Margriet logo
MT13 M13 Groen Tuinkalender Beeld Fotografie: Marieke de Geus, Gap gardens, Shutterstock.
Beeld Fotografie: Marieke de Geus, Gap gardens, Shutterstock.

PREMIUM

Tuinkalender: deze klusjes kun je in maart in de tuin doen

De prille lentezon is hét teken om je tuingereedschap tevoorschijn te halen. Hoog tijd om te beginnen met snoeien, maaien en zaaien.

MT13 M13 Groen Tuinkalender Beeld

Er is nog steeds kans op vorst, maar soms is het ook genieten van de heerlijke lentezon. Voorjaarsbollen zoals tulpen versieren de tuin.

Knipbeurt voor de sierborders
Overal komen nieuwe scheuten boven de grond: een goed moment om het oude loof van vaste planten en siergrassen af te knippen. Voer plantmateriaal af richting de composthoop of knip het fijn en strooi het als beschermende mulchlaag tussen de planten. Dit voorkomt het uitdrogen van de grond, remt de groei van onkruid af en het verteert langzaam tot een voedzame, humusrijke laag vol voedingsstoffen voor de planten.

MT13 M13 groen Beeld

Onkruid steken

Vroeg beginnen is góéd beginnen. Alle ongewenste plantjes die nu opkomen, steek je gemakkelijk weg. Hoe eerder je begint, hoe beter.

MT13 M13 Groen Tuinkalender Beeld
  1. Seringen bloeien heerlijk geurend in de meimaand. Direct na de bloei mag deze heester worden gesnoeid. Knip hierbij de uitgebloeide bloemen weg.
  2. Voorjaarsbollen zoals tulpen groeien ook uitstekend in potten. Na de bloei zet je ze gemakkelijk uit het zicht.

Lief voor loof
Vroegbloeiers zoals krokussen raken uitgebloeid. Laat het loof rustig afsterven, dit zorgt ervoor dat de energie teruggaat in de bol om volgend jaar weer opnieuw te kunnen schitteren. Bloeien er veel krokussen in het gazon? Maai dan liever nog even niet.

MT13 M13 groen Beeld

Plantensteun

Het ziet er wellicht een beetje gek uit in een nog kale tuin, maar het voorjaar is de ideale tijd om steunmateriaal te maken. Als je wacht tot de planten hoger zijn, kun je er moeilijker bij en raken de bloemen misschien per ongeluk beschadigd. Met name zwaardere planten als phloxen en pioenrozen kunnen bijna niet zonder steun, maar ook eenjarige reukerwt (lathyrus) klimt graag in een rekje. Kijk eens in de tuin of directe omgeving welk materiaal voorhanden is. Takken van hazelaar, wilg en berk zijn ideaal om bogen en hekjes mee te weven.

Uitgebloeid
De uitgebloeide bloemen van tulpen en narcissen mogen worden afgeknipt, zodat de planten geen zaad vormen. Ook hier geldt: laat het loof rustig afsterven.

MT13 M13 groen Beeld

Nog even geduld

Zomerbollen en -knollen gaan pas het voorjaar de grond in en komen tijdens de zomermaanden tot bloei. Sommige, zoals dahlia’s, verdragen geen vorst, daarom mogen ze pas na IJsheiligen (half mei) de volle grond in. Om eerder van de bloei te genieten, kunnen ze in maart al binnen op een warme plek in potten worden geplant. Dit heet voortrekken. Het voordeel van bollen en knollen voortrekken is dat je eerder en langer van de bloei zult genieten dan als je ze pas in mei in de vollegrond plant.

MT13 M13 Groen Tuinkalender Beeld
MT13 M13 Groen Tuinkalender Beeld
  1. Hoe eerder je opkomend onkruid wegtrekt, hoe beter.
  2. Boshyacint is een bolgewas dat vanaf maart bloeit, op een schaduwrijke plek.

Snoeien

Bladverliezende struiken en klimplanten die in de tweede helft van de zomer bloeien, zoals vlinderstruik, (klim)roos, clematis en boerenjasmijn mogen in maart worden gesnoeid. Knip de heesters op de gewenste hoogte terug, verwijder dode en verkeerd groeiende takken en zorg voor een open struikvorm. Verder snoeien in maart: knotwilg, catalpa, hibiscus en robinia.

MT13 M13 Groen Tuinkalender Beeld

Sneeuwklokjes zijn nu uitgebloeid, dichtgegroeide pollen kun je uit de grond halen, splitsen en herplanten.

MT13 M13 Groen Beeld

Zaaikriebels?

In maart zaai je eenjarige zomerbloeiers, zoals cosmea, zinnia, leeuwenbek, Oost-Indische kers, kantbloem en goudsbloem binnen voor. Reukerwt (lathyrus) mag buiten direct in de vollegrond worden gezaaid.

Verjongingskuurtje
Zomerbloeiende, vaste planten, zoals daglelie, tuingeranium, zonnekruid, zonnehoed en aster die te groot zijn geworden kun je het best in de lente uit de grond halen, scheuren en herplanten. Je begint aan dit karweitje zodra de nieuwe scheuten zichtbaar zijn. De oude kern gooi je weg. Bij vaste planten die in de lente bloeien, klaar je dit klusje in het najaar.

MT13 M13 groen Beeld

Bodemverwennerij

Naast het aanbrengen van (blad)compost kan de grond ook worden verbeterd met meststoffen. Met name planten die veel bloemen produceren, zoals dahlia’s en rozen, kunnen wel wat extra voeding gebruiken, net als planten die er zwakjes uitzien. Echter, veel pas aangeplante siergrassen, mediterrane planten, zilverbladige planten en rotsplanten houden helemaal niet van rijke grond. Over het algemeen is de bodem verbeteren met compost belangrijker dan bemesten. Wil je de planten toch een oppepper geven? De meeste doen het goed op vloeibare zeewiermest.

MT13 M13 Groen Tuinkalender Beeld

Moestuinklussen

  • De laatste wintergroenten oogsten.
  • Moestuin opruimen, (zieke) plantresten van vorig jaar verwijderen.
  • De ramen van de kweekkas schoonboenen.
  • Onkruid verwijderen.
  • Compost en goed verteerde stalmest aanbrengen.
  • Slakkeneitjes verwijderen, zo zorg je ervoor dat de slakkenfamilie die het heeft voorzien op jonge plantjes, minder groot zal worden.
  • Binnen voorzaaien: tomaten, pepers, paprika, aubergine.
  • Direct in de volle grond zaaien: spinazie, radijs, rode biet, sla, wortel.

Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.

Marieke de GeusFotografie: Marieke de Geus, Gap gardens, Shutterstock.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden