PREMIUM
4x verrukkelijk vega
Een paar keer per week vegetarisch eten is voor veel mensen gewoon geworden. Beter voor je gezondheid én de planeet. Met deze gerechten vol peulvruchten, tahoe of groenten zet je net even iets anders op tafel.
Recept: Iraanse bonensoep
(2-3 personen)
In deze rijkgevulde Iraanse bonensoep gebruik je vier verschillende peulvruchten: cannellini- en zwarte ogenbonen, linzen en spliterwten. Door de kaneel en gedroogde abrikozen verwarmt de soep je letterlijk en figuurlijk.
- 50 g gedroogde cannellinibonen
- 50 g gedroogde zwarte- ogenbonen
- ½ ui, in partjes
- 1 stengel bleekselderij, in boogjes
- ½ kaneelstokje (specerij)
- 40 g rode linzen
- 40 g gele spliterwten
- 1 tomaat, zaadlijsten verwijderd, in stukjes
- 1 geschilde aardappel, in blokjes
- ½ groene paprika, zaadlijsten verwijderd, in stukjes
- 1 tl kurkuma
- versgemalen peper + hele korrels om te serveren, zout
- sap van ½ citroen
- 25 g gedroogde abrikozen, klein gesneden
- ½ bosje koriander
- extra vergine olijfolie
Week beide bonensoorten apart een nacht in ruim water. Giet de canellinibonen af en doe ze in een grote kookpan. Voeg de ui, de bleekselderij, het kaneelstokje en 1½ liter water toe en breng aan de kook. Laat 1 uur zachtjes koken. Giet de zwarte ogenbonen af, voeg ze toe en kook nog ± 30 min. Roer de linzen, de spliterwten, de tomaat, de aardappel, de paprika en de kurkuma door de soep en laat nog 30 min. zachtjes koken. Breng de soep op smaak met peper, zout en citroensap en voeg de abrikozen toe. Schep de soep in kommen en lepel er wat olie over. Bestrooi met koriander en de extra peperkorrels.
Bereidingstijd: ± 2 uur + 1 nacht weken
Recept: Griekse oliebolletjes met kaneel-vanillehoning
(2-3 personen)
Misschien ken je de Griekse oliebolletjes wel van vakantie. De kaneel-vanillehoning en de walnoten maken er een heerlijk dessert van.
Voor de kaneel-vanillehoning
- 100 g honing
- ½ kaneelstokje (specerij)
- ½ vanillestokje, opengesneden
- 25 g gepelde walnoten, fijngehakt
- ½ limoen, in plakjes
Voor de oliebolletjes
- 100 g bloem
- 25 g maïzena
- 5 g instant gist
- 1 el honing
- snuf zout
- arachide- of zonnebloemolie om te frituren
Verwarm de honing met ± 2 el water in een steelpan op lage pit. Leg het kaneel- en het vanillestokje in de honing en neem de pan van de pit. Laat afkoelen. Vermeng intussen voor de oliebolletjes de bloem met de maïzena, de gist en de honing in een kom en mix goed door elkaar. Voeg 150 ml warm water en het zout toe en blijf kloppen tot een zacht, glad beslag is ontstaan. Dek af met plasticfolie en laat op een warme plaats ± 1 uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld. Verhit de olie tot ± 180 °C en steek met een in olie gedoopte lepel een balletje uit het deeg. Laat voorzichtig in de olie glijden, voeg nog 4-5 deegballetjes toe en bak ze rondom bruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Bak zo door tot het deeg op is. Lepel de honing over de oliebolletjes, bestrooi met de walnoten en serveer met limoenparten.
Bereidingstijd: ± 35 min. + ± uur rijzen
Recept: broccoli-bleekselderijsalade met druiven en gerookte tahoe
(2 personen)
Frisse maaltijdsalade van broccoli en bleekselderij met rode druiven, krenten, krokant gebakken gerookte tahoe en een romige dressing. Lekker met volkorenbrood.
- 200 g broccoliroosjes
- arachide- of zonnebloemolie
- 1 el zonnebloempitten
- versgemalen peper, zout
- ½ el Japanse sojasaus
- 100 g gerookte tahoe, in dunne plakken
- ½ tl suiker
- 1 el appelazijn
- 100 g vegan mayonaise
- stengels van ½ stronkbleekselderij, in boogjes
- 1 rode ui, in ringen
- 100 g rode druiven
- 1 el krenten
Kook de broccoli in ruim, licht gezouten water ± 3 min., giet af en laat uitlekken. Verhit een ½ el olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en rooster hierin de zonnebloempitten. Bestrooi, als ze beginnen te kleuren, met wat zout en roer de sojasaus erdoor. Laat het vocht verdampen en zet opzij. Verhit in een tweede koekenpan nog 2 el olie en bak hierin de tahoe aan beide kanten goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Los de suiker al roerend op in de azijn, roer door de mayonaise en breng op smaak met royaal peper en wat zout. Vermeng de broccoli met de bleekselderij, de ui, de druiven, de krenten en de zonnebloempitten en leg de tahoe erop. Lepel de saus erover.
Bereidingstijd: ± 25 min.
Recept: filodeegpasteitjes met spinazie en walnoten en worteldip
(2 personen)
Deze pasteitjes van knapperig filodeeg hebben een kruidige vulling van spinazie, walnoten, pistachenoten en rozijnen. Heerlijk met romige worteldip erbij.
Voor de pasteitjes
- 15 g rozijnen
- arachide- of zonnebloemolie
- 15 g gepelde walnoten
- ½ ui, gesnipperd
- 150 g verse spinazie
- 15 g gepelde pistachenoten, grof gehakt
- ½ verpakking filodeeg, ontdooid
- versgemalen peper, zout
Voor de worteldip
- 400 g geschilde wortels, in blokjes
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 el gemalen komijn
- ± ¼ tl harissa
- 2 el wittewijnazijn
- ± 4 el extra vergine olijfolie extra nodig: blender of keukenmachine
Kook voor de worteldip de wortelblokjes in licht gezouten water ± 20 min. of tot ze zacht zijn. Laat uitlekken en pureer samen met de knoflook. Voeg de komijn, de harissa en de azijn toe en laat kort draaien. Voeg dan in gedeelten zo veel olie toe totdat je een zalfachtige massa hebt. Breng op smaak met peper en zout en zet opzij. Wel intussen voor de pasteitjes de rozijnen in water. Verhit ½ el olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en rooster hierin de walnoten. Schep ze uit de pan en zet opzij. Doe nog 1 el olie in de pan en fruit hierin de ui. Voeg de spinazie toe en laat slinken. Laat de rozijnen uitlekken en schep ze samen met de noten door de spinazie. Breng op smaak met peper en zout en laat afkoelen. Snijd de filodeegvellen in 10 cm brede repen. Schep steeds een lepel vulling aan een kant van een deegreep en vouw het deeg diagonaal over de vulling tot een driehoek. Vouw zo verder tot de deegreep op is. Bestrijk het laatste stukje met water en plak goed vast. Herhaal tot deeg en vulling op zijn. Verhit een flinke laag olie in een wok of frituurpan en bak hierin de pasteitjes in gedeelten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer de worteldip erbij.
Bereidingstijd: ± 40 min.
Dit artikel komt uit de Digitale Editie van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in de Digitale Margriet staat? Klik hier.