Margriet logo
null Beeld Krista Brockbernd (stadsherberg alphen), Bart Grietens (De Kiesmannen), Rodney Graham, Newspaper, 2017 (Voorlinden), Getty Images.
Beeld Krista Brockbernd (stadsherberg alphen), Bart Grietens (De Kiesmannen), Rodney Graham, Newspaper, 2017 (Voorlinden), Getty Images.

PREMIUM

Van de vergezichten van Panorama Mesdag tot het Kaboom Animation Festival

Er even helemaal uit? Dit zijn de leukste tips en uitjes van nu.

null Beeld

De Week van de Klassieken, met het thema Revoluties en de oudheid, wordt gevierd in musea, bibliotheken en boekhandels.
23 maart t/m 2 april, weekvandeklassieken.nl

null Beeld
null Beeld

Hartje Holland

Vlak bij steden als Amsterdam en Utrecht ligt Het Groene Hart. De Stadsherberg in Alphen aan de Rijn is dé uitvalsbasis voor een verkenningstocht van dit Hollandse polderlandschap; het boetiekhotel heeft elf stijlvolle kamers en het restaurant serveert heerlijke proeverijen.
stadsherbergalphen.nl

null Beeld
null Beeld

1. Verhalenverteller

De Belgische Rinus van de Velde bouwt absurdistische verhalen die zich in zijn hoofd afspelen na met tekeningen, installaties en films. Voor zijn solotentoonstelling in Museum Voorlinden leent hij daarvoor ook werken uit de museumcollectie, bijvoorbeeld van Rodney Graham.
t/m 29 mei, voorlinden.nl

2. B(l)oeiende geschiedenis

In Tulpenkoorts – Het Ware Verhaal vertelt Museum de Zwarte Tulp hoe de tulp in de zeventiende eeuw uitgroeide van waardevol verzamelobject tot speculatieobject. En wat er wel én niet gebeurde toen de markt in februari 1637 volledig instortte.
18 maart t/m 27 augustus, museumdezwartetulp.nl

null Beeld
null Beeld

Vrouwen voor het voetlicht

De positie van de vrouw in de samenleving – in het heden én het verleden – is lange tijd onderbelicht gebleven. Ook de rol van de vrouw in de kunstwereld. Daarom zet het Rijksmuseum vrouwelijke kunstenaars in de spotlights. Van tekenaar tot prentuitgever, in Vrouwen op papier ontdek je dat vrouwen door de eeuwen hartstikke actief waren en bewonder je de mooiste werken uit het prentenkabinet, variërend van aquarel tot pastel en van zwart-wit tot kleurexplosie.
t/m 30 mei, rijksmuseum.nl

null Beeld
null Beeld

De Kiesmannen

Agenda

24 maart t/m 2 april | Nieuwsgierig naar de nieuwe lichting (internationale) animatiefilms? Bezoek het Kaboom Animation Festival. Het thema is Beyond Perfection, een reactie op het streven naar het perfecte leven. Hoe dat uitpakt, zie je in Amsterdam, Utrecht en online.
kaboomfestival.nl

t/m 21 mei | Ter ere van zijn honderdste geboortedag organiseert Museum JAN de tentoonstelling: Hommage aan Sam Francis. Toepasselijk, want Jan van der Tocht, oprichter van het Amstelveense museum, was groot bewonderaar van de expressieve Amerikaanse kunstenaar.
museumjan.nl

t/m 25 mei | Het rommelt op het oude continent, de Britten haakten al af en nu de oorlog in Oekraïne voor nog meer onzekerheid zorgt, heeft Europa eigenlijk een nieuw verhaal nodig. De Kiesmannen doen een poging met theatervoorstelling Op zoek naar Europa, een reis vol muziek, humor en verhalen.
dekiesmannen.nl

1 april t/m 3 september | Naast het fenomenale uitzicht over het Scheveningse strand anno 1881 toont Panorama Mesdag de panoramische berglandschappen van Ulrike Heydenreich. Gevarieerd, want de hedendaagse Duitse kunstenaar zoekt steeds nieuwe manieren en materialen om de vergezichten weer te geven.
panorama-mesdag.nl

Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.

Roos Stalpers en Fee van ’t VeenKrista Brockbernd (stadsherberg alphen), Bart Grietens (De Kiesmannen), Rodney Graham, Newspaper, 2017 (Voorlinden), Getty Images.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden