Margriet logo
null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUMAflevering 58

Thijs is zo met zichzelf bezig dat hij totaal niet doorheeft dat er ook bij mij van alles speelt

Nina en Thijs organiseren een etentje voor vrienden. Aan het einde van de avond ziet Nina haar beste vriendin met haar ex Xander smoezen. Zou dat over haar gaan?

Vorige week: Stond Nina op het punt om Thijs haar affaire op te biechten.

Zaterdagavond

“Nina, hoe vind jij het dat Thijs een paar maanden vrij neemt?” Xander legt zijn bestek naast zijn bord en richt zijn ogen op mij. “Ze gunt het me enorm,” antwoordt Thijs met volle mond. Er kleeft wat spinazie aan zijn kin. “Nina vond altijd al dat ik veel te hard werkte.” Ik slik een snauw weg met een grote slok wijn. Daar gaat-ie weer, zo is Thijs nu al weken. Hyper, in zijn eigen bubbel. We hebben een etentje georganiseerd voor onze liefste vrienden en hij heeft ze zojuist verteld dat hij afscheid gaat nemen van zijn compagnon. Druk en zelfverzekerd, maar dat is niets dan bluf. Anders zou hij niet zo aan het ratelen zijn.

Eigen zorgen vooruit schuiven

Hij is zo met zichzelf bezig dat hij totaal niet doorheeft dat er ook bij mij van alles speelt. Toen ik pas in een idiote opwelling bijna mijn affaire wilde opbiechten, luisterde hij niet eens. Hij ging er zo vanuit dat wat ik wilde zeggen over zijn werk zou gaan, dat hij het gesprek meteen naar zich toetrok.

En gelukkig maar, achteraf, want mijn timing kon natuurlijk niet beroerder. Nu Berend en hij uit elkaar gaan staat Thijs’ leven al genoeg op zijn kop. Dus ik doe mijn best om er voor hem te zijn en schuif mijn eigen zorgen vooruit. Vandaag heb ik gekookt voor zeven man. In mijn eentje, want Thijs moest zo nodig fietsen. ‘Om zijn hoofd leeg te maken’. Nu aan tafel heeft hij het hoogste woord en dat vind ik vreselijk irritant. Lieke, die tussen haar man en Xander inzit, vangt mijn geërgerde blik. Ze trekt een gezicht naar me en schudt sussend haar hoofd.

Wilde plannen

“Nina, geef je me straks het recept van deze zalmschotel?” damt ze Thijs’ woordenstroom in. “Hij is werkelijk geweldig. Je moet Thijs trouwens maar lekker vaak laten koken de komende tijd. Anders zit hij toch maar duimen zit te draaien.” Haar stem klinkt spottend en ze kijkt schalks naar mijn man. “Ho ho, ik zit vol plannen,” reageert Thijs veel te serieus en herhaalt hoe hij de garage zelf wil gaan verbouwen tot kantoor aan huis. Het zweet breekt me uit als ik denk aan de kosten die dat met zich meebrengt. Ik let pas weer op als ik hem over een week skiën hoor praten. In zijn eentje nog wel, toe maar. Wat is dit nou weer? Wintersport kost bakken met geld!

“Ik ga ook, over drie weken,” breekt Xander in. “Ik heb al een chalet gehuurd in Oostenrijk. Ga je anders met mij mee?” Met verbazing luister ik hoe Thijs en Xander samen plannen maken. Mijn man en mijn ex van toen ik twintig was, met z’n tweeën op vakantie: is dat niet eigenaardig? Hoe goed ze het samen ook kunnen vinden, ik zie Xander eigenlijk toch wel als ‘van mij’.

Maar ach, waarom ook niet? Een week alleen met de jongens, verlost van Thijs, het lijkt me plots een heel aantrekkelijk idee. Tijd om na te denken en tot rust te komen. En om ’s avonds in bed eens te bellen met Daniël, fluistert een stemmetje in mijn hoofd. In het schermlicht, naakt onder het dekbed, zijn warme stem broeierig in mijn oor. Onwillekeurig begin ik te glimlachen.

Fluisteren

Tegenover me trekt Lieke een wenkbrauw op. Hè bah, wat zit mijn vriendin toch op me te letten. Sinds ik mijn affaire aan haar opbiechtte en net zo snel weer loog dat ik ‘m had verbroken, ga ik haar een haar onderzoekende blik het liefst uit de weg. Misschien had ik dit etentje ook beter kunnen skippen?

Ik schud de gedachte van me af en haalde het toetje, een grote schaal zelfgemaakte tiramisu. Iedereen valt er juichend op aan. Voor ik het weet is het twaalf uur en breken we op.

Terwijl ik de afwasmachine inruim, kijk ik naar Lieke en Xander. Zij zitten als enigen nog aan tafel, geheimzinnig naar elkaar gebogen. Lieke fluistert zelfs iets in Xanders oor. Waar zou dat over gaan?

Als Lieke opmerkt dat ik naar hen kijk, slaat ze betrapt haar ogen neer. Ik voel mijn hart naar mijn maag zakken. Ze heeft hem toch niet over mijn affaire verteld?

Volgende week: voelt Nina Lieke aan de tand over haar gesprek met Xander.

Wat voorafging

Een jaar geleden werd redactiemedewerker Nina (51) verliefd op haar hardlooptrainer Daniël. Ze verzette zich daar lang tegen, ze wilde haar man Thijs (53) – met wie ze nog best gelukkig is – absoluut niet bedriegen. Stapje bij beetje ging ze toch over de grens. Nu zit ze in een geheime en ingewikkelde knipperlichtrelatie met Daniël (49), waar alleen haar vroegere buurvrouw Brigitte van weet. Zelfs tegen haar beste vriendin Lieke, en haar ex Xander liegt ze erover. Ondertussen spelen er ook andere dingen in Nina’s leven: haar oudste zoon Ruben (16) worstelt met zijn gevoelens voor de non-binaire Sam, haar jongste, Kaj (13), is steeds meer aan het puberen en op het werk van Thijs zijn grote problemen ontstaan. En dan zijn er nog Evi (24), Nina’s stiefdochter en pluizenbol Harrie, een witte kater.

NinaRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden