Margriet logo
null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Sanne is verbijsterd door dit verhaal. Dat is dus mensenhandel! Waar was Willem in verzeild geraakt?

Het verhaal van Valentina blijkt behoorlijk anders in elkaar te zitten dan Sanne had gedacht.

Vorige week: De Roos en de Koekoek wordt bezocht door ‘Willems’ Valentina.

‘Willem was als een vader voor me.’ Sanne moet die uitspraak even laten inwerken. Wat bedoelt Valentina daarmee? En weet ze wel wie zij zijn? Met wie ze nu praat? Dat vraagt ze hardop. Het klinkt nogal alsof ze met een gestrekt been de aanval kiest, maar ze vindt deze ontmoeting dan ook heel wonderlijk.
“Ja, ik ken jullie uit de verhalen van Willem. Hij was zo’n lieve man, maar hij zat ook helemaal vast in de klauwen van het kartel. Wie daar eenmaal in zit...”

Helpen ontsnappen

Ze wrijft nerveus in haar magere handen, haalt dan diep adem en wijst de kring rond: “Jullie zijn Daan en Abel, vrienden van Sanne, Willems schoonzus. En u bent juffrouw Schaap, volgens Willem een bron van rust en wijsheid. Ik weet niet waar ik naartoe moet, nu Willem er niet meer is. Hij zou me helpen ontsnappen. En meteen een oplossing zoeken voor zijn eigen ellende. Want hij zat er financieel diep in, denk ik. Dieper dan hij aan mij durfde te vertellen.”
“Zijn vrouw is nu haar spullen aan het pakken, want hij had zijn huis verkocht,” zegt Sanne. “En hij had met de kopers afgesproken op een moment dat hij zelf al lang op Ibiza zou zijn geland. Met jou.”
Valentina doet haar ogen dicht. Ze zwijgt. Schudt haar hoofd. “Wat een puinhoop,” verzucht ze.
“Nou. Zeg dat wel.” Sanne kijkt haar aan. Ja, het is een puinhoop. Maar daar kan die Valentina met haar dunne polsjes ook geen moer aan doen. Willem, Willem, wat heb je er een zootje van gemaakt.

Klappen gekregen

“Ik wachtte op hem bij de garagebox waar ik die nacht sliep. Hij zou geld meenemen om mijn paspoort los te krijgen. Maar hij kwam niet. Ik durf daar nu niet meer naar terug. Maar zonder paspoort kan ik eigenlijk nergens heen.”
“Sliep je in een garagebox?” Daan vraagt het verbaasd.
“Daar slapen meer meiden. Soms blijven ze met klanten in hotels. Of ze kunnen terecht in één van de flats van de bazen. Luigi zou mijn paspoort meenemen en aan Willem verkopen. Toen Willem niet kwam, heb ik veel klappen gekregen.”

“Waar was je vannacht?” vraagt Sanne nu. Ze is verbijsterd door dit verhaal. Dat is dus gewoon mensenhandel! Waar was Willem in hemelsnaam in verzeild geraakt?
“Vannacht kon ik in de opvang. Maar daar waren de douches kapot, dus we stonden al vroeg weer op straat. Ik vind alles prima, als ik maar niet terug hoef.”
“Dan ga je eerst maar eens mee met ons,” besluit Daan. “Dan kun je lekker in bad en we hebben een logeerkamer. Sanne heeft wel schone kleren voor je.”
“Ja, natuurlijk. Wie is Luigi?” vraagt Sanne.
“Dat is degene die alle klusjes opknapt. Hem kun je ook bellen als er iets aan de hand is. Als je moet worden weggehaald van een adres, omdat het bijvoorbeeld niet meer veilig is. Dan komt Luigi met een knokploeg.”

Willem bood een kans

Sanne zegt maar niks. Er wordt een tipje opgelicht van de sluier die over een wereld vol ellende ligt. Een wereld die ze niet kent en ook liever niet wil leren kennen. Wat zal Valentina bang zijn. Wat zal Willem bang zijn geweest. En toch was hij nog bezig om iemand te helpen.

“Dat was wel reuzelief van Willem, dat hij probeerde jou eruit te halen,” zegt ze. Valentina knikt.
“Ja, Willem was een lieverd. Hij bood me ineens een kans. Uitzicht op een normaal leven. Een ontsnapping uit die gevangenschap. Maar nu... Ik weet niet hoelang ik het volhoud. Als ze me pakken, laten ze me helemaal nooit meer los. Dan houden ze me in de flat.”
“De flat?”
“Dat zijn een soort bordelen. Als ze je niet vertrouwen, houden ze je daar vast. Soms letterlijk. Aan een ketting.”

“Maar daar moet dan toch een einde aan komen? Dit is een zaak voor de politie!” zegt Sanne.
“Nee, nee! Geen politie! Daar hebben ze ook verklikkers. Dan worden ze meteen getipt!” Valentina is zó bang, dat Daan meteen zegt: “Nou, eerst maar eens dat bad.”
“Precies,” zegt Abel. “Die politie kan ook nadat Valentina weg is. In veiligheid.”
Sanne en juffrouw Schaap kijken elkaar aan. ‘Wat vind jij?’ vragen ze elkaar geluidloos.

Volgende week: Terwijl Sanne spullen pakt voor Valentina moet ze opeens huilen.

Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.

Marjan van den BergRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden