null Beeld

5 witte groenten om vaker te eten

Om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen, is het goed om veel fel gekleurde groenten en fruit te eten. Maar dat betekent niet dat je de witte groenten links moet laten liggen! Ze bevatten juist heel waardevolle vitaminen.

Groentes en fruitsoorten met een kleurtje zien er niet alleen vrolijk uit, ze zíjn ook gezond. Het is zelfs zo dat de sterkst gekleurde groenten de meeste antioxidanten bevatten. Antioxidanten gaan vrije radicalen in het lichaam te lijf. Deze gevaarlijke stofjes komen vrij in het lichaam bij bepaalde processen en kunnen – in grote hoeveelheden – hart- en vaatziektes en kanker veroorzaken.

Onzichtbare voedingsstoffen

Maar vergeet vooral niet ook geregeld witte groenten in je boodschappenmandje te leggen. Volgens onderzoek bevatten ook deze essentiële vitaminen die je met het blote oog niet kunt zien. Daarbij komt dat veel voedingsstoffen , zoals vitamine C, kalium, vitamine D en calcium, helemaal geen kleur hebben. Dat geldt eveneens voor vezels. Dit zijn vijf belangrijke witte vitaminebommen:

Asperges

Joepie, ze zijn er weer! Al in de oudheid, bij de Grieken, Romeinen en Chinezen, werd asperge omschreven als een geneeskrachtig kruid. Dit zou met name komen door de stof asparagine die een gunstige uitwerking kan hebben op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. Volgens het Nederlandse Asperge Centrum werkt de groente verder bloedzuiverend en kan het als vochtafdrijvend middel gebruikt worden bij blaas- en nierfunctiestoornissen.

Aardappels

Behalve koolhydraten zitten er ook superveel vitamines in aardappels. Als je wilt afvallen, kun je volgens diëtiste Ukie Harkema daarom beter vaker aardappels dan rijst of pasta eten. Één middelgrote aardappel bevat al bijna de helft van je dagelijkse behoefte aan vitamine C en een kwart van de benodigde hoeveelheid kalium (meer dan een banaan) - en dat allemaal in slechts 137 calorieën! Verschillende studies tonen een verband aan tussen een hoge kalium-inname en een verkleinde kans op een hoge bloeddruk en een beroerte, vandaar dat wetenschappers denken dat aardappels goed passen in gezond voedingspatroon. Daarnaast bevatten aardappels veel vezels en vitamine B6, een vitamine waar zo'n twintig procent van de ouderen een tekort aan heeft.

Bloemkool

Deze witte en caloriearme koolsoort is rijk aan vezels en vitamine C; slechts 125 gram van deze groente is genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid! Daarnaast is bloemkool goed voor je botten, want het bevat veel calcium. Er zit ook relatief veel vitamine K, B6 en foliumzuur (B11) in. Vooral van die laatste twee vitamines komen in Nederland vaak tekorten voor - des te meer reden om vaker bloemkool op het menu te zetten!

KOOKTIP: stomen is altijd gezonder dan koken, want dan blijven de meeste voedingsstoffen behouden. Bloemkool heeft bovendien als nadeel dat het veel kookvocht opneemt en dan krijg je een beetje nattige, vergeelde bloemkool op je bord.

Uien

Uien zijn niet alleen fantastische smaakmakers in allerlei gerechten, er zitten ook veel vezels, vitamine C, foliumzuur, calcium en ijzer in. Daarnaast bevat het ziektewerende antioxidanten, zoals flavonoïden. Dit stofje komt ook in zwarte en groene thee voor en legio onderzoeken wijzen erop dat het beschermt tegen hart- en vaatziekten en sommige kankersoorten. Ook zou het goed zijn voor sterke botten.

Champignons

Champignons zijn een belangrijke bron van vitamine B2 , vitamine B3, foliumzuur en van de mineralen kalium en fosfor. Je kunt ze daarom gewoon als groente eten. Op sommige punten scoren champignons zelfs béter dan groenten. Zo bevatten ze provitamine D, een stof die je lichaam (in dit geval) zelf kan omzetten in vitamine D. Met honderd gram gebakken champignons krijg je bovendien al dertig procent binnen van de hoeveelheid koper die je per dag nodig hebt.

Bron | blogs.webmd.com, Voedingscentrum

Bekijk ook: zo rijp je een avocado in 10 minuten

Dit vind je misschien ook interessant

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden