Margriet logo
MT13 M13 liefdesleven Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Mariken: ‘Opeens wilde hij dat ik sexy lingerie droeg’

Mariken (64) is voor de derde keer getrouwd en heeft twee zoons. Het huwelijk met hun vader strandde door zijn onstuitbare seksdrive.

“Ik was al getrouwd toen ik Sebastiaan, een collega, ontmoette: een grote man, breedgeschouderd, veel bravoure. En die snor, hij had werkelijk een prachtige snor. Sebastiaan bronsde in de zomer zó diepbruin, dat hij wel een Spanjaard leek. Ik was hartstikke verliefd en vroeg al snel de scheiding aan. Sebastiaan en ik vreeën ontzettend veel, soms wel drie keer op een dag. Op onze huwelijksdag nam de moeder van Sebastiaan mij apart en zei: ‘Je moet goed in je oren knopen dat de mannen in onze familie een grote seksuele appetite hebben en ik zeg je: je moet bereid zijn om daar áltijd gehoor aan te geven.’ Ik was verbouwereerd en knikte alleen maar.”

Seks als moetje

“Sebastiaan en ik kregen twee zoons, beiden elfponders, en van de bevallingen heb ik lichamelijk lang moeten herstellen. Hij toonde daar weinig begrip voor en stuurde vaak op een vervelende toon aan op seks: kon hij alweer? Ik miste de seks na de komst van kinderen helemaal niet. Ik had die kleine warme lijfjes van mijn zoons de hele dag tegen me aan, dat gevoel van intimiteit volstond voor mij. Maar om ons huwelijk in stand te houden moest er worden gevreeën, dat wist ik natuurlijk wel, dus seks werd een moetje. Dat het bij ons in bed altijd eenrichtingsverkeer was - hij kroop erop en eraf - vond ik in die tijd niet zo belangrijk.”

“Ik ben opgegroeid met een zeer dominante vader. Mijn moeder overleed toen ik heel jong was en als enige dochter in het gezin was er geen plaats voor een eigen mening. Ik deed wat me werd opgedragen en zo gedroeg ik me in mijn huwelijk ook. Zo wilde Sebastiaan opeens dat ik in bed sexy lingerie zou dragen. Ik heb me weleens zo opgetuigd, met zo’n smakeloos opengewerkte leren bh, jarretels en extreem hoge naaldhakken aan, maar daar werd ik heel ongelukkig van. Dat was één keer, maar nooit weer. Ik heb de kleding zwijgend voor zijn neus in zo’n grofvuilbak van een huis in aanbouw gegooid en we hebben het er daarna nooit meer over gehad.”

MT13 M13 liefdesleven Beeld

Ondraaglijke spanning

“De grootste fout die ik in die tijd heb gemaakt, is om mijn oudste zoon hierover in vertrouwen te nemen. Hij was misschien elf, twaalf jaar toen ik hem vertelde over de druk die zijn vader op mij uitoefende om seks te hebben. Dat had ik nooit moeten doen, daar heb ik heel veel spijt van, maar dat heb ik toen wel zo gedaan. Ik voelde me eenzaam en alleen en zag mijn oudste zoon, zo vroegwijs, als mijn vertrouweling. Mijn zoon wist zodoende precies wat het betekende als zijn vader aankondigde dat ‘mama en papa vroeg naar bed zouden gaan die avond’. Ik zie het nog voor me, hoe hij me dan vol medelijden aankeek en zei: ‘Sterkte mam.’”

“Toch vond ik het heel moeilijk om de keuze te maken om uit elkaar te gaan. Was het voor de kinderen niet beter om bij elkaar te blijven? En daarbij: ik was al een keer gescheiden. Wat zou mijn familie er wel niet van denken als ik nóg een keer zou scheiden? Het waren mijn puberzoons die me op een gegeven moment apart namen en vroegen of we alsjeblieft konden gaan scheiden; ze vonden de spanning in huis ondraaglijk geworden. Onze scheiding, na veertien jaar huwelijk, is zonder enig tumult afgehandeld en ik ben samen met mijn zoons in een flat gaan wonen.”

“Inmiddels ben ik alweer tien jaar getrouwd met mijn derde man met wie ik ontzettend kan lachen. Vrijen doen we heel soms en dan vind ik het best fijn. Het werkt verbindend en daar hecht ik waarde aan. Ik vind de seks zelf niet zo interessant, maar het gevoel erna, daar doe ik het voor. Het is net als met sporten: ik heb nooit echt veel zin om naar het zwembad te gaan om mijn wekelijkse baantjes te trekken, maar als het achter de rug is, voel ik me energiek en trots. Dat is hetzelfde als wat ik na het vrijen voel. En mijn man heeft dat ook. We kloppen ons na het vrijen altijd op de borst: we doen het mooi wel nog steeds.”

De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd. Ook (anoniem) een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar redactie@margriet.nl.

Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.

Iris HannemaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden