Margriet logo
MT12 Praat mee Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

De mooiste brieven en reacties van lezers

Uit alle reacties die we op de redactie binnenkrijgen, kozen we onder andere deze brieven:

Pure liefde

Actrice Ineke Maria Swanevelt vertelde in Margriet 8 hoe zij als een blok viel voor Peter Müller, alias schrijver A.L. Snijders. Ze ontmoetten elkaar toen zij 75 en hij 81 was en beleefden samen twee prachtige jaren. Een greep uit jullie reacties op het interview:

MT12 Praat mee Beeld
MT12 Praat mee Beeld
 • Och, wat heerlijk romantisch, op die leeftijd nog zulke pure, intense liefde en intimiteit mogen beleven. Juist daarom is het ook zo verdrietig dat ze daar maar zo kort van konden genieten.
  Rianne
 • Ik heb Laatste lente net gelezen en wat mij opviel is dat ze zich allebei zo bewust waren van hoe bijzonder het was dat zij waren samengekomen en zo goed bij elkaar pasten. Het boek is een aanrader!
  Riet Haas
 • Dat gun je toch iedereen? Zeker als je leest dat ze zo lang voor hun partners hebben gezorgd als mantelzorgers.
  Karin v.d. Ven
MT12 M12 horizontale lijn oud roze Beeld
MT12 Praat mee Beeld

Weet je nog: verzamelgekte

Sleutelhangers, sigarenbandjes en speldjes waren dé producten om te sparen in de jaren zestig en zeventig. Op scholen ontstond al snel een levendige ruilhandel.

 • Bij ons thuis werd er ook veel verzameld. Ik spaarde sleutelhangers en was fanatiek met het ruilen, vooral op school. Mijn broer spaarde sigarenbandjes en kreeg elke keer als we naar opa ging weer nieuwe bandjes. Leuke tijd!
  Truus Heijnen-Goossens
 • Ik verzamelde het liefst álles. Sleutelhangers, speldjes, suikerzakjes… Mijn hele kamer lag vol met mijn verzamelingen en m’n ouders waren daar niet zo blij mee. Niet zo verrassend dus dat ze nadat ik uit huis ging allemaal op wonderbaarlijke wijze zijn verdwenen.
  Leny
 • We hingen alle verzamelde sleutelhangers aan een zware metalen kledinghanger, zodat je de hele verzameling kon meenemen naar school om daar de dubbele te ruilen. Ik hield zelfs in een boekje bij welke ik nog miste.
  Yvon van der Berg
MT12 Praat mee Beeld
null Beeld

Dromen, durven, doen!

Van Liverpool naar Passau: dat is de route die Tonny van den Hout (60) gaat wandelen. Ruim tweeduizend kilometer met één doel: strijden voor meer bekendheid voor lupus, de ziekte waar haar zus Jeannette (58) mee werd gediagnosticeerd. ‘Voor mijn zusje ga ik deze uitdaging graag aan’

‘Voor mijn zusje ga ik deze uitdaging graag aan’

“Als een familielid wordt gediagnosticeerd met een ernstige ziekte kun je alleen maar toekijken en emotionele steun bieden, terwijl hij of zij een enorme strijd levert. Ik wilde méér doen, dus besloot ik mijn liefde voor wandelen te combineren met het enige wat ik kan doen om mijn zusje te helpen: geld ophalen voor een betere diagnostisering en behandeling van lupus. Daarin zijn namelijk nog grote stappen te zetten. Bij Jeanette begonnen de klachten met een bultje op haar been, maar al snel kreeg ze allerlei andere ontstekingen. Pas na vijf jaar volgde de juiste diagnose. Als je Jeannette ziet, denk je niet meteen dat er iets met haar aan de hand is, maar vanbinnen gebeurt er heel veel. Vreselijk om zo’n bijzonder sterke vrouw als mijn zusje, zo af te zien zwakken naar iemand met pijn en zonder energie. Lange wandelingen maken, samen naar de sauna of even in de zon op het terras zitten: het lukt niet meer. Hoog tijd voor verandering dus. Deze maand start ik, net na mijn zestigste verjaardag, aan een gigantische wandeling. We beginnen in Liverpool en lopen dan via Kingston upon Hull, Rotterdam en Frankfurt naar het Duitse Passau. Ruim tweeduizend kilometer, waarmee ik minstens tienduizend euro wil ophalen voor onderzoek naar lupus. Het is natuurlijk ontzettend spannend om zo’n uitdaging aan te gaan en ik zal het heus af en toe zwaar hebben tijdens de wandeling, maar voor mijn zusje en alle andere lupus­patiënten ga ik de uitdaging graag aan.”

Je kunt Tonny volgen op lupuswalk.nl.

MT12 Praat mee Beeld

Schoonmoeder in huis?

De gezondheid van Nina’s schoonmoeder gaat achteruit. Haar man wil zijn moeder in huis nemen, maar Nina twijfelt of ze dat wel een goed idee vindt. In Margriet vroeg ze advies voor deze situatie.

 • Ik denk dat zoiets alleen kan als je veel eigen ruimte voor de ouder kunt creëren en daarbij ondersteuning krijgt van een professional. Ook moeten er anderen kunnen helpen als je weg moet of wil.
  Esther
 • Hebben jullie haar al gevraagd of ze wel bij jullie wil komen wonen? De meeste ouderen willen dat liever niet, is mijn ervaring.
  Birgitta Roos
 • Ik zou haar met open armen ontvangen. Voor elke uitdaging is wel een oplossing te vinden.
  Danielle Vendel-Kuspert
 • Zij verzorgen ons als we klein zijn, dus wij verzorgen hen als ze oud zijn. Ik zou het daarom meteen doen.
  Sylvia
 • Een prachtig idee, maar zwaar in uitvoering. Ik zou het eerst een geruime tijd uitproberen voor het definitief wordt. De liefde die het idee heeft doen ontstaan, kan namelijk omslaan in irritatie als het te zwaar wordt.
  Jeannette Zuurbier

Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden