Margriet logo
null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Kan het nog wat grappiger?’ vraag ik tot slot aan ChatGPT

Wat gebeurt er als Fabienne haar column door ChatGPT laat schrijven? Ze neemt de proef op de som.

Omdat ik er al veel over had gelezen, wilde ik weten wat het programma ChatGPT precies inhoudt. Het programma dat naar verluidt boekverslagen schrijft, uittreksels maakt en artikelen over een willekeurig onderwerp kan produceren. Je logt in, tikt een opdracht in het scherm en er ratelt een tekst uit.

Wonderbaarlijk resultaat

‘Wie heeft gelijk, Harry of William?’ vraag ik aan de robot.
‘Het is niet aan mij om te bepalen wie gelijk heeft in een situatie tussen individuen en groepen’ is het antwoord.
Dat komt me vrij integer over voor een robot.
‘Geef een recept met pasta en tomaat’ is mijn volgende vraag. Het recept is prima. Ik kan het nog aanpassen door aan te geven wat ik anders zou willen.

Op mijn verzoek ‘vertel een grap’ komt een hele flauwe grap die in het Engels waarschijnlijk wel werkt, maar in het Nederlands niet overkomt. Maar het is wonderbaarlijk dat er gewoon wél een grap komt.

Kom maar door met die column

Wat zou er gebeuren als ik mijn column laat schrijven door de robot vraag ik me af? Ik neem de proef op de som en tik in: schrijf een column over ouder worden. Meteen komt er een tekst uitrollen.

Eerst worden de problemen opgesomd waar je tegenaan gaat lopen (1. gezondheidsproblemen, 2. verlies van dierbaren, 3. financiële zorgen, 4. eenzaamheid, 5. daling van zelfvertrouwen…)
Gortdroog en niet iets waar je heel erg vrolijk van wordt.
Maar, concludeert de robot:
Desondanks is het belangrijk te onthouden dat ouder worden ook zijn voordelen heeft. Mensen hebben meer ervaring en wijsheid, en kunnen genieten van de vruchten van hun arbeid en hun familie en vrienden.
Eind van de column.

Tweede poging

‘En nu met humor’ tik ik als nieuwe opdracht onder het artikel. Direct volgt een nieuwe versie.

‘Als we ouder worden, komt er een moment dat we ons beginnen af te vragen waar onze jeugd is gebleven. Hier zijn enkele grappige dingen die we ontdekken wanneer we ouder worden.’

En dan volgt een opsomming die totaal niet grappig is. (Je herkent mensen niet meer, je gaat niet meer uit, je mag lekker uitslapen (hoezo??))

Laatste poging

‘Kan het nog wat grappiger?’ vraag ik tot slot aan de computer

Een foutmelding is het antwoord. Een grappige column voor geen 18 meer gaat ’m net boven de pet denk ik.

Ook een ‘Geen 18 meer'-momentje? Stuur ons je reactie via margriet.nl/reageer.

Fabienne de WitRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden