Margriet logo
null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Ik wil niet dat mijn ex na onze scheiding van mij erft. Hoe kan ik dat regelen?’

Elke week beantwoorden de experts van ons financiële panel een vraag. Deze week: alles wat je wilt weten over erfrecht na een scheiding.

  • De notaris
    Lucienne van der Geld is directeur van het Landelijke Netwerk Notarissen en docent notarieel recht. Daarnaast werkt ze geregeld op een notariskantoor.
  • De advocaat
    Sieta Autar-Matawlie is erfrechtadvocaaten estate planner en werkt bij GMW advocaten in Den Haag.
  • De financieel adviseur
    Linda van de Ven werkt als onafhankelijk financieel adviseur en echtscheidings­adviseur bij Financieel Advies Van De Ven.

Notaris Lucienne van der Geld

“Het is voor iedereen goed om zich te realiseren dat je ex misschien wel van je blijft erven na een scheiding. Wil je dat niet, dan is mijn advies allereerst om zo snel mogelijk je testament aan te passen. Dit kan al als de scheiding nog niet officieel is. Heb je dit gedaan? Ga dan na of je ex nog op een andere manier van je kan erven, buiten het testament om. Er zijn tal van manieren waarop hij of zij (een deel van) jouw erfenis toch kan krijgen. Hebben jullie kinderen? Hun vermogen gaat, als zij komen te overlijden en op dat moment geen testament blijken te hebben opgesteld, automatisch naar de ouders. Het kan dan dus voorkomen dat het geld dat zij eerder van jou hebben geërfd, alsnog bij je ex-partner terechtkomt.

Geld kan na je overlijden ook op andere manieren, buiten het testament om, bij je ex terechtkomen. Een voorbeeld: je hebt een verzekeringspolis die uitkeert bij overlijden. Als daarin staat dat als eerste de echtgenoot in aanmerking komt of als je ex nog wordt genoemd in de polis, dan wordt bij overlijden uitgekeerd aan je ex. Dat kun je laten aanpassen. Daarvoor kun je contact opnemen met de organisatie waar de verzekering loopt.

Er zijn dus tal van manieren waarop het geld, via via, toch bij je ex-partner terecht kan komen. Onderzoek vooral waar er nog sprake is van financiële verbondenheid. Baken vervolgens al die zaken af in je testament. Het best kun je dit doen met de hulp van een notaris. Notarissen denken in scenario’s en kunnen allerlei mogelijke situaties met je nalopen, waarvan je kunt nagaan of je die al dan niet wilt opnemen in je testament. Het kan allemaal best ingewikkeld klinken, en het is ook iets waar je even voor moet gaan zitten, maar als je echt niet wilt dat geld bij je ex terechtkomt, moet je zo veel mogelijk laten vastleggen in je testament. Bij twijfel kan een notaris je hier altijd bij helpen.”

null Beeld

3x dit wil je weten over erven na scheiding

  1. Je ex zou recht kunnen hebben op nabestaandenpensioen. Belangrijk om uit te zoeken, zéker als je een nieuwe partner hebt.
  2. Een scheidingsclausule voorkomt dat je ex van je erft als de scheiding nog niet officieel is, maar de relatie wel beëindigd.
  3. Ben je vóór 2018 in gemeenschap van goederen getrouwd, dan erft een toekomstige ex-partner mee als het scheidingsverzoek nog niet bij de rechtbank aangemeld is.

Heb je zelf een financiële vraag voor ons panel? Mail deze naar financieelpanel@margriet.nl of stel je vraag hier.

Nynke KooyRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden