Margriet logo
null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Mijn 18-jarige ik dacht al een echt volwassen leven te leiden

Karina denkt terug aan wat ze allemaal deed toen ze 18 was en hoe anders dat nu is.

Geen 18 meer. Dat klopt zeker, ik ben meer dan drie decennia verder. Maar is er in die jaren echt zoveel veranderd?

Grote avonturen versus warm bad

Toen: op mijn 18e ging ik voor het eerst op kamers in een stad ver weg van mijn geboortedorp. Ik was net terug van een jaar Amerika en meteen daarna stond me een nieuw avontuur te wachten. Ik kende nog niemand in de stad en ik smulde van alles dat onbekend was.

Nu: woon ik alweer negen jaar op dezelfde plek, en ben zeker niet van plan hier binnenkort weg te gaan. Mijn leven voelt gesetteld, de liefde voelt comfortabel, mijn gezin als een warm bad, mijn vrienden vertrouwd. Heerlijk, maar het gevoel van nieuwe avonturen beleven is soms ver te zoeken.

Feestvakantie versus wandelvakantie

Toen: ging ik een zomerlang met twee vriendinnen naar Mallorca. We werkten ’s avonds in de horeca om in ons levensonderhoud te voorzien, gingen nachtenlang uit en lagen elke middag op het strand. Zon, zee, mooie Spanjaarden, tapas eten en in een cabrio over het eiland toeren. En dat tien weken lang.

Nu: loop ik met dezelfde vriendinnen het Pieterpad. Onze slippers van toen hebben we omgeruild voor wandelschoenen. We genieten intens van elkaar, de natuur en het wandelen. We gaan op tijd naar bed na een lange dag. Wat gelukkig niet is veranderd, is onze hechte band en de slappe lach.

Druk leven versus écht druk leven

Toen: vond ik het dat ik het druk had als ik op een dag twee uur college had, daarna nog een afspraak bij de kapper en de kookbeurt in mijn studentenhuis had. Om half vier vertrokken we naar de supermarkt, om eindeloos na te denken over wat we zouden eten die dag. Om 20.00 uur was het eetritueel eindelijk klaar, de afwas lieten we staan voor later die week. Daarna restte ons alleen nog Goede Tijden, Slechte Tijden en de vraag of we al dan niet uit zouden gaan die avond.

Nu: sta ik om half zeven ’s ochtends op en ben non-stop druk met werk, tussendoor twee wassen draaien, ortho-afspraak voor kind 1 inplannen, pinpas aanvragen voor kind 2 en een spreekbeurt voorbereiden met kind 3. BTW-aangifte doen, kaartje kopen voor jarige vriendin, tussendoor boodschappen doen, koken, eten, afwassen, verloren items van de kinderen traceren om dan ’s avonds om negen uur moe maar voldaan op de bank te ploffen.

Het volwassen leven

Wat is die tienertijd definitief voorbij als ik het zo zwart op wit zet. Ik moet stiekem lachen om mijn 18-jarige ik die vond al een echt volwassen leven te leiden, zo ver weg van huis op mijn studentenkamer. Little did I know.

Ook een ‘Geen 18 meer'-momentje? Stuur ons je reactie via margriet.nl/reageer.

Karina JansenRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden