Margriet logo
null Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.
Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

PREMIUM

Vrouwen maken de helft uit van de bevolking, waarom worden wij nog altijd minder gezien en gehoord?

Helene, feminist pur sang, maakt zich kwaad om de ongelijkheid die nog altijd bestaat tussen mannen en vrouwen.

Je hoeft mij niet heel goed te kennen om te weten dat ik een feminist pur sang ben. Het feminisme is me met de paplepel ingegoten. Mijn moeder was in de jaren zeventig en tachtig actief in de vrouwenbeweging die streed voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen.

Sindsdien is de positie van de vrouw in ons land enorm verbeterd, maar toch valt er nog veel terrein te winnen. Zoals in de gezondheidszorg. Het mannenlichaam heeft in de medische wereld altijd centraal gestaan en dat heeft grote gevolgen. Wist je bijvoorbeeld dat als je als vrouw een medicijn krijgt voorgeschreven, de kans groot is dat dit niet is getest op een vrouwenlichaam? Niet heel gek dus dat vrouwen vaker last hebben van bijwerkingen dan mannen.

Tijd voor verandering

Alleen al dit gegeven maakt me kwaad: vrouwen maken de helft uit van de bevolking, waarom worden wij nog altijd minder gezien en gehoord? Tijd voor verandering en daar is een grote groep mensen (gelukkig echt niet alleen vrouwen) zich nu hard voor aan het maken. De komende vier weken besteden we in Margriet steeds aandacht aan vrouwen en gezondheid en duiken we dieper in deze medische ongelijkheid.

Tot slot zet ik één vrouw in het bijzonder graag in het zonnetje: Annette Heffels. Na ruim 35 jaar (!) columnist voor Margriet te zijn geweest, stopt ze ermee. Gelukkig blijft ze aan ons verbonden. Ze blijft Relatietherapie schrijven en start een nieuwe rubriek op Margriet.nl: Annette Adviseert, waarin onze lezers (jij dus ook!) relatieadvies kunnen krijgen. Lieve Annette, veel dank dat je jarenlang lief en leed met ons deelde! We hebben genoten van je columns.

Paspoortbeeld columnisten Helene NW Beeld

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter.

Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.

Helene van SantenSanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden