MT40 M40 Culinair Peren Beeld Living Inside
Beeld Living Inside

PREMIUM

4x overheerlijk met peer

De peer is een van de populairste fruitsoorten in Nederland. Hij wordt ook nog eens vaak hier geteeld, dus de footprint is laag. Alle reden om er veel van te eten. In cake, taartjes, gekaramelliseerd, als chips…

null Beeld

Recept: Taartjes met amandel-kaneelperenvulling

Deze taartjes met hun dunne bodem en royale vulling met amandelspijs, peren en kaneel zijn heerlijk bij de thee of bij een kopje espresso.

(6 stuks)

Voor het deeg

  • 150 g bloem
  • 1 tl poedersuiker
  • 1 tl vanillesuiker
  • 150 g koude boter, in blokjes
  • 1 koud ei (M)

Voor de amandel-kaneelperenvulling

  • 1 ei (M)
  • 1 dl melk
  • snuf zout
  • 3 el poedersuiker + extra om te bestuiven
  • ½ el vanillesuiker
  • 3 el bloem
  • ¼ tl baking soda
  • 100 g amandelspijs, verbrokkeld
  • 1-2 middelgrote handperen, geschild en klokhuizen verwijderd, in blokjes
  • 1 el citroensap
  • 1 tl gemalen kaneel

Extra nodig: 6 taartvormpjes van ± 15 cm doornede, bakparels

Kneed voor het deeg de bloem, alle suiker en de boter tot een kruimelig deeg. Voeg het ei toe en kneed tot een soepel deeg. Bekleed de vormpjes met het deeg en zet ± 30 min. in de vriezer. Verwarm de oven voor op 225 °C (onder- en bovenwarmtestand) en klop intussen voor de vulling het ei en de helft van de melk los in een kom. Klop het zout, alle suiker, de bloem en de baking soda erdoor en roer de rest van de melk erdoor. Schep er als laatste de amandelspijs door. Besprenkel de peren met het citroensap en schep om met de gemalen kaneel. Neem de vormpjes uit de vriezer en leg een stukje bakpapier op de taartbodems. Bestrooi met een laag bakparels en bak de bodems ± 10 min. voor. Verwijder dan bakparels en -papier en bak nog 10 min. Verdeel de amandelvulling over de vormpjes en druk de perenstukjes erin. Schakel de oven terug naar 200 °C en bak de taartjes in ± 25 min. goudbruin. Laat afkoelen en bestuif de taartjes met de extra poedersuiker. Lekker met lobbig geklopte slagroom of een bolletje vanille-ijs.

Bereidingstijd: ± 30 min. + ± 30 min. vriestijd + ± 45 min. oventijd + afkoelen

null Beeld
null Beeld

Recept: Overnight oats met gember en gekaramelliseerde peer

Overnights oats hebben het voordeel dat je van tevoren potjes voor de hele week kunt maken, zodat je er ’s morgens alleen nog maar een topping op hoeft te scheppen, zoals hier van gekaramelliseerde peer.

(1 persoon)

  • 40 g havermout
  • 1 tl chiazaad
  • ½ tl gemalen kaneel + extra om te bestuiven
  • snuf vanillepoeder
  • snuf zout
  • 1 dl Turkse yoghurt
  • 1 tl geraspte gemberwortel
  • 1 dl kokosmelk of amandelmelk
  • 1 el ahornsiroop
  • ½ handpeer, geschild en klokhuis verwijderd, fijngesneden
  • 2 el walnoten, droog geroosterd en grof gehakt + 1 el extra voor de topping

Voor de gekaramelliseerde peer

  • ½ el boter
  • ½ handpeer, geschild en klokhuis verwijderd, in partjes
  • ½ el ahornsiroop

Vermeng voor de overnight oats de droge ingrediënten in een kom, roer er de yoghurt door en voeg dan de rest van de ingrediënten toe. Dek af en zet een nacht in de koelkast. Verhit voor de gekaramelliseerde peer de boter en bak de peer hierin omscheppend 5-6 min. Roer de siroop erdoor en laat op lage pit goudbruin kleuren. Zet opzij. Haal de overnight oats een kwartiertje voor het eten uit de koelkast en schep de peerstukjes en de extra gehakte noten erop. Bestuif met de extra kaneel.

Bereidingstijd: ± 15 min. + 1 nacht in de koelkast

null Beeld
null Beeld

Recept: Perenchips

Perenchips maak je door zeer dunne plakjes peer te drogen in de oven. Serveer ze als lichtzoete snack bij een kaasplank of garneer er desserts of een salade mee.

(3 bakplaten)

  • 3 stevige handperen

Voor de suikersiroop

  • 50 g suiker

Extra nodig: mandoline

Los voor de suikersiroop de suiker in 1 dl water in een steelpan al roerend op, tot er geen korrels meer zichtbaar zijn. Laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 80 °C (hetelucht). Schaaf de peren overdwars in dunne plakken op de mandoline en leg ze op met bakpapier beklede bakplaten zonder dat ze elkaar overlappen. Bestrijk ze dun met de siroop. Zet de bakplaten 2-4 uur in de oven* en keer de peerplakken halverwege of wanneer de randjes beginnen om te krullen. Open de ovendeur af en toe om wat lucht te laten ontsnappen. Laat afkoelen en bewaar in een luchtdichte doos of trommel.

Bereidingstijd: ± 30 min. + afkoelen siroop + 2-4 uur oventijd

*De droogtijd is afhankelijk van de dikte van de plakken.

Tip Als ze enige tijd uit de oven zijn, worden perenchips zacht. Leg ze dan kort in een oven op 80 °C om ze weer knapperig te maken.

null Beeld
null Beeld

Recept: Perencake met pecannoten en ahornsiroop

De pecannoten en ahornsiroop halen het beste in peren naar boven. Bijvoorbeeld in deze cake met dunne plakken peer.

(8-10 personen)

  • 250 g bloem
  • 1 tl baking soda
  • 100 g pecannoten, grof gehakt + extra om te bestrooien
  • snuf zout
  • 250 g koude boter, in blokjes
  • 250 g suiker
  • rasp van 1 bio citroen + 2 el sap
  • 2 eieren (M)
  • 3 middelgrote handperen, geschild en klokhuizen verwijderd, in lengteplakken
  • 2 el ahornsirop
  • 1 el rietsuiker
  • poedersuiker om te bestuiven

Extra nodig: springvorm van ± 22 cm doorsnede, ingevet en bekleed met bakpapier

Verwarm de oven voor op 175 °C (onder- en bovenwarmte). Vermeng de bloem, de baking soda, de noten en het zout in een kom. Klop de boter met de suiker en de citroenrasp luchtig en mix de eieren er een voor een door. Voeg dan het bloemmengsel toe en klop in ± 5 min. tot een glad cakebeslag. Doe het over in de vorm en strijk glad. Schep de plakken peer om met de ahornsiroop en het citroensap en steek ze in cirkelvorm in het beslag. Bestrooi met de extra gehakte noten en de rietsuiker. Lepel de in de kom van de peren achtergebleven siroop over de bovenkant en bak de cake iets onder het midden van de oven in 45-50 min. goudbruin en gaar. Laat de cake afkoelen op een rooster en bestuif met poedersuiker.

Bereidingstijd: ± 20 min. + ± 50 min. oventijd + afkoelen

null Beeld
null Beeld
  • Handperen moeten stevig zijn als je ze koopt, zodat ze op kamertemperatuur in een paar dagen kunnen rijpen. Rijpe peren blijven los in de koelkast nog wel tot een week lekker. Handperen kun je zoals de naam al zegt, zo uit de hand eten. Maar ze zijn ook te verwerken in gebak, smoothies, salades, je kunt er chips van maken door plakjes te drogen in de oven en je kunt ze laten karamelliseren zodat ze te gebruiken zijn als topping of decoratie.
  • Conference is de meest geteelde peer in ons land, vooral omdat hij vrij lang houdbaar is. De groene schil van de lange slanke peer kan wat hard zijn, maar het vruchtvlees is zacht en smaakt lekker zoet.
  • De geel-bruine Doyenné du Comice-peren zijn groot, breed en onregelmatig van vorm. Ze zijn supersappig en heerlijk zoet van smaak.
  • Beurré Hardy is een vrij grote, kegelvormige peer met een vrij dikke groen tot gele schil. Het sappige vruchtvlees is lekker aromatisch.
  • De zachtgele Nashipeer uit Azië heeft de vorm van een appel. Hij smaakt lekker zoet.
  • De Sweet Sensation is een nieuw perenras. Bij het ontwikkelen van nieuwe rassen wordt vooral ook op kleur ingezet, vandaar de rode blos. Hij is stevig, maar toch sappig, smaakt heerlijk zoet en... hij drupt niet.
  • Stoofperen zoals de Gieser Wildeman en Saint Remy kun je zeker twee tot drie weken los bewaren op een koele plaats. Je moet ze een paar uur koken voor ze zacht zijn en smaak krijgen. Ze worden vaak gegeten als bijgerecht maar ook als dessert doen ze het goed.
  • Wil je peren gebruiken in een salade of gebak, besprenkel het vruchtvlees dan met citroensap. Dat voorkomt verkleuring en geeft een frisse smaak.
  • Goede smaakcombinaties met peer zijn: vanille, kaneel, honing, siroop, chocolade, noten, witte wijn, port, (blauwe) kaas en rauwe ham.
Colette BeyneLiving Inside

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden