Margriet logo
null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Will is het financiële genie. Hij is echt een tovenaar met geld,’ snikt Cathy

Cathy krijgt bijzonder bezoek; de nieuwe eigenaren van haar huis. In de kluis blijken belangrijke papieren te zitten.

Vorige week: Na de uitvaart komt er een verhuiswagen voorrijden bij het huis van Cathy.

De jongeman, die net nog zijn vrouw over de drempel wilde tillen, haalt diep adem, herpakt zich en zegt: “Nee, we zijn absoluut niet op het verkeerde adres. We hebben een afspraak met Willem Kat, de vorige eigenaar van dit huis. Hij heeft ons rondgeleid. Twee keer zelfs. We hebben vlak voor kerst het koopcontract getekend en toen hebben we ook de sleutels gekregen. Hij zou nu hier zijn om de meterstanden op te nemen.”

“Willem is om het leven gekomen bij een auto-ongeluk. We hebben hem vandaag begraven. Zijn vrouw zit binnen. Met zijn dochter. Wij weten niets van de verkoop van het huis. O, daar is Cathy al.” Sanne heeft het rustig samengevat, maar alle radertjes in haar hoofd draaien op volle toeren. Hoe moet dit? Het huis verkocht?! Hoe kan dat?

‘Dit is ons huis!’

“Ga weg,” schreeuwt Cathy. Ze wappert met haar handen. “Weg! Weg!” De man doet een stap naar voren en zegt: “Nee, jij moet weg! Dit is ons huis! Ik ga nú de politie bellen. José, pak jij de tas met papieren.” De jonge vrouw loopt het tuinpad af, naar de verhuiswagen.

“Zullen we dan wel alvast wat dozen in de kamer zetten?” biedt de verhuizer aan. Hij verplaatst onderwijl het shaggie van rechts naar links in zijn mond en knikt iedereen hoopvol toe. Maar Jaap zegt: “Nee, natuurlijk niet. Dit huis staat nog gewoon helemaal vol. Jemig, wat heeft die gast er een puinhoop van gemaakt.”

“We moeten echt even gaan zitten. En de inhoud van die kluis moet erbij,” vindt Sanne.

“Er moet helemaal niks. Ze moeten weg. Ik woon hier!” gilt Cathy. Marijke, de lieve kalme Marijke, slaat haar arm om haar moeder heen en zegt: “Mama, ik begin te geloven dat papa het huis heeft verkocht om schulden af te lossen. En dat hij dat niet durfde te vertellen.”

Papieren uit de kluis

Het is al tegen tienen als er een rijtje oplossingen op tafel ligt. Dankzij twee handige agenten, die al snel arriveerden na de oproep van de jongeman, die Frits van Welden blijkt te heten, getrouwd met José de Wit. De agenten zetten de feiten op een rijtje, nodigden iedereen uit om de tafel te gaan zitten en prettige oplossingen te bedenken. De feiten liggen er duidelijk: uit de kluis komt een verkoopakte, op wonderlijke wijze voorzien van de handtekening van Cathy, die opmerkt wel vaker iets te ondertekenen zonder het te lezen.

“Will is het financiële genie. Hij is echt een tovenaar met geld,” snikt ze. Sanne wisselt een snelle blik met Jaap. En ze weet precies wat hij denkt: Ja, die Willem kan toveren met geld. Hij tovert het zomaar weg!

Maar uiteindelijk kunnen ze goede afspraken maken. De inboedel van Frits en José gaat naar de schuur bij de boerderij van Jaap. Daar is immers ruimte zat. Jaap rijdt met de verhuiswagen mee om de weg te wijzen. Frank en José boeken een kamer in een hotel, zodat zij ook onderdak hebben. Ze krijgen het adres mee waar hun inboedel staat en kunnen een nieuwe afspraak maken met de verhuizers.

“Dat komt dan op rekening van de verkoper,” zegt Jaap. “Zowel het hotel als de extra verhuizing.”

Tuinhuis

En Cathy krijgt maximaal tien dagen om het huis te ontruimen.

“Dan kom ik bij jou, in het tuinhuis,” zegt ze.

“Ja, natuurlijk,” knikt Sanne meteen. Maar ze voelt zich even totaal ontredderd. Cathy bij haar in de achtertuin. Zo dichtbij. Mijn hemel. En dan zegt Jaap: “Dat tuinhuis is er niet meer. Dat is verbrand.”

“O, ja!” Als ze dat uitjubelt, hoort Sanne de ongepaste opluchting in haar stem. Ze zegt maar snel: “Wat een ontzettende pech. Dat komt nu echt heel beroerd uit.”

“We verzinnen wel iets. Ik zal vragen aan de Jacobians of ze een plekje voor je hebben,” biedt Jaap aan, voordat hij op de verhuiswagen stapt.

En dan is Sanne alleen met zus Cathy en nichtje Marijke.

“Ik ben zo moe,” zegt Cathy.

“Nou, dat snap ik,” zegt Sanne.

Even later is ze op weg naar huis. Nog even met Saar langs de dijk. Even uitwaaien. Even verder piekeren hoe ze Cathy kan helpen. Hoe is het mogelijk dat het leven van haar zus ineens zo op zijn kop staat?

Volgende week: Daniël onderzoekt of onder de koop uit gekomen kan worden. Hij ontdekt van alles.

Marjan van den BergRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden