Margriet logo
MT11 M11 Wonen Beeld Corine Hoge Bavel-Jansen. Productie: cocofeatures.com.
Beeld Corine Hoge Bavel-Jansen. Productie: cocofeatures.com.

PREMIUM

Binnenkijken in een familiehuis vol herinneringen

Een groot huis met bijzondere details, een paradijselijke tuin mét zwembad en dat allemaal in het historische centrum van Borne, een dorp in Twente. Floor Joosten (65) woont er heerlijk: “Het interieur laat onze levensloop zien.”

Floor (65) is beeldend kunstenaar, interieuradviseur en eigenaar van een B&B. Haar man Tom (67) is oogarts. In 1992 zijn twee huizen uit 1910 in het centrum van het Twentse Borne aan elkaar gekoppeld en is er één woning van gemaakt. Floor en Tom wonen er sinds 1995.

Voor Floor en haar echtgenoot Tom was dit huis in Borne liefde op het eerste gezicht. De vorige bewoners hadden van twee huizen naast elkaar één grote woning gemaakt. “Op foto’s zagen wij dat die panden nogal bouwvallig waren geweest, maar daar was niets meer van te zien. We hebben bijna niets veranderd aan de nieuwe indeling. De opkamer is lange tijd een aparte ruimte geweest die dienstdeed als speelkamer voor de kinderen. Die ruimte hebben we later opengebroken om er een televisiehoek van te maken. De kinderen zijn inmiddels volwassen en het huis uit. Ze hebben hier een heerlijke jeugd gehad.”

MT11 M11 Wonen Beeld
 1. Achtergevel van de woning met de deur naar de keuken.
 2. Floor.
 3. De kast was ooit een toonbank van een winkel. De lamp komt van een markt in Frankrijk. Het kunstwerk, inkt op papier, is van Floors hand. Het houten kistje op de kast is een antiek likeurkistje uit Floors ouderlijk huis.
MT11 M11 Wonen Beeld
 • In de eettafel zijn uitsparingen gemaakt om iets moois in te kunnen presenteren. De stoelen zijn een ontwerp van Xavier Pauchard. Boven de tafel hangt De Galileo-lamp van Lumina. Op de vloer liggen oude Franse plavuizen. De kast is van Sofa in Enschede. Floor verfde hem blauw.

Mooie gevel

Toen de oudste twee van hun vier kinderen nog klein waren, woonden Floor en Tom een tijd in Nepal en Ghana. Tom oefende daar zijn vak als oogarts uit en Floor werkte aan de verbetering van de kinderafdeling in lokale ziekenhuizen. “Na afloop van ons verblijf in Ghana besloten we om ons weer definitief in Nederland te vestigen. Tom ging aan de slag in het ziekenhuis in Hengelo en we betrokken een boerderijtje in Enschede. Maar het leek Tom wel prettig om op de fiets naar zijn werk te kunnen. Zijn collega tipte hem dat in het oude centrum van Borne – inderdaad op fietsafstand van het ziekenhuis – een leuk pand te koop stond. Er waren gegadigden vóór ons, maar die haakten af omdat ze de voorgevel niet chic genoeg vonden. Wij vonden die gevel juist erg mooi, en wat erachter schuilging nog veel mooier!”

MT11 M11 Wonen Beeld

Veel kunst in huis

Tom en Floor verzamelden tijdens hun verblijf in het buitenland mooie spullen. “De objecten uit Nepal en Ghana passen wonderwel bij de rest van ons interieur.” Naast items waar bijzondere herinneringen aan kleven, is er ook veel kunst in huis te vinden. Niet zo vreemd: Floor studeerde aan de kunstacademie. “Een aantal van mijn eigen werken hangt en staat hier in huis. Daarnaast hebben we ook werk van bevriende kunstenaars.” Leuke items voor het interieur vindt Floor vaak op brocantemarkten, op Marktplaats of in de kringloopwinkel. Floor zou haar interieur als eclectisch omschrijven. “Het is vanzelf ontstaan; een verzameling die onze levensloop laat zien.” Ze zijn altijd als vanzelf tegen hun meubels en woonaccessoires aangelopen. En als ze iets speciaals zochten en niet konden vinden, gingen ze gewoon zelf aan de slag. “Onze keuken hebben we samengesteld met een oude laboratoriumkast, een winkeltoonbank en een ladekast uit een oude werkplaats. Alles is op maat gezaagd, de lades zijn ingekort en er is een mooi blad op gekomen. Wij doen al vijftien jaar met deze keuken en zijn er nog steeds erg blij mee.”

MT11 M11 Wonen Beeld
 • De stoel links is bekleed met geitenvacht. De stoel rechts komt van Vivre Interieur in Nijmegen. Het karpet is van Veld­hoven Interieurs Bilthoven. In het hoger gelegen deel van de kamer staat lamp Tolomeo van Artemide. De hoekbank is van Prinsenhof Interieur in Borne. Op de muur werk van beeldend kunstenaar Christiane Steffens.
MT11 M11 Wonen Beeld
 1. Het kastje komt van Marktplaats. De koperen vaas komt uit Nepal. Het schilderij en de vazen komen van een brocantemarkt.
 2. Een hoekje in de keuken met planken vol keukengerei. Het schilderijtje is eigen werk.
 3. Het tasje is Floors eigen werk.
 4. De stoel uit Floors ouderlijk huis is opnieuw bekleed bij De Gaenderij in Hengelo. De witte lamp komt van een Franse markt.

Fijne B&B

Op de plek van een oude schuur die op instorten stond, bouwden Floor en Tom een nieuw deel aan het huis. Er werd een nieuwe kamer gerealiseerd, waar Floor een B&B is begonnen: Bij Bakx. “Ik was toch veel thuis voor de kinderen en vond het leuk om ook anderen van ons huis te laten genieten.” Het verblijf is ingericht met een mix van antieke, vintage en nieuwe meubels. Het ontbijt wordt geserveerd in de Victoriaanse kas met uitzicht op de tuin. Gasten kunnen er lekker helemaal opladen. En Floor haalt weer inspiratie uit hen, de gasten. “Je wereld wordt groter en interessanter wanneer je steeds weer nieuwe mensen ontmoet.”

Nepalees koper

In 2018 richtte Floor samen met keramiste Judith ten Brink het fairtradelabel Tama-ko (Nepalees voor ‘gemaakt van koper’) op. Het betreft een collectie van koperen interieurobjecten, in Nepal met de hand gemaakt. Floor: “Tama-ko draagt bij aan het behoud van het koperslaan, een mooi, eeuwenoud ambacht. Daarnaast hopen wij met het uitbrengen van deze collectie een kleine bijdrage te leveren aan de economische vooruitgang die Nepal zo hard nodig heeft.”

Meer informatie: tamakodesigns.nl

MT11 M11 Wonen Beeld
 • De tafel en stoelen komen uit Floors ouderlijk huis. De stoelen zijn opnieuw bekleed door De Gaenderij in Hengelo. Het kunstwerk boven de piano is van de hand van Floor. De booglamp werd gekocht bij Neef Louis in Amsterdam. Het schilderij boven de deur is een portret van Floors overgrootmoeder, geschilderd door Floors grootvader.
MT11 M11 Wonen Beeld
 1. Bij de aanbouw werd een Victoriaanse kas gerealiseerd, waar het ontbijt van de B&B-gasten wordt geserveerd.
 2. De gastenkamer van B&B Bij Bakx. Het bedtextiel is van de Hema. De kunstwerken naast het bed zijn van beeldend kunstenaar Hélène Rosenmöller.
 3. Een fotootje van Floors moeder en een reproductie op ansichtkaart van Alex Katz, eronder werk van Hinke Schreuders.
 4. Floor in de kas met hondje Luca.

Dit artikel komt uit de Digitale Editie van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in de Digitale Margriet staat? Klik hier.

Wilma TjalsmaCorine Hoge Bavel-Jansen. Productie: cocofeatures.com.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden