Margriet logo
null Beeld Fotografie en recepten: Sunray Photo
Beeld Fotografie en recepten: Sunray Photo

PREMIUM

4x heerlijke soepen die je zó op tafel zet

Met een basis van groentebouillon en heel veel groenten tover je snel een heerlijke soep op tafel. Wordt het tomatensoep met tortellini, rodelinzencurrysoep, soep van zoete aardappel en zilvervliesrijst of romige pompoen-kastanjesoep?

Alle recepten zijn voor 4 personen.

null Beeld

Recept: soep met tortellini en champignons

Een snelle tomatensoep met tortellini gevuld met ricotta en spinazie, waaraan je nog verse spinazie en champignons toevoegt. Lekker met warme focaccia met ricotta.

  • 2 el milde olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 250 g champignons, in plakjes
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 400 g tomatenblokjes (blik)
  • 1 l groentebouillon
  • 300 g tortellini met ricotta-spinazievulling
  • 200 g spinazie versgemalen
  • 125 g ricotta
  • peper, zout
  • paar takjes basilicum

Verhit de olie en fruit hierin de ui en de champignons ± 5 min. in een grote kookpan met dikke bodem. Voeg de knoflook toe en bak 2 min. mee. Schep de tomaten erdoor en schenk de bouillon erbij. Laat ± 10 min. zachtjes koken. Warm de tortellini en de spinazie 2-3 min. in de soep mee en breng op smaak met peper en zout. Schep hem in kommen, garneer met de basilicum en serveer de ricotta erbij. Lekker met warme focaccia.

Bereidingstijd: ± 15 min.

null Beeld
null Beeld

Recept: zoete-aardappelsoep met zilvervliesrijst en geroosterde pinda’s

De zoete-aardappelblokjes kook je niet te lang, zodat ze heel blijven. Door zilvervliesrijst en pindakaas toe te voegen krijg je een stevige soep. De geroosterde pinda’s geven hem een crunch.

  • 2 el milde olijfolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 el kerriepoeder
  • 90 g zilvervliesrijst
  • 1 l warme groentebouillon
  • 400 g geschilde zoete aardappelen, in blokjes van ± 2x2 cm
  • 4 el pindakaas of andere notenpasta
  • sap van 1 citroen
  • versgemalen peper, zout
  • 60 g ongezouten, ongebrande pinda’s
  • paar takjes koriander

Verhit de olie in een grote kookpan met dikke bodem en fruit de ui en het kerriepoeder hierin ± 5 min. Schep de rijst erdoor en zorg dat deze bedekt is met olie. Schenk de bouillon erbij en laat ± 30 min. zachtjes koken. Voeg na 15 min. de aardappelblokjes toe. Roer de pindakaas en het citroensap door de soep en breng op smaak met peper en eventueel zout. Rooster de pinda’s in een droge koekenpan en hak ze grof. Verdeel de soep over kommen en bestrooi met de gehakte pinda’s en de koriander.

Bereidingstijd: ± 30 min.

null Beeld
null Beeld

Recept: rodelinzen­currysoep

Deze rodelinzensoep is eigenlijk een curry met extra bouillon. Hij is warm kruidig en licht pittig.

  • 4 kardemompeulen, gekneusd
  • 2 kruidnagels
  • 2 el arachide- of koolzaadolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 cm geschilde gemberwortel, geraspt
  • 1 tl kerriepoeder
  • ½ tl gemalen komijn
  • 200 g rode linzen
  • 2 geschilde wortels, in kleine blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in boogjes
  • 500 ml warme groentebouillon
  • 400 ml kokosmelk (blik) cayennepeper,
  • zout
  • paar takjes koriander

Verpak de kardemom en de kruidnagels in een stukje (kaas)doek en bind vast met keukentouw. Verhit de olie in een grote kookpan met dikke bodem en fruit hierin de ui ± 5 min. Voeg de knoflook, de gemberwortel en de specerijen toe en bak ± 2 min. omscheppend mee. Roer de linzen en de groenten erdoor en schenk de bouillon en de kokosmelk erbij. Hang het builtje in de soep en laat ± 15 min. zachtjes koken. Breng de soep op smaak met cayennepeper en eventueel zout. Verwijder het builtje. Verdeel de soep over kommen en bestrooi met koriander naar smaak. Lekker met naanbrood.

Bereidingstijd: ± 25 min.

null Beeld
null Beeld

Recept: romige pompoen-kastanjesoep met burrata

Pompoen en kastanjes vormen een lekkere smaakcombinatie, zeker samen met de kaneel. De zachte burrata maakt de soep nóg romiger.

  • 1 flespompoen van ± 1 kg
  • 20 g boter
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 160 g gekookte kastanjes + 4 extra om te garneren*
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 l warme groentebouillon
  • versgemalen peper, zout
  • 4 el pompoenpitten
  • 200 g burrata, grof gesneden

Extra nodig: staafmixer, blender of keukenmachine

Schil de pompoen, schraap de zaadlijsten eruit en snijd het vruchtvlees in stukken. Verhit de boter in een kookpan en fruit hierin de sjalot 3-4 min. Voeg de pompoen, de kastanjes en de kaneel toe en schep goed om. Schenk de bouillon erbij en laat ± 20 min. zachtjes koken met het deksel op de pan. Hak intussen de extra kastanjes grof en rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan. Pureer de soep en breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep de soep in kommen en garneer met de burrata, de gehakte kastanjes en de pompoenpitten. Lekker met grof volkorenbrood.

Bereidingstijd: ± 30 min.

*Gekookte kastanjes zijn gevacumeerd te koop bij de groenteman of grote supermarkten.

Colette BeyneFotografie en recepten: Sunray Photo

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden