PREMIUM
‘Mijn dochter had zich laten gebruiken om geld wit te wassen’
De dochter van Sonja werd als geldezel gebruikt. Plotseling stond haar hele toekomst op het spel.
“‘Ik geloof dat ik iets heel doms heb gedaan,’ zei mijn jongste dochter, terwijl ze op haar nagels beet. Ik was die dag onverwachts bij haar langsgegaan. Ik vond haar al een tijdje anders. Aan de telefoon deed ze kortaf, als ze thuiskwam was ze in zichzelf gekeerd. Dus stapte ik op de trein naar de stad waar ze woont en studeert, kocht appeltaart en belde aan. ‘Hoezo heb je iets doms gedaan?’ vroeg ik, opgelucht omdat ze me in vertrouwen leek te gaan nemen. Ik vermoedde een ruzie met een vriendin of een verprutst tentamen. Maar toen ze verder praatte, trok het kippenvel over mijn rug.”
Enge types
“Lieke had via een datingsite een zes jaar oudere man ontmoet. Na een paar dates had hij haar verteld dat zijn ex achter zijn geld aanzat. Hij wilde het geld daarom wegsluizen. Of Lieke hem kon helpen? Het enige wat ze hoefde te doen was haar bankrekeningnummer geven en hem haar pasje uitlenen. Als beloning zou hij haar wat geld geven. Lieke, altijd hulpvaardig én getriggerd door het geld, omdat ze wat schulden had waar wij niets van wisten, had ja gezegd. Vanaf dat moment waren er rare dingen gebeurd. De man had vrienden meegenomen, enge types met een dreigende uitstraling. Lieke was steeds banger geworden, maar wist niet hoe ze het contact kon afkappen. Vervolgens was er een hoop gedoe geweest met haar pasje en werd plotseling haar rekening geblokkeerd. Hierna ontving ze een brief van de bank, waarin stond dat de politie zou worden ingeschakeld vanwege fraude.”
Gevaarlijke situatie
“Ik schrok verschrikkelijk van haar verhaal. Ik herinnerde me plots een documentaire over loverboys, die ik had gezien toen Lieke acht was. Nooit had ik er nog aan gedacht en van loverboys hoor je tegenwoordig minder. Maar ook dit verhaal klonk verre van goed. Al snapte ik nog niet precies wat er was gebeurd en legde ik ook de link met de term ‘geldezel’ nog niet. Mijn man wel, toen ik hem belde op zijn werk. Hij sprong direct in zijn auto en kwam naar ons toe. Spierwit was hij, ik heb hem nog nooit zo aangeslagen gezien. Hij besefte veel beter dan ik in wat voor gevaarlijke situatie onze dochter zich had begeven. En ook wat de mogelijke consequenties waren. Hij belde zijn broer, die advocaat is. Ook die was meteen in alle staten. Lieke had zich duidelijk laten gebruiken om geld wit te wassen. Geld dat hoogstwaarschijnlijk was verdiend met phishing, internetfraude.”
Criminelen over de vloer
De bank had argwaan gekregen; er draaien namelijk programma’s mee die ongebruikelijke financiële transacties in de gaten houden. En dat Lieke, die nooit meer dan duizend euro op haar rekening had, opeens tientallen duizenden euro’s had, was natuurlijk verdacht. Ons hele gezin stond op z’n kop. Liekes oudste broer, die wijkagent is en vlakbij woont, was woedend op zijn zusje. ‘Hoe kun je zo stom zijn?’ schreeuwde hij. Ook mijn man was kwaad, of misschien vooral teleurgesteld, maar liet dat niet merken omdat Lieke er kapot van was dat ze zich zo had laten gebruiken. Ik als moeder was vooral bezorgd. Dat mijn dochter dergelijke criminelen over de vloer had gehad, afschuwelijk. Er had haar zo veel kunnen gebeuren! Lieke durfde een tijdlang niet meer naar haar huis. Die criminelen wisten immers waar ze woonde en het was maar te hopen dat zij inzagen dat Lieke echt niet meer bij het geld kon en dat zij haar met rust zouden laten.”
Een strafblad?
“Terwijl ik onze dochter opving, probeerden mijn man en zijn broer alles te regelen. Er was overleg met de politie, met de bank en Lieke deed zelf ook aangifte, al was haar oplichter op geen enkele manier meer te achterhalen: hij had een valse naam gebruikt en alle sporen naar hem liepen dood. Ik was blij dat hij was verdwenen, want wie weet welke wraakacties haar anders te wachten hadden gestaan. Alleen lag de schuld van de fraude nu wel bij Lieke. Een tijdlang zag het er slecht uit voor haar. De gevolgen van geldezel zijn, zijn niet mis. Niet alleen was Liekes rekening bij haar eigen bank geblokkeerd, ze zou waarschijnlijk ook nergens anders meer een rekening kunnen openen. Ze kon dan ook geen leningen meer afsluiten, laat staat een hypotheek. Er stond haar een strafblad te wachten, in het ergste geval zou ze zelfs naar de gevangenis moeten.”
Labiel
“Gelukkig is het uiteindelijk goed afgelopen. Haar advocaat heeft het zo weten te brengen dat Lieke slachtoffer was in deze zaak, dat ze echt te goeder trouw was, al had ze natuurlijk beter moeten weten. Wat haar zaak versterkte, was dat de bank steken had laten vallen. Bij de bank hadden ze al eerder kunnen weten dat er iets niet klopte, maar ze trokken pas laat aan de bel. Toen we het bericht ontvingen dat de zaak was geseponeerd, hebben we staan huilen van opluchting. Toch zijn we dit nog niet helemaal te boven. Lieke is nog altijd labiel. Ze krijgt hulp, maar haar studie heeft ze een jaar moeten stopzetten. Mijn man ziet het als persoonlijk falen dat hij dit niet wist te voorkomen en is bang dat Lieke zich nog eens in de nesten werkt. Gelukkig heeft ze nooit meer iets van die oplichter vernomen en ik denk dat ze veel heeft geleerd van deze toestand. Maar haar zelfvertrouwen is flink beschadigd en dat vind ik erg verdrietig.”
Info of hulp nodig? Kijk op slachtofferhulp.nl
Ook anoniem een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar Lydia van der Weide: redactie@margriet.nl.