarm intussen de barbecue voor. Steek 2 vleesblokjes aan een prikker en steek in de garnalen een prikker. Rooster de spiesjes en de kippenvleugels in 4-6 min. goudbruin en gaar. Serveer met limoenparten. Lekker met verse frites en een grote gemengde salade. Lekker met soja, tomatenketchup en zoetzure chilisaus.

Bereidingstijd: ± 30 min. + ± 40 min. marineren

MT38 M38 horizontale lijn groen Beeld
MT37 M37 culi  Beeld

Recept: Kipspiesen met kruiden en citroen

Voor een instant vakantiegevoel: zomerse spiesen van kip, rode ui, citroen en vers laurierblad met kruiden.

  • 600 g kippendijfilet, in blokken van ± 3x4 cm
  • 1 rode ui, in partjes
  • 4 verse laurierbladeren

Voor de marinade

  • 1 teen knoflook
  • 4 el milde olijfolie
  • 1 takje peterselie
  • 1 takje citroenmelisse + extra om te garneren
  • 1 takje tijm
  • 1 grote biologische citroen
  • versgemalen peper, zout

Extra nodig: lange prikkers

Pers voor de marinade de knoflook uit boven de olie. Hak alle kruiden fijn. Halveer de citroen en leg een helft opzij. Rasp van de andere helft de schil dun af en pers de vrucht uit. Roer citroenrasp en -sap en de kruiden door de knoflookolie. Breng op smaak met peper en zout. Doe de kipblokken in een platte schaal, schep om met de marinade, dek af en laat de smaken minimaal 1 uur in de koelkast intrekken. Verwarm intussen de barbecue voor en week de prikkers in koud water. Snijd de achtergehouden halve citroen in 8 partjes. Rijg het vlees afgewisseld met de citroenpartjes, de ui en de laurierbladeren aan de prikkers. Rooster in ± 10 min. rondom gaar en lichtbruin. Garneer met de extra citroenmelisse. Lekker met een pastasalade met groenten.

Bereidingstijd: ± 25 min. + ± 1 uur marineren

Colette Beynefotografie: beeldigbeeld/stockfood

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden