Margriet logo
null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Zijn waarschuwingslabels op alcohol een goed idee?

Op sigarettenpakjes vind je waarschuwingsteksten om mensen bewust(er) te maken van de gezondheidsrisico’s. Voor alcohol geldt dit nog niet. Moeten dranken zoals wijn en bier ook zo’n label krijgen?

null Beeld

“Ik vind het een goed plan. En dan ook de prijs net zo verhogen als die van tabak.”
Lezeres Tineke van der Haar

“Een juiste keuze. Het is belangrijk dat consumenten weten dat alcohol slecht voor je is. Het verband tussen alcoholgebruik en borst-, darm-, lever-, slokdarm-, mond- en keelkanker is duidelijk. Vrouwen die één tot twee glazen wijn per dag drinken, hebben 27 procent meer kans om borstkanker te krijgen.”
De Italiaanse immunoloog Antonella Viola in de Italiaanse krant Corriere della Sera

“Ik vind het niet nodig. Wil je alcohol gebruiken, dan is dat net als roken je eigen verantwoordelijkheid.”
Lezeres Louisa Della Valentina

“Mensen hebben het recht om op de ingrediënten en gevaren van alcohol te worden gewezen. Dan kunnen ze zelf een afgewogen keuze maken.”
Carmen Voogt, medewerker Expertisecentrum Alcohol van het Trimbos-instituut in EenVandaag

“Iedereen weet dat alcohol niet goed is voor je gezondheid. Het lijkt mij onnodig om dat op verpakkingen te zetten. Daarbij doen mensen toch wat ze zelf willen.”
Lezeres Simone van de Graaf

“Alcohol is misschien nog wel gevaarlijker dan roken. Naast de gezondheidsrisico’s vermindert het je reactievermogen en maakt het je soms een heel ander mens. Waarschuwen kan zeker helpen om mensen bewust(er) te maken.”
Lezeres Agnes Bakker-Kuijt

“Op de korte termijn ga je van een glas wijn niet dood, maar het idee dat matig drankgedrag niet ongezond is, daar moeten we vanaf.”
Maag- darm-leverarts Bart Takkenberg op NPO Radio 1

“Wat een betutteling weer. Steek het geld liever in goede voorlichtingscampagnes op scholen.”
Lezeres Loesanne Vissers

null Beeld
  • Ierland wil binnenkort naast productinformatie nadrukkelijk gaan waarschuwen voor de gevaren van alcohol op etiketten.
  • Sinds 2002 zijn in Nederland waarschuwingsteksten op tabak verplicht. Alcoholproducenten mogen vooralsnog zelf kiezen of ze gezondheidswaarschuwingen op het etiket vermelden.
  • Uit een poll onder onze lezeressen blijkt dat 52% voor waarschuwingen op etiketten is. 31% denkt hierdoor ook minder alcohol te gaan drinken.
  • In Europa is 10% van de kanker bij mannen en 3% bij vrouwen te wijten aan alcoholgebruik. In Nederland is dit bij 8% van de kankerdiagnoses zo.

    Bronnen: EenVandaag, ikstopnu.nl, KWF.
Tara BeckRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden