Margriet logo
MT07 Lekker eten Beeld Getty Images, Istock.
Beeld Getty Images, Istock.

PREMIUM

Van rodekoolsteaks tot een Italiaanse bombardino

De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.

MT07 Lekker eten Beeld

Recept: Rodekoolsteaks met appel en hazelnoten

Voor 4 personen

  • 1 rode kool
  • olijfolie
  • 2 zoetzure appels, in partjes
  • 50 g hazelnoten

Voor de dressing

  • 2 el olijfolie
  • 1 el hazelnootolie
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl balsamicoazijn of vijgenazijn
  • peper en zout
  • verse tijm

Verwarm de oven voor op 150 ºC. Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Snijd de kool doormidden, door de stronk. Snijd van deze helften steaks van ca. 2 cm dik. Bestrijk beide kanten met olijfolie en leg de steaks op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster 50-60 min. tot de steaks gaar zijn en krokante randjes hebben. Check na 40 min.; een scherp mes of een prikker moet er gemakkelijk doorheen gaan. Leg de laatste 20 min. de partjes appel erbij. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en hak ze grof. Meng de ingrediënten voor de dressing. Bestrooi de rodekoolsteaks voor het serveren met de hazelnoten, leg de partjes appel erop of erbij en druppel de dressing erover.

MT07 M07 horizontale lijn rood Beeld
MT07 Lekker eten Beeld

1. Gezond snacken

Groentechips in allerlei soorten, kleuren en smaken vind je bij Hema: naast een biologische zoete-aardappel-pastinaak-bietenmix is erook een bio-mix van drie kleuren aardappels.
Tricolour chips en groentechips, € 2,50 per zak van 100 g (Hema).

2. Snoep verstandig

2023 wordt voor Nederland een overgangsjaar richting suikertaks. Dat begint met een verhoogde belasting op alcoholvrije dranken (frisdrank en sap worden dus duurder) en moet uitmonden in een brede maatregel, waar ook voedingsmiddelen zoals snoep en koek onder vallen.

MT07 M07 horizontale lijn rood Beeld
MT07 Lekker eten Beeld

Vragen aan Ilham Cherradi Oba

Haar gasten beleefden zó veel plezier aan haar prachtig gedekte tafels, dat Ilham Cherradi Oba een servieswinkel begon in Woerden. Online heeft ze een enorme schare fans, ze breidde haar winkel uit tot interieurwinkel Ilham Home en bracht een kookboek uit: Bij Ilham aan tafel, Ilham Cherradi Oba € 32,50 (uitgeverij Nijgh Cuisine).
Info: ilhamhome.com en @ilhamhome

Waarom dit boek?

“Het was een langgekoesterde droom. Ik wilde alle recepten die ik van mijn oma en moeder overgeleverd heb gekregen en die ik zelf heb bedacht, graag mooi neergezet op tafel zien in een boek.”

Als eerste maken we...?

“...de groentetajine met kippendijen. Die is gemakkelijk, gezond en snel klaar.”

Wat zijn je beste tips voor een geslaagd diner?

“Bij Marokkanen kom je niet éven op de koffie, je wordt ontvangen met veel eten, dat is onze manier van gastvrijheid tonen. Met deze tips maak je het jezelf niet alleen gemakkelijker, je komt ook goed voor de dag: bedenk hoe de tafel eruit moet zien, maak een paar dagen van tevoren het menu en de boodschappenlijst, kook van tevoren, dek de tafel in de ochtend en besteed soms iets uit (laat je helpen). En heel belangrijk: maak je tiptop in orde voor de gasten komen. Neem hiervoor de tijd en gun jezelf dat moment.”

MT07 M07 horizontale lijn rood Beeld
MT07 Lekker eten Beeld

Wijnbucketlist

Wijngaarden vind je vaak op de meest schilderachtige plekken. Shana Clarke selecteerde de mooiste en interessantste ter wereld, van Japan tot Argentinië. Mooi om over te lezen, bij weg te dromen én om te bezoeken.
150 vineyards you need to visit before you die, Shana Clarke, € 29,99 (uitgeverij Lannoo).

MT07 M07 horizontale lijn rood Beeld
MT07 Lekker eten Beeld
  1. Aardappeleters
    Hoe ouder je bent, hoe vaker er aardappels op het menu staan, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Aardappel Organisatie. De helft van de zeventigplussers eet minstens vier keer per week piepers, bij jongeren onder de dertig is dat maar 15%. Boerenkool is bij alle leeftijden favoriet. Stamppot met zuurkool is populairder onder ouderen en andijviestamppot doet het beter bij eters onder de veertig. Uit het pieperonderzoek blijkt ook dat Nederlanders een ongewone stamppot niet schuwen: 48% experimenteert met bijzondere soorten groente en aardappels, 9% eet ’m liefst vegetarisch.
    kennisplatform.aardappels.nl
  2. Italiaanse warming-up
    Met hartverwarmende winterdrankjes als warme chocolademelk met rum, glühwein en wintersangria kom je na een straffe schaatstocht, een rondje skipiste of een winterwandeling weer helemaal bij. De Italiaanse bombardino wordt ook populairder. Deze maak je door één deel warme eierlikeur te mixen met één deel brandy en af te toeven met een flinke dot slagroom. Er zijn allerlei varianten, zoals de calimero waarbij je het drankje mengt met één deel espresso. En de pirata (met rum in plaats van brandy) of de scozzese (met whisky). Ook kant-en-klaar verkrijgbaar bij de slijter.
    O.a. te koop bij drankgigant.nl en drinksco.nl
Beanca de GoedeGetty Images, Istock.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden