Margriet logo
null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Moment voor jezelf? Dit zijn de fijnste boeken, series en tv-programma’s

De lekkerste lees-, kijk- en luistertips vind je hier.

null Beeld

Net verschenen

Hartverscheurende ode

Non-fictie | Als Steph Jagger merkt hoe haar moeder door alzheimer van steeds meer herinneringen wordt beroofd, besluit ze in een opwelling om met haar in de prachtige natuur van Montana te gaan kamperen. Daar overdenkt Steph haar kinder­tijd, het moederschap en hoe het is om van iemand te houden die zelf niet meer weet wie ze is.
De herinneringen die er nog zijn € 21,99 (Cargo).

Een jaar zonder haar

Non-fictie | Het kale plekje op het hoofd van journalist/auteur Barbara van Beukering bleek de haarziekte alopecia te zijn, waardoor ze al haar haar verloor. In datzelfde jaar kwam er nog veel meer rampspoed op haar pad. Ze beschrijft het in Het jaar waarin ik mijn haar verloor; een ontroerend, nuchter, maar ook grappige relaas over verlies, kwetsbaarheid en het hervinden van je identiteit.
€ 21,99 (Spectrum).

Een levensles van wijze vrouwen

Roman | Rond 1915 zijn de vrouwen in een verarmde Italiaanse streek gewend om alles alleen te doen; hun mannen zijn elders op zoek naar werk of zijn opgeroepen voor het leger. Een rijke pruikenmaker stuurt zijn zoon Giacomo eropuit om de vrouwen ervan te overtuigen hun haar aan hem te verkopen. Het zal zijn leven veranderen.
Het licht van de lente door Franco Faggiani € 22,99 (Signatuur).

null Beeld
null Beeld

3x jubileum

Over werk en leven van Arthur Japin

Een ‘schrijversprentenboek’ noemt Arthur Japin zijn schitterende jubileumboek over 25 jaar schrijverschap, waarin de mensen achter zijn verhalen door documenten, anekdotes, foto’s en schilderijen tot leven worden gebracht. Mijn verzonnen familie door Arthur Japin € 45 (De Arbeiderspers).

Over het leven van Karin Bloemen

Na veertig jaar op het podium vond Karin Bloemen het tijd voor een openhartig en indrukwekkend boek over haar bewogen leven vol hoogte- en dieptepunten, zowel privé als in haar carrière. Met vlag en wimpers door Karin Bloemen € 24,99 (Ambo|Anthos).

Over Ivo Niehe en zijn TV Show

Ook Ivo Niehe besloot een boek te schrijven: over veertig jaar TV Show, vol bijzondere, bizarre en hilarische ervaringen met diverse beroemdheden, van Prince tot Oprah. De afterparty door Ivo Niehe € 22,99 (Boekerij).

null Beeld

Elke week vragen wij een bekende Nederlander naar zijn of haar favoriete lees-, kijk- en luistertip. Deze keer: auteur Esther Verhoef.

Boek:Land van echo’s van Mark H. Stokmans is een epische roman die je meesleurt naar het Spanje van de jaren dertig. De hoofdpersoon is een getroebleerde Eerste Wereldoorlog-veteraan die daar een bestaan opbouwt. Ik las het in Andalusië en zat helemaal in de sfeer.”

Podcast: “Waar ik enthousiast over ben, is de Omdenken Podcast. Berthold Gunster praat met een gast die een probleem heeft; dat gaat van podiumangst tot koopverslaving. De toon blijft luchtig en er volgt altijd een bruikbaar inzicht.”

Film: “Passend bij mijn nieuwe thriller tip ik de film The menu, een donkere satire waarin verwende gasten van ’s werelds toprestaurants er flink van langs krijgen. Toen ik die in de bioscoop zag, wist ik: dit wordt een klassieker. Waanzinnig mooi gefilmd, scherpe dialogen, intrigerend gelaagd verhaal. Maar ook gewelddadig, dus ik kan me voorstellen dat je hem daarom liever overslaat.”

null Beeld
null Beeld

3x nu in de bioscoop

1. Papa is down

Tienermeisje Sophie (Frankie Corio) beleeft samen met haar vader een heerlijke vakantie in een Turkse badplaats. Terwijl er voor de beginnende puber een nieuwe wereld opengaat, worstelt haar vader buiten haar zicht met de zwaarte van het leven. Twintig jaar later blikt Sophie terug op deze vakantie en probeert de donkere kant van haar liefdevolle vader te begrijpen.
Aftersun, nu in de bioscoop.

2. Boze bruine beer

In deze op een waargebeurd verhaal gebaseerde thriller moet iedereen op de vlucht voor een enorme bruine beer in het Amerikaanse Georgia. Daar stortte in 1985 het vliegtuig neer van een drugssmokkelaar. De beer at een zoekgeraakte kilo cocaïne op en ging op rooftocht. Onder anderen met Keri Russell en Ray Liotta.
Cocaine bear, nu in de bioscoop.

3. Adembenemend landschap

Lucas is een jonge priester die aan het einde van de negentiende eeuw op reis wordt gestuurd naar IJsland, een van de laatste koloniën van het Deense rijk. Hij moet daar toezicht houden op de bouw van een kerk in een afgelegen parochie én de bewoners fotograferen. Maar die zitten totaal niet op hem te wachten.
Godland, nu in de bioscoop.

null Beeld
null Beeld

Album

Leven in de brouwerij

Met haar drie Grammy Awards en tientallen hitsingles geldt singer-songwriter Alecia Moore als een van de grootste popiconen van haar generatie. Wie?! Ze is beter bekend onder haar artiestennaam P!nk. Haar nieuwe album Trustfall is alweer haar negende studioplaat. Hierop staat ook de fijne single Never gonna not dance again. Het is het type muziek waar P!nk patent op heeft: vrolijk, superlevendig en geschikt voor elk feestje.
Trustfall, nu in de winkel.

TV

Vergeten kleurrijke uitblinkers

In Nieuwe blik terug, een zesdelige NTR-serie, brengt Orville Breeveld kleurrijke figuren uit de Europese culturele geschiedenis weer tot leven. Zwarte musici, kunstenaars en denkers die in hun tijd furore maakten, maar daarna werden vergeten. Aflevering 1 draait om Joseph Bologne, ook wel ‘de zwarte Mozart’ genoemd. Met onder anderen Bisa Williams, ambassadeur tijdens de regering van Obama, duikt Breeveld in de geschiedenis van Bologne.
Nieuwe blik terug, vanaf 26 februari om 19.25 uur op NPO2.

Heleen Spanjaard & Ernest MarxRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden