PREMIUM
Van Marokkaanse wortelsalade tot de allerlekkerste cacaotruffels
De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.
Beanca de Goede (56)
is culinair journalist. Ze houdt van slow food, eerlijke ingrediënten en koken voor grote groepen vrienden.
Marokkaanse wortelsalade
Voor 2 personen
- 300 g waspeen
- 1 tl zout
- 5 takjes koriander, fijngehakt
- mespunt gemalen komijn
- mespunt gerooktepaprikapoeder
- mespunt kaneel
- 20 ml olijfolie
- 3 el wittewijnazijn
- geraspte schil van 1/2 biologische sinaasappel
- 10 zwarte olijven, zonder pit
- 2 el gehakte korianderblaadjes
- zout en peper
Schrap of schil de wortels en snijd ze in dunne plakjes. Blancheer de wortels 1-2 min. in kokend water met zout. Giet af en spoel koud, zodat de plakjes niet verder garen en stevig blijven. Laat uitlekken en schep in een schaal. Voeg, als de wortels nog lauwwarm zijn de koriander, komijn, paprikapoeder, olijfolie, azijn en sinaasappelschil toe en roer goed door. Snijd de olijven in plakjes en voeg samen met de extra koriander toe. Proef en voeg naar smaak nog wat specerijen toe. Laat de salade verder afkoelen en de smaken intrekken. Lekker bij couscous, vis en kip.
1. Op reis met Karsu
Zangeres en keukenprinses Karsu gaat in haar nieuwe kookprogramma op reis door Turkije. Ze laat klassiekers uit de Turkse keuken zien en het lekkerste uit de regio Hatay, waar haar familie vandaan komt. Karsu’s Turkse keuken, vanaf 4 maart op 24Kitchen (elke zaterdag om 21.00 uur). Van haar nieuwe boek, Karsu's kitchen, gaan alle opbrengsten naar de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.
Karsu’s kitchen € 34,99 (Kosmos Uitgevers).
2. Onsje minder?
Van 6-12 maart vindt de Nationale week zonder vlees & zuivel plaats. Met een weekje meedoen, bespaar je 150 liter water, 121 kilometer autorijden, 770 gram dierlijk vlees en 2,4 kilo zuivel. Op weekzonderlvlees.nl kun je een magazine downloaden en vind je heel veel goede recepten die je misschien wel uitnodigen tot nog meer dagen of weken zonder vlees.
Vragen aan Iris Sommer
Iris Sommer is hoogleraar psychiatrie. Samen met de Hersenstichting maakte ze Voed je brein, met recepten en wetenschappelijke informatie over de invloed van voeding op de hersenen.
Voed je brein, gezond eten & drinken voor de hersenen € 29,95 (Hersenstichting).
Waarom dit boek?
“We worden steeds ouder. Dat is fijn, mits ook ons brein fit blijft. Voeding kan de conditie van de hersenen ondersteunen voor zowel gezonde mensen als mensen met een hersenaandoening. Aan de hand van 44 recepten vertel ik waarom bepaalde producten gezond zijn en andere niet.”
Wat heeft onze darmflora met onze hersenen te maken?
“Darmbacteriën leven van voedingsvezels, ingrediënten die voor de dunne darm niet te verteren zijn. In ruil daarvoor maken ze stoffen zoals boterzuur die een gunstig effect hebben op de gezondheid van ons lichaam, inclusief de hersenen. We moeten daarom niet alleen onszelf, maar ook onze darmbacteriën voeden.”
Waar staat het BrAiN-voedingspatroon voor?
“Dat staat voor anti-inflammatory nutrition: voeding die het immuunsysteem tot rust maant. Een rustiger immuunsysteem is goed voor de darmen en voor de hersenen.”
1. Knapperige truffels
De cacaotruffels van Nicolas Vahé zijn er in zes verschillende smaken. Geniet van Caramel & Crunch, Pistachio & Crunch, Coconut & Crunch of van de Crunchy Popcorn, Munt- of Dropsmaak.
Vanaf € 7,50 (o.a. livingandcompany.com).
2. Kleintje koffie
Een ‘Mini Express’ wordt deze percolator genoemd. Er passen twee espressokopjes op, die zich vullen als het water kookt.
€ 29,99 (zarahome.com).
Bakkers klaar?
In het Heel Holland Bakt-jubilieumboek vind je de leukste technische opdrachten, succesrecepten van de winnaars en de mooiste herinneringen en verhalen uit de afgelopen tien jaar. echt Een bakfeestje van de bovenste plank.
Het beste van 10 jaar Heel Holland Bakt € 19,99 (Kosmos Uitgevers).
Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.