PREMIUM
‘Waarom is het zo belangrijk om je digitale nalatenschap te regelen?’
Om de week beantwoorden de experts van ons financiële panel een vraag. Deze week: alles wat je wilt weten je digitale nalatenschap.
-
De advocaat
Sieta Autar-Matawlie is erfrechtdvocaat en estate planner en werkt bij GMW advocaten in Den Haag. -
De notaris
Lucienne van der Geld is directeur van het Landelijke Netwerk Notarissen en docent notarieel recht. Daarnaast werkt ze geregeld op een notariskantoor. -
De financieel adviseur
Linda van de Ven werkt als onafhankelijk financieel adviseur en echtscheidingsadviseur bij Financieel Advies Van De Ven.
Advocaat Sieta Autar-Matawlie:
“In een tijd waarin steeds meer zaken zich digitaal afspelen, is het belangrijk om na te denken over je digitale nalatenschap. Bedenk wat er na je overlijden met jouw digitale aanwezigheid moet gebeuren. Van praktische zaken zoals je Facebook-account en eventuele online tegoeden of schulden tot het geven van toegang tot jouw online profielen. Als je niets doet, blijf je online doorleven. Informeer je nabestaanden daarom over wat je graag wilt en zorg ervoor dat die informatie zo uitgebreid, specifiek en vooral zo persoonlijk mogelijk is. Anderen weten vaak niet wat je online doet en welke accounts of tegoeden je hebt. Zeg daarom niet: ‘Ik heb een paar online tegoeden,’ maar zeg precies welke tegoeden je hebt, waar deze te vinden zijn, hoe iemand hierbij komt en wat ermee moet gebeuren.
Wachtwoorden
Daarnaast is het verstandig om je wachtwoorden te delen met degene die na je overlijden de verantwoordelijkheid krijgt. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld in een digitale kluis of je testament. Als je het vastlegt in een testament, kun je een online-executeur aanwijzen. Dit kan dezelfde persoon zijn als de executeur van je testament, maar dat hoeft niet. Besef bij het vastleggen in een testament dat je dit steeds moet aanpassen als je je wachtwoord verandert.
Door het vastleggen van wachtwoorden en inlogcodes kun je vervelende procedures voorkomen. Een organisatie kan weigeren je wachtwoord af te geven aan je nabestaanden. Controleer daarom bij de platforms waarop je actief bent wat het beleid is bij overlijden. Je moet er toch niet aan denken dat men na je overlijden met een beroep op privacy weigert naar je nabestaanden te luisteren? Het is ook pijnlijk voor dierbaren als je digitale nalatenschap niet goed wordt afgehandeld. Denk aan de jaarlijkse meldingen van Facebook op je verjaardag.”
3x dit wil je weten over digitaal nalatenschap
- 61% van de Nederlanders heeft nog nooit nagedacht over de eigen digitale nalatenschap.
- Slechts drie op de tien Nederlanders zijn bekend met de term.
- Een digitale nalatenschap (ook wel digitale erfenis) bestaat uit alles wat online van jou is en wat je achterlaat na overlijden. Denk aan foto’s en video’s die op je telefoon of in de cloud staan, social media-accounts, profielen bij webwinkels en online tegoeden en schulden.
Heb je zelf een financiële vraag voor ons panel? Mail deze naar financieelpanel@margriet.nl of stel je vraag hier.
Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.