Margriet logo
null Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Ik bleef hangen bij de trailer. Het verhaal werd zó smeuïg verteld en het zag er zó goed uit dat ik bleef kijken

De formule 1 was helemaal niets voor Angela; ze houdt meer van vogeltjes en bomen. Totdat ze de trailer van Formula 1: Drive to survive ziet en er een wereld voor haar open is gegaan.

Ooit, toen ik nog een piepjong Dolly Dotje was, kwam ik eens bij de formule 1 in Zandvoort terecht. Ik had er geen zin in maar iedereen zei: dat móét je eens meemaken. Ik zat op de tribune met mijn gezicht vol in een zinderende zomerzon die maar niet in zee leek te zakken. Het gebrul van de formule 1-wagens was intimiderend hard en de benzinedampen die daarbij hoorden waren niet te missen. Het publiek bleek van een andere bloedgroep, zeg maar. Ik wist amper dat het echt bestond. Veel klatergoud, trophyvrouwen in nietsverhullende jurkjes en heel veel machomannen. Ik wist niet waar ik het zoeken moest.

Van de auto’s en de race zag ik niet veel want de auto’s vlogen met veel kabaal voorbij. Ik had wel goed zicht op de pitstop, waar een batterij monteurs klaarstonden om razendsnel iets te fixen, of om de banden binnen twee seconden te wisselen. Dat was heel fascinerend. Al die mannen met koptelefoons die als een roedel samenwerkten om die formule 1-auto met de coureur zonder brokken over de finish te krijgen. Toch ging ik eerder naar huis. Het was niet mijn wereld. Ik houd meer van vogeltjes en bomen.

Smeuïge serie

Tegenwoordig lijkt de duurste sport ter wereld een relikwie uit de vorige eeuw met de huidige stikstofcrisis en klimaatrampen, maar het is populairder dan ooit en er gaat enorm veel geld in om.

Op Netflix is een serie over de formule 1 te zien en ik bleef hangen bij de trailer. Het werd zó smeuïg verteld en het zag er zó goed uit dat ik bleef kijken. Ik ben inmiddels bij het vierde seizoen en ik heb nog één seizoen te gaan. Ik ben tot mijn eigen verbazing, en die van mijn naasten, de formule 1 aan het bingen. Er is een wereld voor me opengegaan. Wát een sensationele serie. Je leert echt de wereld erachter kennen en daar steek ik wat van op. De teamleiders van de formule 1-teams, de ‘constructors’ die de auto’s steeds weer sneller en beter weten te krijgen, de monteurs die alles maar weer fixen in twee seconden. Het technische team dat de hele race de auto en de tijden in de gaten houdt en samenwerkt met de coureur.

Er zijn ongeveer twintig formule 1-coureurs; jonge gastjes die vaak al hun hele leven monomaan bezig zijn met skelteren en karten en steeds sneller in een snellere auto rijden. Elk jaar is er een stoelendans tussen de grote formule 1-merken en de coureurs. De jongens kennen elkaar vaak al van jongs af aan van wedstrijden en trainingskampen en willen allemaal op een stoel zitten, het liefst in de snelste auto. Het deed mij denken aan de hardwerkende crew die artiesten tijdens tournee zonder brokken tot het slotlied begeleiden.

Inkijkje in hun leven

Je leert de hoofdrolspelers allemaal kennen door interviews en inkijkjes in hun leven. De serie is razend knap verteld vanuit verschillende formule 1-merken. Je hoort en ziet de coureurs in hun auto overleggen met het team terwijl ze met 200 km per uur een bocht nemen. Het is een teamsport. Het formule 1-circus vliegt over de hele wereld en overal staat dat hele dorp met formule 1-gebouwen en garages weer opgebouwd - niet erg klimaatbestendig. Het langzaamste team moet het langst lopen naar een afgelegen plek in het dorp; een ‘walk of shame’ langs al je collega’s die sneller waren dan jij. Bij een overwinning omhelzen de mannen elkaar hardhandig met veel gestomp over en weer.

Het is een hecht circus van mensen die elkaar al lang kennen en die met veel respect de moordende competitie aangaan. Het gaat immers om miljoenen. Het is een doorn in het oog van klimaatstrijders en dat begrijp ik goed. Maar wát een spannende sport en een goed gemaakte serie.

Paspoortbeeld columnisten Angela Groothuizen NW Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial.

Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden