Margriet logo
Header columnisten Jan feb23 Beeld Marloes Bosch. Styling: Esther Loonstijn. Visagie: Astrid Timmer.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Esther Loonstijn. Visagie: Astrid Timmer.

PREMIUM

Toen Bob de eerste nacht in haar nieuwe mand naast ons bed lag te janken, zongen Coen en ik urenlang slaapliedjes

Jan denkt nog vaak en met warme gevoelens terug aan zijn boxer Bob, die veertien jaar lang in zijn leven was.

Elke keer als ik een boxerhond zie, dan wil ik die knuffelen. Het is een reflex. Soms zet ik daar zelfs de auto voor aan de kant. Boxerbaasjes herkennen dit gedrag. Coen en ik hebben veertien jaar lang van ons meisje Bob mogen genieten.

Eerste kraambezoek

Ik herinner me nog heel goed ons eerste kraambezoek. Bob was slechts zes dagen en nog blind en doof. Moeder Jolanda hield ons scherp in de gaten toen ik ‘onze Bob’ voor het eerst op schoot nam. Zo lekker zacht met de geur van een baby. Na zes weken was het eindelijk zo ver: Bob mocht, gechipt en ingeënt, met ons mee naar huis. Ik was op van de zenuwen, want het voelde als een enorme verantwoordelijkheid. Met de eerste kennismaking met ons huis moest Bob direct poepen. Gelukkig hadden we een plat speeltje meegekregen, dat ik op tijd onder haar staart kon houden. Het drolletje had de vorm van een bruin, vers gedraaid softijsje.Ik zei: ‘Meisje, we gaan voor jou zorgen.’ En dat hebben we gedaan.

Slaapliedjes

Toen Bob de eerste nacht in haar nieuwe mand naast ons bed lag te janken, zongen Coen en ik urenlang slaapliedjes, totdat we alle drie uitgeput in slaap vielen. Bob voelde als onze ‘dochter’ en maakte elk moment bijzonder. Dus ook onze vakanties. Tijdens ons bezoek aan een Frans restaurantje lieten we Bob voor het eerst alleen in de camper. Bij terugkomst zagen we haar zelfverzekerd op de bestuurdersstoel zitten met haar poten over het stuur. De sterilisatie van Bob was een minder prettig moment. Tijdens de ingreep heb ik van de zenuwen bij de plaatselijke bakker een enorme slagroompunt naar binnen gewerkt. Ik vergeet nooit dat Bob, nog slaperig van de narcose, wankelend en met een voorzichtige kwispel naar mij toekwam.

Bijzondere vriendschap

Ze sloot ook vriendschap met onze kippen. Die mochten zelfs de paté van haar lippen pikken. Bob had het jachtinstinct van een doperwt. Bijzonder was ook dat ze, als ze een kruidig windje had gelaten, haar neus optrok en vanzelfsprekend een stukje verderop ging liggen.

Met een warm gevoel denk ik nog geregeld aan hoe heerlijk het was om jarenlang met haar te wandelen, te spelen en te knuffelen.

Paspoortbeeld columnisten jan Beeld Marloes Bosch
Beeld Marloes Bosch

Over columnist Jan de Hoop

Jan de Hoop (68) presenteerde 33 jaar het RTL Ontbijtnieuws. Sinds hij met pensioen is, geniet hij nog meer van het leven. Jan is getrouwd met Coen.

Dit artikel komt uit de Digitale Editie van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.

Jan de HoopMarloes Bosch. Styling: Esther Loonstijn. Visagie: Astrid Timmer.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden