PREMIUM
Van chili met chocolade tot geroosterde ‘spareribs’ van mais
De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.
Beanca de Goede (56)
is culinair journalist. Ze houdt van slow food, eerlijke ingrediënten en koken voor grote groepen vrienden.
Chili met chocolade
Voor 2 personen
- 3 el kokosolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 cm gember, geschild, geraspt
- ½ rode peper, fijngehakt
- 3 stengels bleekselderij, in ringetjes
- 125 g (vega)gehakt
- 1 blikje kidneybonen
- 1 blikje tomaatblokjes (400 g)
- zout
- 2 tl gerooktepaprikapoeder
- 25 g pure chocolade (70% cacao), fijngehakt
- kneepje limoensap
- verse koriander
- geraspte kaas
Verhit de kokosolie in een braadpan en fruit de ui, knoflook, gember en peper hierin. Voeg de bleekselderij toe en fruit even mee. Voeg vervolgens het (vega)gehakt toe en bak tot het rul is. Voeg de kidneybonen en tomaatblokjes toe en roer goed door. Breng op smaak met zout, paprikapoeder en pure chocolade; de chocolade versterkt de rokerige smaak. Druppel vlak voor het serveren wat limoensap over de chili, bestrooi met koriander en geraspte kaas en serveer met tortillachips, zure room en extra geraspte kaas.
1. Alleskunner
Niet alleen geschikt om peperkorrels mee te malen, maar ook perfect voor koriander-, mosterd-, venkel- en lijnzaad. Houten pepermolen € 15,99 (zarahome.com).
2. Retroglazen
Je hoeft er niet per se Duitse witte wijn in te serveren; deze Swirl wijnglazen doen het ook prima met een Sancerre. € 51,95 per set van 4 (livingandcompany.com).
Vragen aan Maud Kosterman
Van Telers van de Put. Met haar vriend Felix Hees bestiert ze een regeneratieve boerderij die je kunt ‘beleven’ tijdens een Moestuindiner, Tour de Telers of Oogstaandeel.
Info: telersvandeput.nl en @telersvandeput
Wat doet een regeneratieve boerderij?
“We produceren biologisch voedsel op kleine schaal en werken tegelijkertijd aan herstel van de natuur. We hebben een moestuin met groente, fruit, kruiden en bloemen en houden varkens en koeien voor zowel het vlees als het verwerken van reststromen en het verbeteren van de bodem.”
Wat is jullie missie?
“We willen het voedselsysteem veranderen met betere zorg voor bodem en natuur. En we willen anderen inspireren door te laten zien hoe mooi het is om met de natuur mee te bewegen. Dit kan al door lokaal en met het seizoen mee te eten, maar ook door te weten wát je eet en hoe dat groeit en bloeit.”
Waar halen jullie inspiratie vandaan?
“Voor we van start gingen, hebben we door Europa gereisd. Via Workaway hebben we op plekken gewerkt voor kost en inwoning. Andere culturen, levenswijzen en mensen hebben ons veel geleerd.”
Pagina’s vol zoet
Regula Ysewijn is jurylid van Bake-Off Vlaanderen én schrijfster van bekroonde boeken over de Britse bak- en eetcultuur. Voor dit boek verdiepte ze zich in de bakcultuur van de Lage Landen. Van wafel tot koek € 35 (Carrera Culinair).
1. Koninklijke familie
Gemiddeld krijgen we zo’n negen gram zout per dag binnen en dat is fors te veel. De Hartstichting adviseert om het op maximaal zes te houden (ongeveer drie halve theelepels). The Royals van Green Gypsy helpen je daarbij. Deze kruidenmixen zitten bomvol smaak én superfoods, maar bevatten geen zout. De Royal Fish en Royal Oriental Fish zijn voor visgerechten. Er is een Royal Chicken voor gevogelte. En een Veggies voor over de groente. € 6,45 voor een pot van 80 g (greengypsyspices.com).
2. Snacktrek
Corn ribs – de vegetarische versie van spareribs – zijn een hit op TikTok. Het basisrecept is simpel: snijd van de maiskolven de kop en het kontje af, halveer de kolven in de lengte, snijd de helften nogmaals door en bestrijk de acht ribbetjes met olie en specerijen. Rooster 15 min. in de oven en serveer met een lekkere dip.