Margriet logo
null Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.
Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

PREMIUM

Ik heb één slechte gewoonte die ik al mijn hele leven heb en waar ik zeer waarschijnlijk nooit meer vanaf kom

Hoewel Helene niet rookt of drinkt, betekent dat niet dat ze helemáál geen slechte gewoontes heeft.

Iedereen heeft slechte gewoontes. Ook ik ben er zeker niet vrij van. Hoewel ik rook noch drink, ben ik verslaafd aan chocolade en ga ik geregeld veel te laat naar bed, omdat Navin en ik tegen elkaar zeggen: “Zullen we nog één aflevering kijken?” als we net weer een goede nieuwe serie hebben ontdekt. Maar er is één slechte gewoonte die ik al mijn hele leven heb en waar ik zeer waarschijnlijk nooit meer vanaf kom: nagelbijten.

Wéér een gescheurde nagel

Het is begonnen als kind. Wanneer en vooral waaróm precies, ik heb geen idee. Het is niet zo dat ik een enorme zenuwpees was. Maar op een dag begon ik met nagelbijten en het werd zó eenvoudig een gewoonte, dat ik al snel niet eens meer doorhad dat ik het deed. Behalve als het te laat was; wéér een afgescheurde nagel.

Ik heb van alles geprobeerd om ervanaf te komen. Pleisters om m’n vingers plakken bijvoorbeeld. Hield ik niet lang vol, want het ziet er niet uit én je kunt veel dingen niet goed met je vingers als er een pleister om zit. Het ergste wat ik heb geprobeerd, was een heel vies smakend spulletje dat je op je nagels moest smeren. Zodra je je vingers in je mond deed, was dat zó smerig, dat je je snel bedacht. Dat mechanisme werkte, maar het nadeel was dat álles wat ik met mijn vingers aanraakte ook naar dat vieze spul ging smaken. Zoals boterhammen. Nee, het was geen succes.

Oplossing

De oplossing vond ik uiteindelijk in iets heel simpels. Het enige wat mij tegenhoudt om te bijten, is als ik nagellak op heb. Gellak welteverstaan, die net iets dikker is, waardoor je ook niet goed kúnt bijten als deze lak op je nagels zit. Groot pluspunt: een beter excuus voor een regelmatige manicure is er niet.

PS: Heb jij ook ongezonde gewoontes waar je graag vanaf wilt? In deze editie geven we je tips & tricks om er voorgoed mee af te rekenen.

Paspoortbeeld columnisten Helene NW Beeld

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter.

Helene van SantenSanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden