Margriet logo
null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Moment voor jezelf? Dit zijn de fijnste boeken, series en tv-programma’s

De lekkerste lees-, kijk- en luistertips vind je hier.

null Beeld

Net verschenen

De Boekenweek komt eraan

Van zaterdag 11 t/m zondag 19 maart is het weer Boekenweek. Het thema dit jaar is Ik ben alles. De Vlaamse Lize Spit schreef het Boekenweekgeschenk, De eerlijke vinder, dat dit jaar ook in een Friese en Vlaamse vertaling zal verschijnen. Je krijgt het gratis bij aankoop van € 15 aan Nederlandstalige boeken. Raoul de Jong schreef het Boekenweek­essay Banja (€ 5).

De reusachtige impact van zelfdoding

Dat elke dag gemiddeld vijf mensen de keuze maken om zelf een eind aan hun leven te maken, is een hartverscheurende realiteit. De schok voor de nabestaanden is dan ook gigantisch. In het indringende Zeg me waarom van Marjan Spelbrink en Emilio Veendorp doen veertien nabestaanden hun verhaal en delen (rouw)deskundigen hun kennis over hoe om te gaan met zo’n mokerslag.
€ 24,99 (Zilt).

Gedachten tussen vader en dochter

Herman van Veen en zijn dochter actrice/zangeres Anne van Veen, kletsten altijd graag bij aan de keukentafel of tijdens een lange wandeling. Tot Covid kwam. Hun oplossing: ouderwets brieven schrijven. In Van huis uit delen ze hun verhalen over hun eigen jeugd, langs gedeelde herinneringen en recente ervaringen. Het resultaat is een bundeling ontroerende, grappige en liefdevolle verhalen. € 23,99 (Thomas Rap).

null Beeld
null Beeld

Boek 3x alcoholvrij

 1. Over wie ben je bent zonder glas wijn in je hand
  De Vlaamse presentatrice Evi Hanssen, die vond dat ze de wijn wel heel gemakkelijk naar binnen goot, besloot om een tijdlang niet te drinken en hield een dagboek bij.
  Sinds ik niet meer drink door Evi Hanssen € 22,99 (Horizon).
 2. Over stoppen of alleen minderen
  Dit boek laat je nadenken over je drinkgedrag, prikt diverse mythes over alcohol door en helpt je om minder of niet meer te drinken. En vooral: hoe blijf je nuchter?
  Succesvol minderen of stoppen met alcohol door Michael Niclaus € 22,99 (Manteau).
 3. Over alcoholgebruik en borstkanker
  Clare Pooley’s hilarische bestseller over stoppen met drinken is verschenen in een goedkope, herziene heruitgave. Hierin vertelt ze ook waarom haar voormalige alcoholgebruik mogelijk de oorzaak was van haar borstkanker.
  Chardonnee door Clare Pooley € 10 (Spectrum).
null Beeld
null Beeld

Elke week vragen wij een bekende Neder­lander naar zijn of haar favoriete lees-, kijk- en luistertip. Deze keer cabaretier Erik van Muiswinkel.

Podcast: “Making sense van filosoof Sam Harris irriteert me af en toe, maar is meestal buitengewoon interessant. Net als de podcast van Maarten van Rossem. En waar ik zeer van geniet is de Shitshow van Janneke van der Horst en Stéphanie Hoogenberk. Die hebben een soort ironie waar ik heel erg van houd.”

Series: “Ik kan helemaal in series opgaan, zoals Breaking bad, Succession en The Sopranos. Dead to me met Christina Applegate is ook zo goed geacteerd en heeft zulke goede dialogen. En Euphoria en Squid Game, dat zijn koortsdromen van series.”

Boeken: “Ik houd van biografieën, er komen elke keer weer geweldige uit, zoals over Nescio en Churchill. En destijds heb ik genoten van die over Annie M.G. Schmidt. Een ander heel interessant boek is The dawn of everything: het begin van alles. Dat geeft een nieuwe visie op oude beschavingen. Het wordt net zo’n hit als Sapiens.”

null Beeld
null Beeld

3x nu in de bioscoop

 1. Isa en Antonie
  In de verfilming van Isa Hoes’ boek over haar leven met Antonie Kamerling heten de hoofdpersonen Esther (Noortje Herlaar) en Bastiaan (Egbert-Jan Weeber). Op het oog leiden ze een fantastisch leven: twee kinderen, een idyllische boerderij en gek op elkaar. Maar de angsten en onzekerheden van Bastiaan hakken er steeds meer in.
  Toen ik je zag, nu in de bioscoop.
 2. Cate gaat voor goud
  Wint Cate Blanchett op 12 maart haar derde Oscar? Ze is genomineerd voor haar rol van de fictieve Lydia Tár, de ambitieuze dirigent van een groot Duits orkest. Ze is op het hoogtepunt van haar carrière, maar heeft moeite om haar professionele en privéleven te scheiden. Haar leven dreigt uit de hand te lopen.
  Tár, nu in de bioscoop.
 3. Ezel in de hoofdrol
  De titel van deze Pools-Italiaanse film slaat op het balken van een ezel. Het grijze dier dat hierin centraal staat heeft melancholische ogen en ontmoet zowel goede als slechte mensen op zijn levenspad door het hedendaagse Polen en Italië. De film werd vorig jaar op het Filmfestival van Cannes beloond met de juryprijs.
  EO, nu in de bioscoop.
null Beeld
null Beeld

Album

Zo goed als nieuw

Het is een kwart eeuw geleden dat Elvis Costello en Burt Bacharach (die op 8 februari jl. overleed) hun magnifieke gezamenlijke album Painted from memory uitbrachten. Om dit te memoreren is er nu The songs of Bacharach & Costello van het gelegenheidsduo. Deze dubbelaar bestaat uit een digitaal opgepoetste versie van hun legendarische album. Daarnaast is er een tweede cd met niet eerder uitgebrachte versies van hun liedjes en drie nieuwe composities.
The Songs of Bacharach & Costello, nu verkrijgbaar.

Serie

Strijdlustige vrouw

Dit nieuwe kostuumdrama vertelt in zes delen het waargebeurde verhaal van de allereerste vrouwelijke advocaat van Italië. Ze heet Lidia Poët (gespeeld door Matilda De Angelis) en werd in 1855 geboren in het Noord-Italiaanse dorp Perrero. Na haar studie aan de universiteit van Turijn lukte het haar in 1883 om advocate te worden. Aangezien dat beroep nog uitsluitend voorbehouden was aan mannen, ging daar een fikse strijd aan vooraf.
The law according to Lidia Poët, nu te zien op Netflix.

Heleen Spanjaard & Ernest MarxRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden