Margriet logo
null Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.
Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

PREMIUM

Inmiddels zijn er zó veel lekkere vleesvervangers, dat minder vlees eten niet meer zo’n opgave is

Wat minder vlees eten, maar tóch niet de lat te hoog leggen. Helene is sinds een jaar of twee flexitariër.

Sinds een jaar of twee zijn Navin en ik zogenoemde flexitariërs. Dat klinkt reuzehip, maar eigenlijk betekent het dat je minder vlees eet, maar tóch de lat niet al te hoog legt voor jezelf. De definitie van flexitariër is namelijk: iemand die minstens één dag per week geen vlees(waren) en vis eet. Nou, één dag in de week, dat halen we wel.

Het was een bewuste keuze om minder vlees te gaan eten, vanwege de gevolgen voor het milieu en onze eigen gezondheid. Vis at ik altijd al met mate, een paar keer per week, maar ik ben wel echt opgegroeid met vrijwel elke avond het beroemde avg’tje: aardappelen, vlees, groenten. Dat werd destijds als een gezonde maaltijd gezien. Nu kijken we daar heel anders naar.

Vegan groenteburger

De wens om minder vlees te eten had ik al een paar jaar eerder, maar destijds vond ik de alternatieven niet bepaald aantrekkelijk. Ik word nou eenmaal niet blij van tofu. Maar inmiddels zijn er zó veel goede en lekkere vleesvervangers te verkrijgen, dat minder vlees eten echt niet meer zo’n opgave is. Mijn favoriet is de ‘vegan groenteburger’ van een bekende supermarkt. Ik moet altijd een beetje lachen om de aanduiding ‘vegan’ in combinatie met ‘groenteburger’, want een burger die uitsluitend uit groenten bestaat is natuurlijk per definitie veganistisch. Maar als iets het etiket ‘vegan’ krijgt, verkoopt het blijkbaar beter. Naast dat-ie lekker en gezond is, heeft de groenteburger nog een groot voordeel: hij is caloriearm en tóch vullend. Nou, wat wil een mens nog meer? Driewerf hoera voor de groenteburger.

En zo werd het beroemde avg’tje vervangen door het nieuwe agg’tje.

Paspoortbeeld columnisten Helene NW Beeld

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter.

Helene van SantenSanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden