PREMIUM
4x dit kun je óók maken met bietjes
Serveer rode bietjes eens anders. Door ze te pureren en ze te verwerken in pannenkoekenbeslag of in deeg voor gnocchi of kaneelrolletjes kleuren deze prachtig roze. Ze doen het trouwens ook goed als beleg op een plaattaart met spinazie en gorgonzola.
Recept: boekweit-bietenwraps met ricotta-tijmvulling en pecannoten
(8 stuks)
Deze boekweit-bietenwraps met ricotta-tijmvulling en pecannoten doen het goed als feestelijke lunch.
Voor de wraps
- 75 g gekookte rode biet
- 1 ei
- 50 g bloem
- 40 g boekweitmeel
- 230 ml melk
- versgemalen peper, zout
- boter
Voor vulling en garnering
- 400 g ricotta of hüttenkäse
- blaadjes van 1 takje tijm
- extra vergine olijfolie
- 40 g pecannoten
- handje bietenblad
Extra nodig: keukenmachine of hakmolentje
Pureer voor de wraps de biet tot een gladde puree en doe deze over in een kom. Roer het ei, de bloem en het boekweitmeel erdoor. Voeg een snuf zout en peper toe en klop de melk er in gedeelten door, zodat je een klontvrij beslag hebt. Laat afgedekt 30 min. in de koelkast rusten. Roer voor de vulling de ricotta los met een vork en meng er de tijm, een scheutje olie en peper en zout naar smaak door. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag van 18 cm doorsnede en smelt er een klont je boter in. Schenk een lepel beslag in de pan en laat uitvloeien, zodat de bodem bedekt is. Bak de wrap aan een kant 1 min., keer hem en bak de andere kant ± 30 sec. Schep hem op een bord en bak zo nog 7 wraps. Houd ze warm boven een pan heet water of in een oven van ± 80 °C. Vul ze aan tafel met de ricottavulling en garneer met de noten en het bietenblad.
Bereidingstijd: ± 20 min. + ± 30 min. rusttijd
Recept: bieten-gnocchi met knoflook-salieboter
(4-6 personen)
geraspte Parmezaanse kaas
Door bietenpuree te mengen met aardappelpuree worden gnocchi niet alleen spannend van kleur, maar krijgen ze ook een lichtzoete smaak. Je serveert ze met knoflook-salieboter en gehakte hazelnoten.
- 800 g kruimige aardappelen
- 200 g gekookte rode biet, fijngesneden
- 1 ei
- versgemalen peper en zout, en snuf nootmuskaat
- 400 g bloem + extra om te bestuiven
Voor de knoflook-salieboter
- 150 g boter
- paar takjes salie
- 2 tenen knoflook, in plakjes
- 40 g hazelnoten, grof gehakt
Extra nodig: keukenmachine of hakmolentje
Kook voor de gnocchi de aardappelen in de schil in ± 25 min. gaar. Pureer intussen de biet en laat goed uitlekken. Laat de aardappelen uitdampen en pel ze. Stamp ze fijn, spreid uit op een bord en laat ± 10 min. afkoelen. Meng de aardappel- en de bietenpuree in een kom, voeg het ei, peper en nootmuskaat naar smaak en 300 g van de bloem toe. Meng door elkaar en kneed verder met de hand op een met bloem bestoven werkvlak tot een samenhangend geheel. Voeg eventueel nog meer bloem toe en breng dan pas op smaak met zout. Vorm strengen van 2 cm doorsnede van het deeg en snijd ze in stukjes van ± 2 cm. Bestuif het werkvlak opnieuw met bloem. Geef de gnocchi een patroontje met bijvoorbeeld een vork en wentel ze door de bloem. Breng een grote pan water aan de kook en kook de gnocchi hierin in gedeelten in 2-3 min. gaar. Als ze boven komen drijven zijn ze goed. Houd ze warm boven heet water of in een oven van ± 80 °C.
Smelt voor de knoflook-salieboter de boter en voeg de salie, de knoflook en de noten toe. Laat 2-3 min. zachtjes bakken. Schep de noten uit de pan. Verdeel de gnocchi over verwarmde borden en bestrooi met de noten. Lepel de knoflook-salieboter erover, maal er peper boven en serveer direct. Geef de kaas erbij.
Bereidingstijd: ± 50 min.
Recept: plaattaart met biet, spinazie en gorgonzola
(4 personen)
De iets aardse smaak van biet past goed bij die van gorgonzola, spinazie en hazelnoten in de vulling van deze plaattaart met een knapperige bladerdeegbodem.
- 100 g verse spinazie
- versgemalen peper, zout
- 1 rol koelvers bladerdeeg op bakpapier van ± 250 g
- blaadjes van een takje tijm
- 250 g gorgonzola, in stukjes
- 2-3 el paneermeel
- 200 g gekookte rode biet, in dunne plakken
- 30 g hazel-noten, grof gehakt
Verwarm de oven voor op 200 °C. Blancheer de spinazie 1 min. in ruim, licht gezouten water en laat uitlekken. Rol het deeg met papier en al uit op een bakplaat en vouw de randen rondom naar binnen, zodat een ‘schilderijlijst’ ontstaat. Bak de bodem ± 15 min. in het midden van de oven. Druk al het vocht uit de spinazie en hak hem fijn. Roer er driekwart van de tijm en de gorgonzola door en breng op smaak met peper en zout. Neem de taartbodem uit de oven, maar laat deze aan. Strooi het paneermeel op de bodem, schep het spinazie-kaasmengsel erop en verdeel de bietenplakken en de noten erover. Bestrooi met de rest van de tijm. Zet de taart nog ± 10 min. terug in de oven of tot de vulling goudbruin is. Lekker met een salade.
Bereidingstijd: ± 25 min. + ± 25 min. oventijd
Recept: kaneel-bietenrolletjes
(32 stuks)
Voor het deeg
- 7 g gedroogde gist (1 zakje)
- 110 g rietsuiker + 1 tl extra voor het gistmengsel
- 140 g gekookte rode biet
- 1 ei
- 150 g Griekse yoghurt
- 60 g gesmolten boter, afgekoeld tot lauwwarm + extra om in te vetten
- geraspte schil van 1 bio sinaasappel
- 1 tl zout
- 450 g volkorenmeel
- 260 g speltmeel + extra om te bestuiven
Voor de vulling
- 180 g rietsuiker + 2 el om te bestrooien
- 1 tl gemalen kaneel
- 1 tl gemberpoeder
- 70 g boter, gesmolten
Extra nodig: keukenmachine of hakmolentje
Roer voor het deeg de extra tl suiker en 60 ml lauwwarm water door elkaar in een grote kom en los de gist hierin al roerend op. Laat ± 5 min. staan of totdat het mengsel begint te schuimen. Pureer intussen de biet helemaal glad. Roer de puree samen met het ei, de yoghurt, de 110 g suiker, de gesmolten boter, de sinaasappelrasp en het zout door het gistmengsel. Vermeng het volkoren- en speltmeel en voeg iets meer dan de helft toe aan de kom. Roer goed door elkaar. Voeg de rest van het meel toe en kneed het deeg dan in ± 10 min. verder op een met het extra meel bestoven werkvlak tot een gladde, soepele bal. Voeg eventueel extra meel toe als het deeg aan je handen plakt. Leg de deegbal in een ingevette kom, dek af en laat ± 2 uur rijzen op een warme plaats of tot het in volume is verdubbeld. Vermeng voor de vulling suiker met de specerijen. Verdeel het deeg in twee gelijke delen en rol beide uit tot rechthoeken van ± 33x50 cm. Bestrijk ze met ⅔ van de boter en bestrooi met de geurige suiker, laat rondom een rand van 2 cm vrij. Rol beide rechthoeken vanaf de lange kant strak op en snijd ze elk in 16 diagonale plakken van ± 2½ cm dik. Leg ze met ± 2 cm tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat of gebruik er twee. Laat afgedekt nog ± 30 min. rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Bestrijk de snijvlakken met de rest van de boter en bestrooi met de extra suiker. Bak de rolletjes 15-20 min. of tot ze gaar en lichtbruin zijn. Laat afkoelen op een rooster. Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur.
Bereidingstijd: ± 45 min.+ ± 2½ uur rijzen + ± 20 min. oventijd
Bewaartip
Je kunt de rolletjes prima invriezen. Na het ontdooien warm je ze op in de oven of in de magnetron.