Margriet logo
null Beeld sunray photo
Beeld sunray photo

PREMIUM

5x variëren met noedels

Het schijnt dat men in China al vierduizend jaar geleden noedels at. Inmiddels zijn noedels wereldwijd een geliefd voedingsmiddel. De variaties zijn dan ook eindeloos.

MT10 M10 Culinair Beeld

Recept: noedelsoep met zalm

Omdat noedelsoep snel klaar is, is hij extra geschikt voor dagen dat je weinig tijd hebt maar toch iets gezonds enlekkers op tafel wilt zetten. Deze versie maak je met verse zalmfilet, paddenstoelen en minimaïskolfjes.

● ½ l kippenbouillon
● 120 g rijstnoedels
● 100 g paddenstoelen naar keuze, grote exemplaren in vieren
● 75 g minimaïskolfjes (blik), uitgelekt, in plakjes
● 100 g verse zalmfilet, in blokjes van 3x3 cm
● ½ el Japanse sojasaus
● 1 takje dille

Verhit de bouillon en kook de rijstnoedels hierin gaar in de op de verpakking aangegeven tijd. Kook de paddenstoelen en de maïskolfjes ± 4 min. mee. Voeg dan de zalm toe en warm hem ± 3 min. mee. Breng op smaak met sojasaus. Schep de soep in kommen en garneer met dille. Serveer direct.

Bereidingstijd: ± 15 min.

null Beeld
null Beeld

Recept: kipcurrysoep met udonnoedels

Nog een soep, met als basis zelfgetrokken bouillon die je verwerkt in een kipcurry. De dikke udonnoedels maken hem lekker voedzaam.

● 1 kleine kip, in stukken
● 1 cm geschilde gemberwortel, geraspt
● 1 tl korianderzaad
● sap en stuk schil van 1 bio limoen + 1 extra in parten om te serveren
● versgemalen zwarte peper, zout
● ½ el gele currypasta
● 100 ml kokosmelk (blik)
● ½ bosje koriander
● 1 teen knoflook, in plakjes
● ½ rode peper, fijngehakt
● 150 g udonnoedels

Leg de kip in een grote kookpan en voeg de gemberwortel, het korianderzaad, de limoenschil en peper en zout naar smaak en ± 1 liter water toe. Breng aan de kook en laat in ± 40 min. op lage pit gaar worden of totdat het vlees van de botten valt. Neem de kip uit de pan en verwijder de botten. Bewaar het vlees afgedekt. Roer de currypasta door de kokosmelk. Zeef de bouillon en meet ½ liter af. Breng deze opnieuw aan de kook en bewaar de rest in de koelkast of in de vriezer. Roer er de kokosmelk, handvol korianderblaadjes, de knoflook en de rode peper door en laat 2-3 min. sudderen. Voeg dan de helft van het kippenvlees toe en warm ± 5 min. mee. Bewaar de rest in de koelkast of in de vriezer. Voeg de noedels toe en kook deze mee in de soep gedurende de aangegeven tijd op de verpakking. Besprenkel met limoensap, breng op smaak met peper en zout en schep de soep in kommen. Garneer met koriander, geef de limoenparten erbij en serveer direct.

Bereidingstijd: ± 1 uur

null Beeld
MT10 M10 Culinair Beeld

Recept: sobanoedels met varkensvlees en yakisoba-saus

Yakisoba is een Japanse versie van bami goreng en de woksaus draagt ook deze naam. Je maakt het gerecht met nootachtig smakende sobanoedels, Japanse noedels van boekweit, rode kool, wortel en rundvleesreepjes.

● 2 el arachideolie
● ½ -1 rode peper, fijngehakt
● 1 bosuitje, in ringetjes
● 100 g rode kool, in reepjes
● 1 geschilde wortel, in reepjes
● 150 g rundvleesreepjes
● 10 g maïzena
● 175 g sobanoedels
● zwarte peper, zout

Voor de saus
● 2 el Japanse sojasaus
● 1 el oestersaus
● 2 el mirin (zoete rijstwijn)
● 1 tl worcester­shiresaus
● ½ el rietsuiker
● 1 el tomatenketchup

Klop de ingrediënten voor de saus door elkaar. Verhit de olie en fruit hierin de bosui, de rode peper, de kool en de wortel 3-4 min. Schep de groenten uit de pan en zet opzij. Bestrooi het vlees met de maïzena. Voeg nog wat olie toe in de pan en bak de reepjes mooi bruin. Voeg de groenten toe, giet driekwart van de saus erbij en schep goed om. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking in licht gezouten water, giet ze af en doe ze in de wok. Roer snel om en breng op smaak met peper en zout. Serveer direct. Serveer de rest van de saus er apart bij.

Bereidingstijd: ± 25 min.

null Beeld
null Beeld

Recept: rode rijstnoedels met krokant varkensvlees

Dit salade-achtige gerecht van bijzondere rode rijst­noedels met spinazie met cashewnoten krijgt een bite door de vlees-repen met een krokant korstje van gepofte rijst.

● 2 el Japanse sojasaus
● 1 teen knoflook
● 200 g varkenslapjes, in repen van 6x3 cm
● 50 g gepofte rijst
● 2 eieren, losgeklopt
● arachideolie om in te bakken
● sesamolie
● 1 cm geschilde gemberwortel, geraspt
● ½ rode peper, fijngehakt
● ½ el miso*
● 175 g rode of zwarte rijstnoedels
● 1 sjalotje, in ringen
● 100 g spinazie
● versgemalen zwarte peper, zout
● 30 g cashewnoten, grof gehakt

Klop de sojasaus en de knoflook door elkaar en marineer de vleesrepen hierin ± 10 min. Plet de gepofte rijst met een deegroller en schud in een diepe schaal. Klop de eieren door elkaar in een diep bord. Haal de vleesrepen eerst door het losgeklopte ei en daarna door het rijstkruim. Verhit een laag olie in een wok of koekenpan en bak de vleesrepen hierin in gedeelten goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier. Houd ze warm. Verhit in een andere pan een scheutje sesamolie en bak hierin de gember en de rode peper ± 2 min. Roer de miso los met een paar lepels warm water en voeg toe. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en roer ze direct door het miso-mengsel. Schep de sjalotringen erdoor en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de noedels over verwarmde borden en leg de spinazie en de vleesrepen erbij. Bestrooi met de cashewnoten en serveer direct.

Bereidingstijd: ± 30 min.

*Miso is een gefermenteerde sojabonenpasta uit Japan, die te koop is bij supermarkten, toko’s en online.

null Beeld
null Beeld

Recept: matchanoedels met broccoli en spiegelei

De zachtgroene noedels met matcha (Japanse groene thee) combineren mooi in dit simpele gerecht met broccoli met zwart sesamzaad en een spiegelei.

● 300 g broccoliroosjes
● 1 el zwart sesamzaad
● 175 g soba-noedels met matcha
● 2 eieren
● scherp paprikapoeder
● versgemalen zwarte peper, zout
● 30 ml teriyakisaus (flesje)

Verhit een scheutje sesam-olie in een wok en bak hierin de broccoliroosjes op middelhoge pit omscheppend in 2-3 min. beetgaar. Bestrooi met het sesamzaad. Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit intussen een scheutje sesamolie in een pan met antiaanbak-laag en bak hierin twee spiegeleieren. Bestrooi ze met paprikapoeder en maal er peper en zout naar smaak boven. Roer de teriyakisaus door de broccoli en schep de noedels er snel door. Warm nog 1 min. door en verdeel over borden. Leg er een spiegelei op en bestrooi met extra paprikapoeder.

Bereidingstijd: ± 15 min.

Alle recepten zijn voor 2 personen, tenzij anders vermeld.

null Beeld
null Beeld

Zó veel noedels

Linksboven: zoete aardappelnoedels uit Korea worden gemaakt van zoete aardappelzetmeel. Ze zijn geschikt voor vegan gerechten. Daaronder: instant noedels (rondjes) van tarwemeel worden vaak gebruikt in snelle soepen. Ze zijn voorgekookt, dus heet water erop gieten is meestal voldoende. Onder de rondjes: Rijstnoedels worden gemaakt op basis van rijstmeel en hebben daardoor een prachtig witte kleur.

Bundeltjes, v.l.n.r.:
1. Sobanoedels worden gemaakt van boekweitmeel, waardoor ze een nootachtige smaak hebben. 2. Tarwenoedels zijn populair in soepen, salades en wokgerechten. 3. De zachtgroene noedels met matcha zijn mild van smaak en zijn lekker in salades. 4. Zwarte rijstnoedels zijn glutenvrij. Midden bovenaan: tarwenoedels danken hun gele kleur aan de toevoeging van kurkuma en smaken mild. Daaronder: verse tarwenoedels.Op bordje: udonnoedels uit Japan zijn dikke noedels gemaakt van tarwemeel. Rechtsboven: rijstnoedels. Daaronder: instantnoedels voor ramen is een stevige noedelsoort van tarwemeel, te herkennen aan de gegolfde vierkantjes. Daaronder: verse tarwenoedels. En rode Thaise rijstnoedels zijn gemaakt van rode rijstmeel en hebben een subtiele smaak.

Bewerking & tekst: Colette Beyne. recepten: Sunray Photo.sunray photo

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden