Margriet logo
null Beeld Ernst Coppejans
Beeld Ernst Coppejans

PREMIUM

Tony Neef: ‘Achteraf denk ik: waarom ben je niet naar het conservatorium gegaan? Ik had eerder moeten toegeven aan wat ik écht leuk vond’

Musicalacteur en tekstschrijver Tony Neef (62) is bekend van musicals als Sweet charity, Sonneveld en The sound of music, maar speelde ook in kleinkunstvoorstellingen. Tot en met 8 april vertolkt hij volkszanger Willy Alberti in Pavarotti meets Alberti.
(kikproductions.nl).

➟1 Jezelf begeleiden is leuk

“Ik heb vaak gedacht: hád ik maar pianoles genomen en noten leren lezen, dan kon ik mezelf begeleiden. Nu ben ik afhankelijk van anderen. Ook als ik een melodie bedenk, schrijft iemand anders die op en bespeelt het instrument. Het zou zo veel leuker zijn als ik dat zelf kon.”

➟2 Dat ik homoseksueel ben

“In mijn jeugd worstelde ik lang met mijn geaardheid. Op mijn negentiende kwam ik uit de kast en besloot het aan mijn ouders te vertellen. Ik vroeg wat ze wilden dat ik later zou worden. Ze zeiden: ‘het maakt ons niet uit, als je maar gelukkig bent’. Dat was het moment waarop ik het vertelde.”

➟3 Hoe trots m’n ouders zijn

“In de musical Evita speelde ik (als understudy van Bill van Dijk) de rol van Che Guevara. Tijdens een van de eerste optredens kwamen mijn ouders kijken. Ze waren zichtbaar ontroerd en vonden het zo knap wat ik deed. Voor het eerst zag ik hoe trots ze waren. De mooiste avond van mijn leven.”

➟4 Israëls pracht

“Mijn partner Benny komt uit Israël. Vlak nadat we elkaar leerden kennen, hebben we een tiendaagse rondreis gemaakt door zijn geboorteland. Sindsdien ben ik niet alleen verliefd op hem, maar ook op Israël. Ik heb nooit geweten dat het daar zó mooi is. Nu gaan we elk jaar meerdere keren op familiebezoek en altijd even naar Tel Aviv.”

➟5 Op ‘safe’ spelen hoeft niet

“Op mijn 25ste begon ik in de muziek, daarvoor studeerde ik andragogiek, gedragswetenschap gericht op volwassenen. Ik wilde voor zekerheid gaan door eerst die studie af te maken. Nu denk ik: waarom ben je niet gewoon naar het conservatorium gegaan? Ik had eerder moeten toegeven aan wat ik écht leuk vond.”

➟6 Dingen líjken vaak moeilijk

“In de periode dat ik bij muziekvoorstelling Jeans werkte, aan het begin van mijn carrière, moest ik leren dansen en een salto achterover doen. Ik zag daar best wel tegenop. Toch ging ik er vol voor en achteraf gezien was het een makkie. Zo zijn er meer voorbeelden.”

Dit artikel komt uit de Digitale Editie van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.

Tara BeckErnst Coppejans

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden