Margriet logo
null Beeld BrunoPress, Getty Images.
Beeld BrunoPress, Getty Images.

PREMIUM

De mooiste brieven en reacties van lezers

Uit alle reacties die we op de redactie binnenkrijgen, kozen we onder andere deze brieven:

null Beeld
null Beeld

Strijd tussen grootmoeders


Natuurlijk wil je als oma je kleinkinderen een beetje verwennen, maar dat doet de ‘andere oma’ ook. Naar die stille strijd tussen grootouders deed Marjan van den Berg in Margriet 3 onderzoek. Een aantal van jullie ervaringen:

 • Tineke van der Haar: “Je moet je als oma toch eigenlijk schamen als je op die leeftijd nog steeds denkt dat je de liefde van een kind kunt kopen. Het vraagt om aandacht en liefde, niet om dure cadeaus.”
 • Mireille Harms-Korteweg: “Ik heb met drie ‘andere oma’s’ te maken, maar er is geen concurrentiestrijd. Ieder krijgt haar mooie momenten met de kleinkinderen, allemaal op een andere manier.”
 • Yolanda van Berkom: “Hier hebben we gelukkig geen strijd met de andere grootouders. Vergelijken is ook nergens voor nodig; ieder doet gewoon zijn ding met heel veel liefde.”
 • Antoinette Pieterman: “Dit is van alle tijden. Mijn oma vroeg ooit van wie ik meer hield, van haar of van de andere oma. Toen ik die tweede als antwoord gaf, pakte ze mijn koffertje om me naar mijn andere oma te brengen. Gelukkig kwam ze erop terug, maar het was een bizarre situatie.”
null Beeld
null Beeld

Tijd voor pap

Broodpap, karnemelksepap, lammetjespap... De één vond het heerlijk, terwijl anderen nóg de kriebels krijgen als ze terugdenken aan de geur en structuur.

 • An van der Geer: “We kregen elke dag havermoutpap, waar ik nu nog van griezel. De custardpudding in de vorm van een vis die we op zondag kregen was daarentegen heerlijk.”
 • Jolanda de Wispelaere: “Ik vond alle papsoorten vreselijk. Ik kokhalsde als ze voor mijn neus stonden. Het enige wat mijn moeder dan zei, was: ‘Even diep zuchten en dooreten.’ Ik nam me toen voor om het als ik groot was nóóit meer te eten.”
 • Rinie Paarhuis: “Als we ziek waren, kregen we beschuit met boter en suiker en dan daarover een kopje thee. Een fijne, warme herinnering.”
 • Anneke van der Leer: “Ik griezel nog van de vellen die erop kwamen als je niet snel genoeg at. Ik heb als volwassene nooit meer pap gegeten of melk gedronken.”
null Beeld

Ik wil contact houden met mijn dochters ex

De dochter van Inge gaat scheiden van haar man, de vader van hun drie kinderen. Graag wil ze een goede band houden met haar ex-schoonzoon, maar ook haar dochter ondersteunen. In Margriet vroeg ze advies voor deze situatie:

 • Lisan Klein Goldewijk: “Je zou eigenlijk geen kant moeten hoeven kiezen. Hij blijft de vader van je kleinkinderen; een scheiding verandert dat niet.”
 • Petra Goenee: “Na mijn scheiding heb ik nooit meer iets gehoord van mijn schoonmoeder en dat was heel pijnlijk. Praat niet over de scheiding, maar heb het juist over de kleinkinderen samen.”
 • Diana Kliffen-Vlaar: “Ik denk dat open zijn altijd de beste optie is. Geef aan dat je in contact wilt blijven met allebei, zeker voor de kleinkinderen. Misschien kun je je ex-schoonzoon eerst bijvoorbeeld via de telefoon nog spreken, tot de storm gaat liggen en er in de toekomst meer mogelijk is.”
 • Paulien Vreugdenhil: “Wees haar onvoorwaardelijke steun en toeverlaat, maar maak haar problemen niet die van jou. Laat de regie bij je ex-schoonzoon om te kijken hoe je dat kunt invullen.”
Ilse van RoekelBrunoPress, Getty Images.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden