Margriet logo
null Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Er is een schurft-tsunami aan de hand in Amsterdam. Als je langer dan een kwartier bij elkaar zit, kun je het al krijgen

Angela is op haar hoede, want haar aanloper heeft schurft. En dat is zo besmettelijk als wat, zo weet Angela maar al te goed.

De ‘pechgeneratie’ die hier vaak over huis komt om te ‘chillen’ met mijn pechgeneratiebloedjes hebben een nieuw probleem op hun bord. Omdat er opeens nu wel rente wordt gerekend over hun studielening hebben ze er vaak nóg een baantje bij. Ze wonen op kamertjes tegen een huur waarvan je in een ander deel van het land een vrijstaand huis kunt huren, ze kopen vintagekleding en kunnen zich met elkaar zonder geld uit te geven enorm amuseren met gamen, bordspellen en huisfeestjes. Ik hoor ze niet mopperen, maar dat de compensatie slechts € 1.400 is en de schulden soms dertigduizend euro of meer zijn maakt het allemaal wel zuur voor ze.

Gekmakend

En dan komt er nu nog schurft bij. Schurft lieve lezers! Iets uit een ver verleden dacht ik, maar niets is minder waar. Er is een schurft-tsunami aan de hand in Amsterdam. Als je langer dan een kwartier bij elkaar zit, kun je het al krijgen. Het blijkt hardnekkig en ik hoor verhalen van álles op zestig graden wassen, je van top tot teen insmeren en dat dan wekenlang achter elkaar, omdat het steeds maar terugkomt. Gekmakend voor de schurftigen onder ons.

Onze aanloper met aanloperschoonzoon (goed scrabblewoord eigenlijk!) waren ook de pineut. Via de familie-app werden we op de hoogte gehouden van de strijd tegen de jeuk en het steeds maar weer wassen van lakens en handdoeken. De jeuk was gekmakend en van schrik durfde onze aanloper niet thuis te komen om ons maar niet te besmetten. Ik weet waar ze doorheen ging.

Beschamend

Ooit, na een reis door Indonesië, werd ik gek van de jeuk en toen de nog toekomstige vader van mijn bloedjes óók begon te klagen over jeuk, besloot ik naar de dokter te gaan. Ik bleek een schurftig wezen te zijn. Pillen, crème en wekenlang alles hysterisch wassen en schoonhouden was het gevolg. Omdat we toen nog niet echt verkering hadden en ook met anderen zoenden, moesten we beiden een paar losse ‘liefjes’ vertellen dat ze waarschijnlijk schurft hadden. Beschamend dat wel. Het verstevigde onze band en nu een half leven verder later zijn we nog steeds schurftvrij. Godzijdank.

Afgelopen week kwam onze aanloper even met haar spullen thuis, want de verkering loopt niet lekker en nu gaan ze om en om op de katten passen in hun huis. Een week op en een week af en dan maar ergens logeren. Die stress kon er ook nog wel bij. Ze trekt in de ‘tuinkamer’, het piepkleine kamertje met bankbed dat uitkijkt op het ‘dakterras’, een illegaal platje van anderhalve meter waar ik een verticale tuin probeer te kweken.

Ik vind het ontzettend gezellig dat ze hier weer rondscharrelt.

Van korte duur

Maar het was van korte duur, want op de familie-app kwam vanmorgen het bericht dat de aanloperschoonzoon weer jeuk had en daar kreeg de aanloper ook weer jeuk van, want ze hadden gisteren samen op de bank gezeten. Dus nu heeft ze alle lakens op zestig graden gewassen, zich van top tot teen ingesmeerd en nu is ze weer haar huis aan het ontsmetten. Ze raadt ons aan om alvast zalf te regelen. Ojee. O nee. Toch?

Wordt vervolgd.

Paspoortbeeld columnisten Angela Groothuizen NW Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial.

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden