PREMIUM
5x de beste ontbijtjes om het weekend mee te beginnen
Door de week is er niet altijd ruimte voor een uitgebreid ontbijt met het hele gezin. Pak daarom dit weekend uit met een van deze lekkere recepten.
Recept: spelt-meerzadenbroodjes
(12 stuks)
Deze versgebakken spelt-meerzadenbroodjes zijn extra lekker belegd met roomkaas, plakjes verse vijg en bloemenhoning.
- 500 g speltmeel + extra om te bestuiven
- 10 g instantgist
- 1 el milde olijfolie + extra om in te vetten
- ½ el honing
- 1 tl zout
- 3 el gemengde zaden, bijv. pompoenpitten, sesamzaad en maanzaad
Doe het meel in een kom en voeg de gist, de olie, de honing en het zout toe. Let erop dat gist en zout nog niet met elkaar in aanraking komen. Schenk er driekwart van 600 ml lauwwarm water bij en roer door elkaar. Voeg de rest van het water in gedeelten toe, tot je een samenhangend deeg hebt. Kneed het deeg verder met de hand op een met meel bestoven werkvlak. Vet een tweede kom in met olie en leg het deeg erin. Dek af met een deksel of met plasticfolie en laat ± 1 uur rijzen op een warme plaats of tot het deeg in volume is verdubbeld. Verwarm de oven voor op 220 °C. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken. Dip de bovenkanten van de broodjes in het zadenmengsel. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in het midden van de oven in 20-30 min. gaar en goudbruin. Laat ze afkoelen tot lauwwarm op een rooster.
Bereiding: ± 20 min. + ± 1 uur rijzen + ± 30 min. oventijd + afkoelen
Recept: fruitsalade met limoenroom en geroosterde boekweit
(2 personen)
Fruitsalade voor extra veel energie en een vitamineboost. Lekker met de limoenroom en de geroosterde boekweit.
- 125 g mangoblokjes (diepvries)
- 125 g frambozen (diepvries)
- 1 sinaasappel, in stukjes
- ¼ ananas, in stukjes pitten van
- ½ granaatappel paar takjes citroenmelisse
Voor de limoenroom
- 150 ml zure room
- 1 el poedersuiker
- rasp en sap van ½ limoen
Voor de geroosterde boekweit
- 100 g boekweit
- 1 el boter
- 1 el honing
- ± ½ tl gemalen kardemom
Week voor de geroosterde boekweit de boekweit in een kom koud water. Laat 3 uur staan en ververs halverwege het water. Verwarm de oven voor op 175 °C. Spoel de boekweit goed, zodat het plakkerige vlies rondom de boekweit verdwijnt. Laat uitlekken, dep droog en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de boekweit ± 15 min. en schep tussentijds een keer om. Smelt de boter en roer de honing en gemalen kardemom erdoor. Giet het mengsel over de boekweit en rooster nog ± 30 min. of tot de boekweit een mooie kleur heeft. Schep af en toe om. Laat de boekweit afkoelen op de bakplaat. Klop voor de limoenroom de zure room met de poeder-suiker stijf. Meng alle citroenrasp en 1 el limoensap door de room. Verdeel het fruit over 2 kommen en schep er een lepel limoenroom en wat geroosterde boekweit over. Garneer met citroenmelisse.
Bereidingstijd: ± 15 min. + 3 uur weken boekweit + ± 45 min. oventijd + afkoelen
Recept: wafels met amarettoroom en geroosterde pecannoten
(2-3 personen)
Voor een bijzondere gelegenheid: wafels met amarettoroom, geroosterde pecannoten, ahornsiroop en blauwe bessen.
Voor de wafels
- 1 ei 50 g boter
- 100 ml melk
- 150 g bloem
- 1½ el cacaopoeder
- ½ tl bakpoeder
Voor de room
- 150 ml slagroom 1 el poeder-suiker
- amaretto of andere likeur naar smaak*
Voor de geroosterde pecannoten
- 40 g pecannoten
- 1½ el ahornsiroop
- naaldjes van 1 topje rozemarijn, fijngehakt
- snuf zout
Om te serveren:
- blauwe bessen,
- geroosterde kokoschips
- ahornsiroop
Splits het ei. Smelt de boter en roer de eierdooier en de melk erdoor. Zeef de bloem met de cacao en het bakpoeder en mix door het botermengsel. Klop er 100 ml ijskoud water door. Klop het eiwit stijf en spatel door het beslag. Klop voor de amarettoroom de slagroom lichtjes op met de poedersuiker. Breng op smaak met likeur en klop verder tot hij stevig is. Rooster voor de geroosterde pecannoten de noten in een droge koekenpan. Voeg de siroop en de rozemarijn toe en roer tot de siroop iets indikt. Stort de noten op een bord of bakpapier en bestrooi met wat zout. Hak de noten grof als ze iets zijn afgekoeld. Vet een wafelijzer in met boter en bak 4-6 wafels. Leg ze op een rooster om ze krokant te houden. Serveer de wafels met het fruit, de room, de geroosterde noten, de kokoschips en extra ahornsiroop. Bestuif met poedersuiker.
Bereidingstijd: ± 35 min.
*Liever geen alcohol? Breng de room dan op smaak met siroop naar wens.
Recept: roerei met geroosterde tomaten en truffelkruim
(2 personen)
Zacht roerei met knapperig broodkruim met truffelolie en geroosterde tomaten en knoflook doet het goed als laat ontbijt.
- 150 g trostomaten
- 2 tenen knoflook, geplet
- ½ el gehakte tijmblaadjes
- 1 el milde olijfolie
- 4 eieren
- 1 el boter versgemalen
- zwarte peper, zout
- 2 el boter
- 1 snee boerenbrood zonder korst, in zeer kleine stukjes
- rasp van ½ citroen
- 1 el gehakte kruiden, bijvoorbeeld peterselie en basilicum truffelolie*
Extra nodig: ovenvast schaaltje
Verwarm de oven voor op 225 °C. Leg de tomaten in het ovenschaaltje, leg de knoflook erbij, bestrooi met de tijm en besprenkel met olijfolie. Maal er peper en zout naar smaak boven. Rooster de tomaten ± 20 min. of tot ze zacht en lichtjes zijn gebarsten. Verwarm intussen de helft van de boter en bak de broodstukjes hierin krokant. Schep om met de citroenrasp en de groene kruiden en breng voorzichtig op smaak met truffelolie en zout. Zet opzij. Klop de eieren los en voeg peper en zout naar smaak toe. Verwarm de rest van de boter en schenk het eiermengsel in de pan. Roer constant om tot een zacht roerei. Bestrooi met het truffelkruim en geef de tomaten erbij. Lekker met brood. Knijp de teentjes knoflook uit en besmeer hiermee het brood.
Bereidingstijd: ± 20 min. + ± 20 min. oventijd
*Voeg de truffelolie druppel voor druppel toe, want hij overheerst heel snel.
Recept: ontbijtsalade met boerenkool, avocado, gepocheerd ei en gerookte amandelen
(2 personen)
Wie van een pittig, stevig ontbijt houdt zit goed met deze ontbijtsalade met boerenkool.
- 2 eieren
- 2 el wittewijnazijn
- 100 g kleine boerenkool- en/of palmkoolbladeren
- vruchtvlees van 1 avocado, in parten
- 50 g feta
- 2 el gedroogde cranberry’s
- 2 el gerookte amandelen, grof gehakt
- 2 el meloen- of pompoenpitten
Voor de dressing
- 2 el olijfolie
- 1 el witte balsamicoazijn
- ½ tl honing
- versgemalen zwarte peper, zout
Breek de eieren apart in een kopje. Giet 1 el azijn over elk ei en laat ± 10 min. staan. Breng ruim water aan de kook, maak hierin een draaikolk met de achterkant van een houten lepel en laat er voorzichtig een ei in glijden. Laat 2-3 min. koken tot de gewenste consistentie en schep het gepocheerde ei uit de pan. Herhaal met het tweede ei. Klop of schud de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Masseer de boerenkoolbladeren met 2 el van de dressing en leg ze op een schaal. Verkruimel de feta erover en bestrooi met de cranberry’s, de amandelen en de pitten. Leg de eieren en de avocado op de salade en geef de rest van de dressing erbij.
Bereidingstijd: ± 20 min.
Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in de staat? Klik hier.