Margriet logo
MT09 M09 2023 Groen  Beeld Productie, styling: Ghislaine van Delden. Fotografie: Petra Hoogerbrug. Visagie: Wilma Scholte
Beeld Productie, styling: Ghislaine van Delden. Fotografie: Petra Hoogerbrug. Visagie: Wilma Scholte

PREMIUM

Jeannine (66): ‘Het blad van de stippenbegonia is echt een plaatje’

De een kreeg de liefde voor planten met de paplepel ingegoten, de ander ziet planten liever in de natuur, maar één ding hebben ze gemeen: ze hebben allemaal hun eigen favoriet, mét een verhaal. Jeannine Winklaar (66) werkt als vrijwilliger bij Hortus Botanicus in Amsterdam

Jeannine: “Ik kom van Curaçao en Aruba en ben dol op exotische planten. Mijn hele leven eigenlijk al; planten geven mij een rustig en gelukkig gevoel. In mijn studentenjaren had ik mijn kamer dan ook vol planten staan: de papyrusplant, monstera en anthurium. Helaas ontwikkelde ik rond mijn negentiende een flinke allergie voor grassoorten en huisvuil: ik had steeds last van een loopneus, niezen, mijn ogen waren altijd geïrriteerd, ik had een droge keel en geregeld voorhoofdsholteontsteking. Natuurlijk heb ik toen niet meteen al mijn planten weggedaan, dat vond ik zonde. Maar ik had wel last van het stof dat zich vormde op de bladeren en dus zette ik ze elke week in de douche om ze af te spoelen: een enorme uitdaging.”

MT09 M09 2023 Groen Beeld

“Toen de planten in de loop van de tijd een voor een doodgingen, verving ik ze niet voor nieuwe. Het stofvrij houden was te veel gedoe. Gelukkig kon ik nog wel volop genieten van de planten op het balkon, een schrale troost. Totdat ik twee jaar geleden als vrijwilliger bij de Hortus Botanicus kwam te werken. Daar ben ik natuurlijk omringd door allerlei planten en zo kwam ik erachter dat ik prima tegen de begonia kan. En laat ik dat nou een prachtige plant vinden! Er zijn ongeveer tweeduizend soorten. Van de eenvoudige die je op de vensterbank bij oma vindt tot heel dure, exclusieve exemplaren. Mijn favorieten zijn de Begonia Tamaya en de stippenbegonia. Het blad is al een plaatje. En als-ie in bloei staat, zo mooi!”

MT09 M09 2023 Groen Beeld

Met stip op één

De Begonia Double Dot is de tweelingzus van de Polka Dot ofwel Begonia Maculata. De Double Dot heeft maar liefst twee keer zoveel stippen, double the fun! Ook de onderkant is in tegenstelling tot de reguliere begonia niet door en door rood. Er bestaan zeer veel soorten begonia’s, dat maakt hem dan ook een van de meest omvangrijke geslachten (de Begoniaceae) uit de botanica. Begonia’s komen in het wild voor in de (sub)tropische streken van Amerika en Azië. De stippenvariant komt uit de tropische gebieden van Brazilië. Houd daar rekening mee als je een plekje in huis uitzoekt.

MT09 M09 2023 Groen Beeld

Verzorging

De plant staat graag op een lichte plaats, maar niet in de volle zon, dan kan het blad verbranden. Half zon, half schaduw is perfect. De plant heeft veel behoefte aan water zonder dat hij er met zijn wortels in staat. Het best is daarom om de grond licht vochtig te houden. Ook is het belangrijk dat de luchtvochtigheid hoog genoeg is. De tropische kamerplant wordt niet gelukkig van droge lucht. Leuk weetje: de plant heeft luchtzuiverende eigenschappen.

Ghislaine van DeldenProductie, styling: Ghislaine van Delden. Fotografie: Petra Hoogerbrug. Visagie: Wilma Scholte

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden