Margriet logo
3x met déze tips kies je de beste witte wijn bij jouw kerstdiner Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

3x met déze tips kies je de beste witte wijn bij jouw kerstdiner

Met de feestdagen in het vooruitzicht zijn we druk bezig met alle voorbereidingen. Het is immers dé tijd om lekker te eten en te drinken. Maar hoe weet je nu welke witte wijn het lekkerst is bij je kerstdiner?

Margriet samen met Neleman Wijnen

Wij geven je een aantal tips zodat je goed voorbereid bent.

Van licht naar zwaar

In principe geldt dezelfde regel voor de gerechten als de wijnen die je kiest voor je diner: van licht naar zwaar. Begin met lichte frisse wijnen (jong, kijk naar het jaartal op het etiket), en ga gaandeweg het menu naar de wat zwaardere wijnen.

Welke witte wijn bij welke gerechten?

  1. Als entree zijn mousserende wijnen zoals een cava of een prosecco superfeestelijk om je kerstdiner te openen. Vervolg met een frisse witte wijn zonder houtrijping van druiven als de viognier, verdil, macabeo en sauvignon blanc. Serveer ze rechtstreeks uit de koelkast op ongeveer 6-8 °C.
  2. Bij voorgerechten zoals salades met dressings van azijn, wraps met komkommer en/of zalm, garnalen, rauwe vis passen frisse witte wijnen uitstekend. Denk aan wijnen gemaakt van druiven als verdil en macabeo: typische Spaanse witte druivensoorten. Ook een sauvignon blanc en een verdejo kun je hierbij goed serveren: lekker fruitig en fris.
  3. Bij zowel een warm of koud tussengerecht zijn de smaken al wat voller. Bij een warme soep kies je voor wijnen die iets minder hoog zijn in zuren en iets meer hout en/ of kruidigheid hebben. Denk dan aan wijnen gemaakt van chardonnaydruiven, viognier of een blend van verdil en chardonnay. Deze wijnen kun je iets warmer serveren, dus even laten staan als ze uit de koelkast komen.

Tip: kies een wijn die mooi aanvullend is op je gerecht: is je gerecht fris en met lekkere zuren in de dressing, dan is ook je wijn lekker fris en wat hoger in de zuren

Neleman Cava Brut Beeld

Neleman Cava Brut

Neleman Viognier Verdil Beeld

Neleman Viognier Verdil

Neleman Signature Verdil Chardonnay Beeld

Neleman Signature Verdil Chardonnay

Derrick Neleman, wijnboer en oprichter Bodegas Neleman:

“Met kerst kook ik graag voor mijn gezin. Een heerlijke cava brut als iedereen er is, aansluitend onze macabeo en tijdens het hoofdgerecht zou zomaar eens onze bijzondere witte rioja gemaakt van de maturana-druif op tafel kunnen komen.”

Ontvang gratis persoonlijk wijnadvies voor jouw kerstmenu via neleman.org/margriet of bel 0575-757097.

Meer leren over (biologische) wijn? Kijk bij de Neleman Academy.

Over Neleman

Wist je dat maar liefst 97% van de wijndruiven wordt bespoten met gif? Dat moet duurzamer, vinden ze bij Neleman. Voor de bodem, voor de bijen én voor jou. Daarom maken ze 100% biologische en vegan friendly wijnen. Dit doen ze niet alleen in hun eigen wijnhuis in Valencia, maar ook bij bevriende biologische wijnhuizen in Rioja, Ribera del Duero, Navarra en in Frankrijk en Italië.

Geen 18. Geen alcohol.

Logo Beeld

Beeld | Getty Images

Commerciële redactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden