Margriet logo
MT11 M11 praat mee Beeld

PREMIUM

De mooiste brieven en reacties van lezers

Uit alle reacties die we op de redactie binnenkrijgen, kozen we onder andere deze brieven:

Aandacht voor lichen sclerosus

Ellen vertelde in Margriet 7 over lichen sclerosus, een chronische huidaandoening bij haar vulva die voor jeuk en vergroeiingen zorgt. Een greep uit jullie reacties:

MT11 M11 Praat mee Beeld
MT11 M11 Praat mee Beeld
 • Een ziekte waar meer bekendheid over moet komen, óók bij artsen. Ik heb jarenlang met een ‘schimmelinfectie’ rondgelopen, wat later lichen sclerosus bleek te zijn. Gelukkig zijn er behandelingen, maar helaas zijn die wel voor de rest van je leven.
  Ivon Olie
 • Ik heb te lang gewacht en zelf allerlei smeersels geprobeerd, voor ik naar de huisarts ging die me meteen doorstuurde naar de gynaecoloog. Ga bij twijfel altijd meteen naar de dokter, zou ik aanraden.
  Clasien
 • Misschien kan Ellen een ligfiets proberen? Dan leun je namelijk op je onderrug en komt er geen druk op de schaamstreek.
  Jeanet Jansen
MT11 M11 horizontale lijn oranje Beeld
MT11 M11 Praat mee Beeld

Je eerste afspraakje

Urenlang voor de spiegel om de mooiste outfit uit te kiezen en dan met knikkende knieën naar een dansavond of de bioscoop voor je eerste date.

 • Ik ontmoette mijn man tijdens dansles, inmiddels bijna veertig jaar geleden. Na de les vroeg hij of ik meeging naar de snackbar om een kroketje te halen.
  Brianna
 • Mijn ouders en vriendinnen waren erbij tijdens mijn eerste date, omdat ik pas vijftien jaar oud was. Achteraf natuurlijk hilarisch!
  Monique Dijns
 • Ik had het idee dat ik wat achterliep in de liefde, dus reageerde ik toen ik 21 was eens op een contactadvertentie in de krant. We spraken af in een lokale bar en hebben daarna bijna vier jaar verkering gehad.
  Lieke
 • Voordat mijn eerste vriendje en ik samen naar de bioscoop mochten, moest hij wel even mee naar huis om mijn ouders te ontmoeten. Wat moet dat eng voor hem zijn geweest, om mijn vaders hand te schudden. En wat vond ik het spannend toen hij tijdens de film mijn hand vastpakte!
  Amy Brown
MT11 M11 Praat mee Beeld

Dromen, durven, doen!

Jannita Postema (57) werkt in de gezondheidszorg, maar heeft altijd één droom gehad: kunstenaar worden. Stap voor stap komt ze steeds dichter bij dat doel, want ze verkoopt inmiddels haar eigen kunstwerken.

MT11 M11 praat mee dromen Beeld

‘Ik durf me nu voorzichtig wel een kunstenaar te noemen’

“Ik werk drie dagen in de week als praktijkondersteuner in een huisartsenpraktijk, maar heb altijd al een kriebel gehad om kunstenaar te worden. Maar je weet hoe dat soort dingen gaan: druk met kinderen en werk, dan heb je soms niet echt de tijd om je eigen dromen te volgen. Ik was in mijn jongere jaren graag naar de Kunstacademie gegaan, maar bij ons thuis was dat geen optie. Kunstenaar worden was geen praktisch beroep en je kon er weinig geld mee verdienen, dus dat kon niet. Ik ging dus een andere richting op qua werk, maar ben in 2000 toch mijn passie gaan volgen in mijn vrije tijd. Sinds die tijd heb ik steeds meer cursussen, workshops en (online) masterclasses bij verschillende kunstenaars gevolgd, maar pas tijdens de corona-lockdown ben ik er serieus mee aan de slag gegaan. Ik maak nu voornamelijk vrouwelijke portretten, op een intuïtieve manier. Ik maak geen gebruik van een model, maar haal mijn inspiratie uit de vrouwen die ik tref. Iemand op straat, bijvoorbeeld. Ik begin gewoon te schilderen en dan ontstaat er laag na laag een mooi portret. En anderen blijken het ook mooi te vinden. Via social media krijg ik steeds meer aandacht en positieve reacties, waardoor ik al op verschillende kunstmarkten heb gestaan. Ik heb zelfs een aantal keer mogen exposeren en diverse schilderijen verkocht. Sinds kort heb ik visitekaartjes gemaakt met mijn naam erop: ik durf mezelf inmiddels dus voorzichtig wel kunstenaar te noemen. Dat ik deze passie toch nog mag ervaren naast mijn werk in de gezondheidszorg is voor mij een droom die uitkomt.”

MT11 M11 Praat mee Beeld

Bril of laseren?

Mariëlle heeft steeds vaker haar bril nodig, maar voelt zich niet comfortabel als ze ’m draagt. Lenzen werken niet, dus is laseren een goede optie? De reacties via margriet.nl/reageer:

 • In overleg met een expert kun je mogelijk gaan voor lensvervanging, omdat laseren vaak niet meer kan na je vijftigste. Ik hoef nooit meer een bril op, voor zowel dichtbij als veraf. Geen enkele seconde spijt gehad van deze behandeling.
  Karen Boels
 • Ik zou op zoek gaan naar een leuke bril; er is ongetwijfeld ook een goed model voor jou te vinden. Even wennen, maar een stuk veiliger dan laseren.
  Maria
 • Ik zou het direct doen. Ik heb vijftien jaar geleden mijn ogen laten laseren en daar nog geen moment spijt van gehad.
  Anita Verweij
 • Laat je goed informeren door een specialist. Soms kan laseren nog wel op latere leeftijd, maar wordt het hoornvlies dan te dun, waardoor er geen nieuwe lenzen kunnen worden gezet. Dat is een probleem als je dan bijvoorbeeld staar krijgt.
  Greet Bessenboer

Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.

Redactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden