Margriet logo
MT10 M10 Praat Mee Beeld Brunopress, Getty Images.
Beeld Brunopress, Getty Images.

PREMIUM

De mooiste brieven en reacties van lezers

Uit alle reacties die we op de redactie binnenkrijgen, kozen we onder andere deze brieven:

MT10 M10 Praat Mee Beeld
MT10 M10 Praat Mee Beeld

Voor altijd veranderd door hersenletsel

In Margriet 6 las je een dossier over niet-aangeboren hersenletsel, dat je bijvoorbeeld kunt oplopen na een beroerte of ongeluk. De persoonlijke verhalen riepen veel herkenning op.

 • Ik heb ook niet-aangeboren hersenletsel. Veel mensen begrijpen je niet, want aan de buitenkant is niks te zien.
  Desiree van den Brand
 • Helaas zijn het herkenbare verhalen. Veertien jaar geleden had ik een zwaar motorongeluk, maar pas drie jaar geleden kreeg ik – na vele verkeerde diagnoses – te horen dat mijn klachten kwamen door niet-aangeboren hersenletsel. Er was dus wél echt iets mis, zoals ik altijd had gezegd.
  Monique Vromans
 • Hersenletsel verandert niet alleen jouw leven, maar ook dat van je partner, familie en vrienden. Het leven wordt nooit meer zoals het vroeger was, maar ik probeer in elke dag nog een lichtpuntje te vinden.
  Anne Marie Kroot-Ligtenberg
MT10 M10 horizontale lijn blauw Beeld
MT10 M10 Praat Mee Beeld

Met de vulpen

Alle letters netjes aan elkaar schrijven, lekkende kroontjes- en vulpennen... Leren schrijven viel niet altijd mee.

 • Ik kreeg nooit een stempel in mijn schriftje, want met je linkerhand schrijven met een ‘gewone’ vulpen zorgt voor enorm veel inktvlekken.
  Lilian Mol
 • Ik kreeg een flinke tik op mijn vingers van de nonnen, omdat ik met mijn linkerhand schreef. En daarna moest ik voor straf in de hoek staan.
  Jose de Klerk-Broeders
 • Mijn vingers werden met plakband vastgemaakt aan het potlood in de juiste houding, tot ik daarmee netjes kon schrijven. Pas toen mocht ik over naar de kroontjespen.
  Ingrid ter Laan-Coenraad
 • Op mijn rapport had ik steevast een vier voor ‘orde en netheid’. Met altijd diezelfde negatieve opmerking: ‘je moet netter leren schrijven’.
  Jeannette Rutting
 • Mijn linkerhand werd tijdens het schrijven op mijn rug gebonden, zodat ik het wel met rechts móést doen. Járen bleef linkshandigheid verboden.
  Ria Terhoeve-Ossewaarde
MT10 M10 Praat Mee Beeld

Te veel prikkels

In Margriet 6 vertelde Lillian dat ze last heeft van de grote stroom aan informatie over de wereldellende, die ze meekrijgt online, op televisie en in kranten. Maar ze wil wél op de hoogte blijven. De reacties via margriet.nl/reageer:

 • Ik heb ook veel last van de negatieve informatie die ik via allerlei kanalen meekrijg. Daarom kijk ik nu niet meer naar het gewone Journaal, maar alleen naar het Jeugdjournaal. Daar zit altijd wel een positief nieuwsitem in dat mij helpt.
  Jet de Levie
 • Soms mag je dingen gewoon wegklikken, als dat beter is voor jou. Ik wil ook graag op de hoogte blijven, maar weet ook dat het verstandig is om niet alles te weten; daar ga je aan onderdoor.
  Imara Veira
 • Ik merk dat ik er ook steeds meer mee bezig ben. Het enige wat bij mij helpt, is proberen zo veel mogelijk in mijn eigen bubbel te blijven.
  Karin Kroeze
 • Selecteer één nieuwsprogramma per dag, dan blijf je al op de hoogte. Probeer verder te ontspannen zonder televisie: lezen, puzzelen of breien bijvoorbeeld. Of een wandeling of fietstocht.
  Diana Kliffen-Vlaar
Ilse van RoekelBrunopress, Getty Images.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden