Margriet logo
MT09 Lekker weg Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Van carnaval vieren tot kunstenares Sofonisba

Er even helemaal uit? Dit zijn de leukste tips en uitjes van nu.

MT09 Lekker weg Beeld

Carnaval in Tilburg is:

Feesten, zingen, dansen én... hardlopen. Vanzelfsprekend wordt de Kruiken­loop in carnavals­kostuum gelopen.
18 februari, kruikenloop.nl

MT09 M09 horizontale lijn groen Beeld
MT09 Lekker weg Beeld

Wart weet wat

Wat als je blind date je ex blijkt? Of als je gespreks­partner checkt of er interessantere mensen in de ruimte zijn? Wart Kamps heeft de oplossing: ongemak met nóg meer ongemak bestrijden. In zijn absurdistische, hilarische en muzikale voorstelling zie je hoe dat uitpakt.
Awkwart, t/m 25 mei, wartkamps.nl

MT09 M09 horizontale lijn groen Beeld
MT09 Lekker weg Beeld

1. Ode aan de kasteeltuin

Museum Helmond duikt met een onderzoek, een boek en tentoonstelling in de geschiedenis van zijn stadskasteel en omliggende tuin. De zevenhonderd jarige waterburcht veranderde van agrarisch buitenverblijf in een adellijke lusthof met siertuinen om vervolgens te worden opengesteld als stadspark. Tentoonstelling De Kasteeltuin brengt een ode aan de eeuwenoude tuin. Met levensgrote bloemstillevens van Linda Nieuwstad, waaronder een nieuw werk dat ze samen met Helmonders maakte van materiaal uit de lokale Vlisco-textielfabriek.
t/m 29 oktober, museumhelmond.nl

2. Heerlijk hotel

Midden in de bossen van de Lage Vuursche staat De Kastanjehof, een boshotel met een rijke historie vol koninklijke logeerpartijen en epische avonden. Na een renovatie is het comfortabele boetiekhotel met eigen restaurant en privéwellness weer geopend.
dekastanjehof.nl

MT09 M09 horizontale lijn groen Beeld
MT09 Lekker weg Beeld

Langnek

Ook leuk

24 t/m 26 februari | De beste blues­muzikanten uit binnen- en buitenland betreden de podia van het Affligem Bluesfestival Delft. Naast de klassieke tunes klinkt er bluesrock, boogiewoogie en delta-blues.
delftblues.nl

26 februari | Beleef een tijdreis op buitenplaats De Tempel. Samen met de boswachter wandel je door tuinen in verschillende stijlen, langs de oudste eik van Rotterdam, een Chinese theekoepel en door het parkbos.
natuurmonumenten.nl

t/m 7 april | Het Nationale Theater speelt Coriolanus. William Shakespeares vlijmscherpe stuk gaat over politiek gekonkel en wispelturige burgers. Over oorlog en graantekort. Kortom: een klassieker die nog altijd actueel is.
hnt.nl

4 maart t/m 21 mei | Om het sprookjesachtige verhaal van de Efteling te kunnen vertellen, opende het zeventigjarige pretpark zijn schatkamers voor het Noordbrabants Museum. Wat ze hebben gevonden, zie je in de tentoonstelling Efteling.
hetnoordbrabantsmuseum.nl

16 februari t/m 24 september | Bij wijze van crowdfunding werden loterijen vroeger enkel na een ramp georganiseerd. Met zilveren trofeeën als ultieme prijs. Lot uit de Loterij in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven blikt terug op de glansrijke loterijen van toen.
zilvermuseum.nl

MT09 M09 horizontale lijn groen Beeld
MT09 Lekker weg Beeld

Maak kennis met Sofonisba

Sofonisba Anguissola (ca. 1532–1625) wie kent haar niet? Niet? Dan is het nu tijd voor een verlate kennismaking. Ze wordt namelijk gezien als een van de meest getalenteerde portretkunstenaars van haar tijd. Bovendien een interessante Italiaanse die zich dankzij een paar slimme carrièrestappen in de binnenste cirkels van het Spaanse koningshuis bevond. Haar werk werd geprezen door Michelangelo (Buonarroti) en Anthony van Dyck en nu door Rijksmuseum Twenthe, organisator van de eerste Nederlandse solotentoonstelling rond haar leven en werk.
11 februari t/m 11 juni, rijksmuseumtwenthe.nl

Roos Stalpers & Fee van ’t VeenRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden