Margriet logo
MT11 M11 23 werk financien Beeld Lobke van Aar (illustratie)
Beeld Lobke van Aar (illustratie)

PREMIUM

De beste tips voor je belastingaangifte

Binnenkort moeten we belastingaangifte doen. Een tijdrovend klusje dat er bovendien niet gemakkelijker op wordt met al die regels die steeds veranderen. Met deze tips van Annemarie van Gaal haal je het maximale uit je belastingaangifte.

Leuker kunnen ze het niet maken…

…wel gemakkelijker. Tenminste, dat moet je dan wel zelf doen. Als je elk jaar weer opziet tegen het bij elkaar zoeken van alle informatie die je nodig hebt voor je belastingaangifte, maak er dan een gewoonte van om die gedurende het hele jaar alvast te verzamelen. Het gemakkelijkst is om een mapje op het bureaublad van je computer te maken, waar je alle documenten die je nodig hebt voor de aangifte in zet. Je kunt natuurlijk ook een opbergmap of doos gebruiken. Stop hier onder andere de jaaropgaven van je werkgever of uitkeringsinstantie en bank in. En kopieën van overboekingen naar goede doelen, niet-verzekerde zorgkosten of andere kosten (zoals de bonnetjes van de taxi van en naar het ziekenhuis) die je hebt gemaakt. Als je een huis hebt, ook de papieren van je hypotheekverstrekker en de WOZ-beschikking voor je woning. Als je alles al hebt verzameld, scheelt dat bergen tijd op het moment dat je je aangifte moet doen. Zorg dat je je aangifte op tijd doet. De Belastingdienst heeft jouw aangifte, met de gegevens die bij hen bekend zijn, al voor je ingevuld en klaargezet op hun site. Vanaf 1 maart kun je inloggen met je DigiD en je belastingaangifte checken, eventueel aanvullen of corrigeren. Dat lijkt makkelijk, maar laat je niet verleiden om de aangifte klakkeloos te tekenen en in te dienen, want wellicht heb je recht op meer aftrek dan de Belastingdienst heeft berekend. Check secuur de bedragen die de Belastingdienst heeft ingevuld met de bedragen die je in de loop van het jaar hebt verzameld. Klopt alles?

MT11 M11 23 werk financien Beeld

Wie veel heeft, veel betaalt

Vermogensbelasting betaal je over je vermogen. In de voorgaande jaren ging de Belastingdienst ervan uit dat je een bepaald rendement op je vermogen behaalde, waarover zij dan weer belasting konden heffen, maar de rechter heeft ze hiervoor op de vingers getikt. Want wie zegt dat je dat rendement ook echt hebt behaald? Over spaargeld op de bank betaalde je zelfs negatieve rente. Tot een bedrag van € 50.650 als alleenstaande, of € 101.300 als stel betaal je geen vermogens-belasting. Dat is het heffingsvrije vermogen. Bij meer vermogen rekent de Belastingdienst voor 2022 met een fictief rendement dat beter aansluit bij de werkelijkheid. De vermogensbelasting bedraagt 31% over het fictieve rendement. Dat rendement is afhankelijk van hoe het vermogen is verdeeld tussen sparen, beleggen en schulden. Op de site van de Belastingdienst staat meer informatie. Voor de belastingaangifte over 2022 mag je kiezen tussen de oude of nieuwe methode. Bij de aangifte worden beide manieren berekend en kies je voor de variant die het gunstigst uitpakt.

MT11 M11 23 werk financien Beeld

Pak waar je recht op hebt!

De overheid deelt jaarlijks meer dan zeven miljoen toeslagen uit. Toeslagen zijn bedoeld om je financieel te ondersteunen bij bijvoorbeeld het betalen van je huur, de kinderopvang en zorgverzekering. Er zijn vier soorten toeslagen: huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebonden budget. Maar liefst 4,5 miljoen mensen in ons land krijgen maandelijks een zorgtoeslag en 1,4 miljoen huishoudens een huurtoeslag. De Belastingdienst keert elk jaar zo’n 13 miljard euro uit aan toeslagen. Of je voor een toeslag in aanmerking komt, is afhankelijk van je inkomen en gezinssamenstelling. Uit onderzoek blijkt dat vele honderdduizenden gezinnen in ons land recht hebben op een toeslag, maar hem niet aanvragen. Vooral veel zzp’ers laten na om toeslagen aan te vragen, omdat het met hun wisselende maandinkomsten lastig is om inkomensgegevens op te geven aan de Belastingdienst en ze willen voorkomen dat ze naheffingen krijgen omdat hun inkomen later weer afwijkt. Toch is het nuttig om, nadat je jaarinkomen eenmaal bekend is, een proefberekening te maken om te kijken of je met terugwerkende kracht voor een toeslag in aanmerking komt. Er zijn veel omstandigheden denkbaar waardoor je ná eerst afgewezen te zijn voor bijvoorbeeld een huurtoeslag er later toch voor in aanmerking komt. Een paar voorbeelden: Stel dat je onlangs bent gescheiden en met je ex-partner co-ouderschap hebt afgesproken voor je kinderen. Beide ouders kunnen dan de kinderen opgeven als mede-bewoner van de huurwoning, waardoor je wellicht nu wél in aanmerking komt voor een huurtoeslag. Misschien verpleeg je iemand thuis, heb je een aangepaste woning of bewoon je de woning van iemand die tijdelijk niet ingeschreven staat, bijvoorbeeld vanwege verblijf in het buitenland. Allemaal omstandigheden die het waard zijn om te kijken of je, ondanks een eerdere afwijzing, tóch in aanmerking komt voor een huurtoeslag. Laat geen geld liggen en maak een proef-berekening op toeslagen.nl.

MT11 M11 23 werk financien Beeld

Ga je scheiden?

In het jaar dat je gaat scheiden of je geregistreerde partnerschap ontbindt én niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven als je ex-partner, mag je voor het laatst samen met je ex-partner als fiscaal partners belastingaangifte doen. Dat kan gunstig zijn om niet te veel belasting te betalen. Ná het jaar van de scheiding zullen ex-partners ieder afzonderlijk de belastingaangifte moeten doen. Let op: een scheiding heeft ook gevolgen voor de toeslagen die je ontvangt. Geef je nieuwe inkomen op tijd door aan de Belastingdienst.

MT11 M11 horizontale lijn oranje Beeld

Voor het goede doel

Giften aan goede doelen mag je aftrekken van de belasting, mits het goede doel een ANBI (algemeen nut beogende instelling) of vereniging is. Een andere voorwaarde is dat de giften bij elkaar opgeteld minimaal 1% van je inkomen zijn, maar ook niet meer dan 10% van je inkomen. Als je echter een periodieke schenking bij de notaris vastlegt, waarbij je vijf jaar lang een vaste schenking aan een goed doel doet, gelden er geen drempels of maximum percentages. Check op de site van de Belastingdienst of een instelling een ANBI-keurmerk heeft: belastingdienst.nl/rekenhulpen/anbi_zoeken/Als je een fiscale partner hebt en samen de aangifte doet, mag je jullie beider giften aan goede doelen bij elkaar optellen.

MT11 M11 23 werk financien Beeld

Zorgkosten aftrekken

Als je invalide bent of ziek bent geweest en niet alle zorgkosten werden gedekt door je zorgverzekering, vergeet dan niet om je zorgkosten af te trekken voor de belastingen. Het gaat hier om specifieke zorgkosten boven een bepaald drempelbedrag (op de site van de Belastingdienst staat welk drempelbedrag voor jou geldt). Aftrekbare kosten kunnen bijvoorbeeld de taxikosten zijn voor de ritten van en naar het ziekenhuis of speciale kleding die je hebt moeten aanschaffen.

Goed om te weten:

aangiftecheck.nl

Wij Nederlanders betalen elk jaar opnieuw honderden miljoenen euro’s te veel aan de Belastingdienst. Soms betalen we te veel uit gemakzucht, omdat we de vooraf ingevulde aangifte klakkeloos tekenen en insturen zonder uit te zoeken of we nog in aanmerking komen voor aftrekposten of regelingen. Er is echter een hele handige site van de Bond voor Belastingbetalers, die voorkomt dat we te veel belasting betalen: aangiftecheck.nl. Als je een pdf van je aangifte uploadt, wordt je aangifte gratis gecheckt op een aantal fiscale voordelen, zoals de meest optimale verdeling van vermogen en aftrekposten tussen fiscale partners. Een op de vijf mensen die de aangiftecheck doet, kan een paar honderd euro extra besparen aan belastingen. Als je je belastingaangifte al hebt ingediend bij de Belastingdienst, kun je hem op de site van de Belastingdienst opnieuw openen, aanpassen, ondertekenen en nogmaals insturen. Check ook de aangiftes van de voorgaande jaren, wie weet is daar ook nog geld te vinden.

Bijtelling

Als je een elektrische auto van de zaak hebt die je ook privé rijdt, dan krijg je te maken met bijtelling, een soort belasting van de overheid. Bijtelling houdt in dat een percentage van de cataloguswaarde bij jouw inkomen wordt opgeteld. De bijtelling voor auto’s die rijden op benzine of diesel is 22%. Als je een elektrische auto hebt, is de bijtelling lager. Voor een elektrische auto met een catalogusprijs tot € 35.000 is de bijtelling 16% in 2020. Als je een elektrische auto rijdt die in aanschaf duurder is dan € 35.000, dan geldt een bijtelling van 16% tot € 35.000 en daarboven 22%. Als je privé niet veel kilometers rijdt, scheelt dat veel geld. Als je privé minder dan vijfhonderd kilometers per jaar rijdt, hoef je namelijk geen bijtelling op te geven. Zorg er dan wel voor dat je je gereden kilometers goed bijhoudt.

Dit artikel komt uit de Digitale Editie van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in de Digitale Margriet staat? Klik hier.

Annemarie van GaalLobke van Aar (illustratie)

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden