M05 MT05 bouillon Beeld styling: Marianne Snel
Beeld styling: Marianne Snel

3x recepten voor basisbouillon

Je kunt er soepen mee maken, stoofpotten, risotto, puree... Kortom: met een basis van bouillon kun je heel veel kanten op.

Kippenbouillon met dragon

voor 500 ml geconcentreerde bouillon of 650 ml kookbouillon

  • 200 g winterwortel
  • 200 g bleekselderij
  • 120 g prei
  • 200 g ui, in z’n geheel
  • alle schillen van de groenten
  • 2 el olijfolie
  • 1 el boter
  • 400 g kippenbouten
  • 600 of 750 ml water
  • 3 gedroogde laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • ½ tl zwarte peperkorrels
  • 14 g tijm, takjes
  • 10 g dragon, takjes
  • (versgemalen) peper, zout
  • extra nodig: keukenmachine, fijne zeef

Snijd de winterwortel, bleekselderij, prei en ui in grove stukken. Doe ze samen met de schillen in de keukenmachine en hak tot een grove pasta. Verhit de olijfolie en boter in een soeppan. Bak hierin de kippenbouten rondom bruin. Haal uit de pan, leg op een bord en zet apart. Doe de gehakte groentepasta in de pan en schep gedurende 7-8 min. om, zodat de geuren en smaken van de groenten vrijkomen. Doe de kip terug in de pan en schenk het water erbij. Gebruik 600 ml als je een drinkbouillon wilt maken, van een volle smaak houdt of de bouillon gaat invriezen. Neem 750 ml water als je de bouillon voor een gerecht gaat gebruiken. Voeg de laurierblaadjes, kruidnagels, peperkorrels en tijm toe. Breng zachtjes aan de kook en laat 1½ uur met deksel op de pan pruttelen. Draai het vuur uit, voeg de dragon toe en laat de bouillon 1½ uur trekken. Schenk daarna door een zeef en vang het vocht op. Druk met een lepel zo veel mogelijk vocht uit de ingrediënten in de zeef. Breng eventueel extra op smaak met peper en zout. Laat de bouillon afkoelen in de koelkast. Daarna kun je eenvoudig het vet van de bouillon af scheppen.

Bereidingstijd: 30 min. + 1½ uur koken + 1½ uur trekken

null Beeld

Rundvleesbouillon met rozemarijn en tijm

voor 500 ml geconcentreerde bouillon of 1 l kookbouillon

  • 200 g winterwortel
  • 300 g bleekselderij
  • 230 g ui, gehele ui
  • alle schillen van de groenten
  • 3 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 650 g rundvlees met bot, bijv. 1 schenkel, 2 mergpijpen en een stukje runderriblap
  • ½ tl jeneverbessen
  • ½ tl zwarte peperkorrels
  • 750 ml of 1.250 ml water
  • 3 gedroogde laurierblaadjes
  • 7 g rozemarijn, takjes
  • 7 g tijm, takjes
  • (versgemalen) peper, zout
  • extra nodig: keukenmachine, fijne zeef

Snijd de winterwortel, bleekselderij en ui in grove stukken. Doe ze samen met de schillen en de hele tenen knoflook in de keukenmachine en hak tot een grove pasta. Doe een klein beetje van de olijfolie in een soeppan en bak het vlees met de botten in 8-10 min. rondom bruin. Haal het vlees uit de pan, leg op een bord en zet apart. Verhit de overige olijfolie in de pan. Voeg de gehakte groentepasta toe en schep gedurende 7 min. om zodat de geuren en smaken van de groenten vrijkomen. Leg de stukken vlees terug in de pan. Schep de jeneverbessen en de peperkorrels door het groente-vleesmengsel. Schenk het water erbij. Gebruik 750 ml als je een drinkbouillon wilt maken, van een volle smaak houdt of de bouillon gaat invriezen. Neem 1.250 ml water als je de bouillon voor een gerecht gaat gebruiken. Voeg tot slot de laurierblaadjes, rozemarijn en tijm toe. Breng zachtjes aan de kook en laat 2½ uur met deksel op de pan op laag vuur pruttelen. Draai het vuur uit en laat de bouillon 1½ uur trekken. Schenk daarna door een zeef en vang het vocht op. Druk met een lepel zo veel mogelijk vocht uit de ingrediënten in de pan. Breng extra op smaak met zout en peper. Laat de bouillon afkoelen in de koelkast, daarna kun je eenvoudig het vet van de bouillon af scheppen.

Bereidingstijd: 30 min. + 2½ uur koken + 1½ uur trekken

Groentebouillon met knolselderij

vegetarisch, voor 700 ml geconcentreerde bouillon of 1,2 l kookbouillon

  • 200 g winterwortel
  • 120 g bleekselderij
  • 120 g prei
  • 375 g venkel
  • 400 g knolselderij
  • 200 g ui, gehele ui
  • alle schillen van de groenten
  • 10 g bladpeterselie
  • 2 el olijfolie
  • 750 ml of 1.250 ml water
  • 3 gedroogde laurierblaadjes
  • ½ tl zwarte peperkorrels
  • 10 g tijm, takjes
  • (versgemalen) peper, zout extra nodig: keukenmachine, fijne zeef

Snijd de winterwortel, bleekselderij, prei, venkel, knolselderij en ui in grove stukken. Doe samen met de schillen en de peterselie in de keukenmachine en hak tot een grove pasta. Verhit de olijfolie in een soeppan. Voeg de gehakte groentepasta toe en schep gedurende 7-8 min. om, zodat de geuren en smaken van de groenten vrijkomen. Schenk het water in de pan. Gebruik 750 ml als je een drinkbouillon wilt maken, van een volle smaak houdt of de bouillon gaat invriezen. Neem 1.250 ml water als je de bouillon voor een gerecht gaat gebruiken. Voeg laurierblaadjes, peperkorrels en tijm toe. Breng aan de kook en laat 1½ uur met deksel op de pan pruttelen. Draai het vuur uit en laat de bouillon 1½ uur trekken. Schenk daarna door een zeef en vang het vocht op. Druk met een lepel zo veel mogelijk vocht uit de ingrediënten in de zeef. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.

Bereidingstijd: 30 min. + 1½ uur koken + 1½ uur trekken

Fotografie, recepten en styling: Marianne Snel. Tekstbewerking: Colette Beyne.

Klik hier voor drie verrukkelijke recepten die je met deze basisbouillon kunt maken

Redactiestyling: Marianne Snel
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden