PREMIUM
4 verrassende recepten met bloemkool
De bloemkool verdient het om eens extra in de spotlights te worden gezet. Want er is zo veel mogelijk met deze groente! Met deze recepten leer je ’m van heel andere kanten kennen.
Recept: geroosterde bloemkoolsalade
Door bloemkool te roosteren krijgt hij extra smaak en wordt hij iets zoeter. In deze lauwwarme salade combineer je hem met croutons, geitenkaas, olijven en peterselie.
(2 personen)
- 500 g bloemkoolroosjes
- 4 boterhammen, in stukjes gescheurd
- 2 el milde olijfolie
- 2 laurierblaadjes
- versgemalen peper, zout
- ½ bosje platte peterselie, grof gesneden
- 100 g zachte geitenkaas, verbrokkeld
- 50 g groene olijven
- extra vergine olijfolie
- sherry- of appelazijn
extra nodig: braadslede of ovenschaal
Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte). Schep de bloemkool en het brood in een braadslede of ovenschaal om met de milde olie en de laurierblaadjes en maal er peper zout naar smaak boven. Rooster ± 20 min. of tot het brood goudbruin en de bloemkool beetgaar is. Verdeel over een schaal en laat ± 10 min. afkoelen. Bestrooi met de peterselie, de kaas en de olijven en besprenkel de salade met extra vergine olijfolie en azijn naar smaak.
Bereidingstijd: ± 10 min. + ± 20 min. oventijd + ± 10 min. afkoelen
Recept: pasta met geroosterde bloemkool en gebruinde salieboter
Simpel maar smaakvol is verse pasta met geroosterde bloemkoolroosjes, gebruinde salieboter en Parmezaanse kaas.
(2 personen)
- 500 g bloemkoolroosjes
- 2 el milde olijfolie
- versgemalen peper, zout
- 50 g boter
- 10 salieblaadjes
- 250 g verse pasta
- 100 g geraspte Parmezaanse kaas + extra om te serveren
Extra nodig: braadslede of ovenschaal
Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte). Leg de bloemkool in de braadslede en schep om met de olie en peper en zout naar smaak. Rooster ± 20 min. of tot de bloemkool beetgaar is. Smelt intussen de boter in een steelpan en voeg de salieblaadjes toe. Roer met een houten lepel de boter 2-3 min. door tot hij bruin begint te kleuren. Neem de pan van de pit en zet opzij. Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en doe over in een grote kom. Voeg de bloemkool, de salieboter en de kaas toe en hussel door elkaar. Schaaf er nog wat kaas boven en serveer direct.
Bereidingstijd: ± 20 min. + ± 20 min. oventijd
Recept: bloemkoolgratin
Een variatie op de bloemkool met kaassaus, van vroeger: bloemkoolgratin met twee soorten kaas en knapperige pancetta.
(2-3 personen)
- 1 kleine bloemkool, in grove stukken
- 25 g boter
- 25 g bloem
- 250 ml warme melk
- 50 g gemalen gruyère
- 50 g geraspte Parmezaanse kaas
- versgemalen peper, zout
- 6 plakken pancetta
- paar sprieten bieslook, fijngeknipt
Extra nodig: ovenschaal
Stoom de bloemkool gaar in een stoomoven of stoommand. Laat uitlekken. Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte). Smelt intussen de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Roer goed door elkaar tot je een balletje hebt dat loslaat van de pan. Laat op middelhoge pit ± 1 min. koken zonder te kleuren. Klop de melk er in gedeelten door en roer tot een gladde saus. Roer er driekwart van de kaas door en breng op smaak met peper en zout. Leg de bloemkool in de ovenschaal en verdeel de kaassaus erover. Zet de schaal ± 10 min. in de oven of tot de gratin goudbruin is. Bak intussen de pancetta knapperig in een droge koekenpan. Bestrooi de gratin vlak voor het serveren met de pancetta, de bieslook en de rest van de kaas.
Bereidingstijd: ± 20 min. ± 10 min. oventijd
Recept: bloemkool-bosuifritters
Voor een warme lunch of, met een salade erbij, een lichte avondmaaltijd: bloemkool-bosuifritters. Ze zijn het lekkerst zo uit de pan!
(2 personen)
- 200 g bloemkoolroosjes, klein gesneden
- 2 bosuien, in dunne ringetjes
- 30 g geraspte Parmezaanse kaas
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 ei
- 75-100 g bloem
- versgemalen peper, zout
- olie om te frituren
Kook de bloemkool ± 2 min. in ruim water, spoel koud af en laat uitlekken. Vermeng de bloemkool met de bosui, de kaas, de knoflook, het ei en zo veel bloem dat je een samenhangend mengsel krijgt. Breng op smaak met peper en zout en vorm er ± 6 platte koekjes van. Verhit in een ruime koekenpan een laag olie en bak de fritters in gedeelten in 2-3 min. per kant goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer ze warm, lekker met tomatensalsa.
Bereidingstijd: ± 20 min.
Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in de staat? Klik hier.