null Beeld Maarten van der Wal, Kelsy Curtis, Monika Grabkowska (via Unsplash), Getty Images, Shutterstock
Beeld Maarten van der Wal, Kelsy Curtis, Monika Grabkowska (via Unsplash), Getty Images, Shutterstock

PREMIUM

5 heerlijke recepten met citroen

Wat je allemaal niet kan doen met zo'n citrusvrucht... Heerlijke Italiaanse smaakmakers met citroen!

null Beeld

Recept: Romige pappardelle met citroen en parmezaan

Deze zomerse pasta eet je als primi (voorgerecht). Je kunt er een handvol rucola, waterkers of verse kruiden (basilicum, extra peterselie, munt) aan toevoegen om hem nog frisser te maken.

  • 450 g verse pappardelle
  • 175 g mascarpone
  • fijngeraspte schil en sap van 2 kleine, biologische citroenen of 1 grote
  • 100 g geraspte Parmezaanse kaas of pecorino*
  • zout en versgemalen peper
  • blaadjes van 6 takjes bladpeterselie

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar in ruim kokend water met zout (let op: dat gaat met verse pasta razendsnel). Klop de mascarpone, citroenrasp en -sap, Parmezaanse kaas en een scheut pastakookwater in een ruimte schaal door elkaar en voeg zout en ruim peper toe. Giet de pappardelle af en schep de hete pasta door het roommengsel. Garneer met peterselie, maal er nog wat extra peper over en serveer.

Bereidingstijd: ± 15 min. + koken

*Pecorino is een droge, zilte, harde schapenkaas uit Italië die perfect combineert met citroen en verse kruiden.

null Beeld

Recept: Citroen-parmezaankip

Voor een mooi, krokant kruidenkorstje bak je deze kipschnitzels in de oven.

  • 4 enkele kipfilets of 4 kipkarbonades zonder bot (biologisch)
  • versgemalen peper en zout
  • 50 g bloem
  • 2 eieren
  • 2 el vers citroensap
  • 1 grote teen knoflook, uit de knijper
  • 100 g panko broodkruim
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • blaadjes van 10 takjes bladpeterselie, fijngehakt
  • 2 tl oregano (gedroogd)

Extra nodig: citroen, bij het serveren

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Sla de kip iets platter: leg hem tussen twee vellen bakpapier sla erop met de onderkant van een koekenpan. Bestrooi de kip met peper en zout. Verdeel de bloem over een plat bord. Klop in een diep bord de eieren los met het citroensap en de knoflook. Meng in een ander diep bord het broodkruim met de kaas, de peterselie en de oregano. Haal de stukken kip eerst door de bloem, dan door het eimengsel en druk ze vervolgens voorzichtig met beide kanten in het broodkruimmengsel. Leg ze op het bakpapier en zet in de oven. Afhankelijk van de dikte van de kip zijn de schnitzels na 15 min. goudbruin, krokant en gaar. Je kunt ze de laatste 5 min. nog even keren. Serveer ze met extra citroen om mee te bedruppelen.

Bereidingstijd: ± 25 min.

null Beeld

Recept: Citroenlimonade met basilicum

(± 1 liter)

Een weergaloze dorstlesser die het frisse van citroen combineert met basilicum.

  • 5-6 biologische citroenen (voor ± 250 ml sap) + 1 extra in plakjes, om te serveren
  • ± 250 g suiker*
  • ijsblokjes, grof gehakt 5 takjes basilicum

Schil met een scherp mesje de gele schil van de citroenen en pers ze uit. Los de suiker op in een steelpan met 250 ml kokend water. Voeg de citroenschil toe en roer tot alle suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur, roer het citroensap door de warme siroop en leg het basilicum erin. Laat afkoelen, zeef de siroop en meng met ± 750 ml ijskoud water. Schenk in flesjes of glazen met ijsblokjes en voeg extra plakjes citroen toe.

Bereidingstijd: ± 15 min. + afkoelen

*Gebruik 200 g suiker voor minder zoete limonade.

Tip: boen de schil van de citroenen altijd even goed onder de warme kraan.

null Beeld

Recept: Citroencake

Een stevige citroencake met een onweerstaanbare, dikke laag glazuur.

  • 125 g zachte roomboter
  • 250 g ricotta
  • 250 g suiker
  • mespunt zout
  • geraspte schil van 2 kleine of 1 grote biologische citroen(en)
  • 3 eieren
  • 100 g amandelmeel
  • 150 g bloem
  • 4 tl bakpoeder

Voor het glazuur:

  • 250 g poedersuiker
  • 2-3 el vers citroensap
  • citroenzestes (sliertjes) van 1 biologische citroen

Extra nodig: boter om in te vetten bakpapier cakevorm

Verwarm de oven voor op 175 ºC. Vet de cakevorm in en bekleed deze met bakpapier. Mix de roomboter met de handmixer of in de keukenmachine met de ricotta, de suiker, het zout en het citroenraspsel tot een romig mengsel. Voeg één voor één de eieren toe. Meng het amandelmeel en het bakpoeder met de bloem en spatel dit vervolgens door het ricottamengsel. Schep het beslag in de cakevorm en bak de cake in 60 tot 70 min. goudbruin en gaar. Haal uit de oven en check of de cake helemaal gaar is door er met een scherp mes of een satéstokje in te prikken. Als dit er schoon uitkomt, is de cake gaar. Laat afkoelen. Doe voor het glazuur de poedersuiker in een kom. Voeg 2 el citroensap toe en roer goed door. Voeg meer sap toe afhankelijk van de gewenste dikte. Voor een glazuur dat een beetje in de cake trekt, kun je een extra theelepel citroensap toevoegen. Giet het glazuur over de afgekoelde cake en strooi de citroenzestes erover.

Bereidingstijd: ± 20 min. + ± 65 min. bakken

Tip: bedruppel de cake tijdens het afkoelen met 2 el limoncello voor extra smaak.

null Beeld

Recept: Citroen-prosecco-sorbet

(Voor 4 personen)

Het geheim van dit frisse sorbetijs: een flinke scheut prosecco!

  • 1 blaadje witte gelatine
  • 250 ml versgeperst citroensap
  • 200 g suiker
  • 250 ml prosecco

Extra nodig: ijsmachine

Week de gelatine in een kom met koud water. Zeef het citroensap door een fijne zeef. Breng in een steelpan aan de kook en laat, al roerende, de suiker erin oplossen. Neem de pan van het vuur. Knijp de gelatine goed uit en los al roerende op in de warme siroop. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en giet dan de prosecco erbij. Roer goed door en zet het mengsel minimaal 1 uur in de koelkast om af te koelen. Draai de sorbetbasis vervolgens in ± 25 min. tot ijs in de ijsmachine.

Bereidingstijd: ± 20 min. + 1 uur afkoelen en ± 25 min. in de ijsmachine

Beanca de GoedeMaarten van der Wal, Kelsy Curtis, Monika Grabkowska (via Unsplash), Getty Images, Shutterstock

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden