PREMIUM
‘Hebben jullie verkering?’ vraag ik. ‘Doe normaal mam. Verkering heb je op de basisschool’
Alles is anders bij generatie Z, zo ook hun liefdesleven. Verkering? Dat is iets uit het stenen tijdperk. Als je elkaar leuk vindt, ga je daten en heb je een scharrel of een kwarrel. Daarna krijg je misschien een ‘prela’. En wie weet ooit een ‘rela’.
Vroeger was het leven simpel. Je leerde iemand kennen die je leuk vond, daarna werd je verliefd en als het wederzijds was, werd je een setje en had je verkering.
Kom daar nog maar eens om bij generatie Z. Verliefdheid en verkering blijken véél te zware termen voor de activiteiten op het amoureuze vlak, die ze ontplooien met iemand die ze leuk vinden. Mijn zoon (18) heeft een paar maanden geleden via een datingapp een meisje leren kennen dat hij nu geregeld ziet. En als ze niet aan elkaar vastgeplakt zitten, appen/chatten/facetimen ze.
Verkering? Dan heb je op de basisschool
‘Hebben jullie verkering?’ vraag ik langs mijn neus weg. Nou jááá. As if!
‘Holy shit, mam. Verkering! Doe normaal. Dat heb je op de basisschool.’
‘O, nou, sorry hoor, ik wist niet dat je kwaad werd.’ Correctie: lichtelijk geïrriteerd. ‘Maar hoe zit het dan? Of mag ik daar niet naar vragen?’
‘Ja, je mag er wel naar vragen, maar je maakt er meteen zo’n ding van! Zodat je meteen al je vriendinnen kunt appen dat ik VERKERING heb. We zijn gewoon aan het daten.’
‘Oké, oké. Nou, leuk. Toch? Ben je al een beetje verliefd?’
‘Najaaaaaa, natuurlijk niet! Je bent niet zomaar verliefd!’
‘Nee? Hoezo niet? Je bent toch juist éérst verliefd? Daarom ga je daten. Zou ik zeggen.’
‘Pfff, ja, jij, in het stenen tijdperk! Toen je nog geen mobiele telefoon had, maar in een telefooncel moest bellen als je niet wilde dat je ouders meeluisterden. En je niet naar Spotify luisterde, maar naar cassettebandjes, zoals je al duizend keer hebt verteld. Nee, mam, ik ben niet verliefd, ik moet je teleurstellen: we gaan nog geen ringen uitzoeken. We vinden elkaar gewoon leuk.’
‘Nou, superleuk voor jullie. Is ze dan je vriendinnetje?’
Met zijn ogen rollend: ‘Nee, houd nou eens op, dat heet nog niet zo!’
De relatiestatus-tijdlijn anno 2023
Hoe het wél heet? Hij heeft het me uitgelegd. Doet er uw voordeel mee, dit is de relatiestatustijdlijn anno 2023 bij de generatie die dit jaar voor het eerst mag stemmen.
1. Er heeft een eerste date plaatsgevonden.
2. Als deze leuk was, volgt er een tweede date.
3. Als ook deze en hierna volgende dates geslaagd waren, kan er een verliefdheid ontstaan en kun je de ander je ‘scharrel’ noemen.
5. Blijven ze elkaar zien en gebeurt dit steeds vaker? Dan spreek je ook wel van een ‘kwarrel’, ofwel: kwalitatieve scharrel.
4. Zijn beiden verliefd? Dan heb je een ‘prela’ (voorstadium van relatie).
5. Zijn er minimaal drie maanden verstreken waarin de ‘prela’ niet is gestrand? Dan heb je een ‘rela’. Oftewel: een relatie.
Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat aflopen. Ik vrees dat het nog wel even gaat duren voordat ik het woord ‘schoondochter’ kan laten vallen. Hoewel de dag dat ik dat woord voor het eerst uitspreek, ongetwijfeld ook zal leiden tot een massive cringe.
Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.