Margriet logo
null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUMAflevering 60

Het is onze eerste echte ruzie in meer dan dertig jaar. En dat schrijnt als een open wond

Nina denkt terug aan haar gesprek met Lieke. Ze beseft dat haar vriendin als een spiegel voor haar is.

Vorige week: Als Lieke komt lunchen, hoort ze Nina uit over haar affaire. Is die wel echt voorbij?

Het motregent al de hele dag. Druppels als tranen tegen het glas. Ik sta in de keuken mijn laarzen aan te trekken. ‘Ben naar het park,’ kras ik op een geeltje voor Thijs, die in garage bezig is. Vlug trek ik de achterdeur achter me dicht. Als hij me maar niet ziet weggaan. Gek word ik van hem, nu hij continu thuis is. Waar ik me ook verschuil, zijn onrust achtervolgt me overal.

Koude spetters in mijn gezicht. Mijn gedachten glijden naar Lieke. Natuurlijk. Het is acht dagen geleden dat ze me voor de voeten gooide dat ik loog. “Ik ken je te goed Nina,” zei ze met vlammende ogen. “Die affaire van jou, die is niet voorbij. Waarom ben je niet eerlijk tegen me?”

Ik schrok zo dat ik alles ontkende, al wist ik dat dat geen zin had. De knal van de deur toen ze wegging deunt nog na in mijn hoofd. Sindsdien heb ik haar niet meer gesproken.

Eerste ruzie

Het is onze eerste echte ruzie in meer dan dertig jaar. En dat schrijnt als een open wond. Lieke en ik: wij zijn een nog grotere vanzelfsprekendheid dan Thijs en ik. Vanaf de eerste dag van onze studie, allebei kersvers in de drukke stad. Een miljoen herinneringen. Lieke weet nog precies hoe ik viel voor Xander, welke mannen, zorgen, banen volgden. Alles deelden we, tot aan onze lippenstift als we gingen dansen.

Ik steek mijn handen dieper in mijn jaszakken. Lieke was zelfs bij de geboorte van Kaj. Alles weet ze, alles zag ze. Behalve hoe ik nu in de problemen zit. ‘Natuurlijk vind ik dat ook erg, Lieke!’ In mijn hoofd voer ik al dagen bozige gesprekken met haar. ‘Ik wilde dat het anders had gekund.’ Wat was het een opluchting, toen ik een paar maanden geleden toch wat snippertjes van mijn geheim tegen haar losliet. Al reduceerde ik het tot een eenmalig slippertje, zogenaamd met een collega en niet met Daniël, die zij ook kent, om het allemaal wat minder erg te maken. Ze reageerde begripvol, lief. Tegelijk zag ik haar schrik, haar stress. ‘Ik moest wel zeggen dat het uit was, snap dat dan toch!’ In gedachten hoor ik haar zuchten.

Misselijk

Ze heeft gelijk. Het is een verdediging van niks. De enige echte reden dat ik loog was omdat ik het niet aankon om mezelf door haar ogen te zien. Ik werd misselijk van het beeld van mezelf, die gezegende vrouw, met een echtgenoot die weliswaar wat afwezig is, maar nog steeds alle sterren uit de hemel voor haar plukt. De vrouw die deze man al maanden bedriegt zonder stip op de horizon.

Lieke is altijd mijn geweten geweest. Ik wist dat als ik haar écht bij mijn geheim betrok, zonder gêne eerlijk was, ik onmogelijk met mijn affaire kon doorgaan zoals ik nu doe. Eerlijk zijn tegen haar is in de spiegel durven kijken, conclusies trekken, een beslissing nemen. Wil ik dat, kan ik dat? Ik haal mijn telefoon uit mijn zak. Negeer het irritante appje van Thijs - ‘We hadden toch ook samen kunnen gaan?’ - en zet mijn camera op selfiestand. Bevreemd kijk ik naar mijn bleke gezicht, omlijst door natte plukken haar. Ingevallen wangen, inderdaad. Ik ben elk contact met deze vrouw verloren.

En ik moet iets doen voordat ik mezelf nog verder kwijtraak. Mijn vingers zijn eigenlijk te verkleumend om iets te tikken. Ik blaas ertegen en probeer het toch: ‘Sorry lieve vriendin. Ik schaam mij ontzettend. Wil je nog met me praten?’

Volgende week: Stort Nina haar hart uit bij iemand die ze eigenlijk niet ziet zitten.

Wat voorafging

Een jaar geleden werd redactiemedewerker Nina (51) verliefd op haar hardlooptrainer Daniël. Ze verzette zich daar lang tegen, ze wilde haar man Thijs (53) – met wie ze nog best gelukkig is – absoluut niet bedriegen. Stapje bij beetje ging ze toch over de grens. Nu zit ze in een geheime en ingewikkelde knipperlichtrelatie met Daniël (49), waar alleen haar vroegere buurvrouw Brigitte van weet. Zelfs tegen haar beste vriendin Lieke, en haar ex Xander liegt ze erover. Ondertussen spelen er ook andere dingen in Nina’s leven: haar oudste zoon Ruben (16) worstelt met zijn gevoelens voor de non-binaire Sam, haar jongste, Kaj (13), is steeds meer aan het puberen en op het werk van Thijs zijn grote problemen ontstaan. En dan zijn er nog Evi (24), Nina’s stiefdochter en pluizenbol Harrie, een witte kater.

Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.

NinaRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden