Margriet logo
Header columnisten Marjan dec23 Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

‘Wie vond je de meest irritante man van het jaar?’ staat er. Wie doet onderzoek naar zoiets?

Je kent ze wel, van die vragenlijstjes in je inbox. Marjan vult er eentje in en komt onverwachts tot een mooi inzicht.

‘Wat is de belangrijkste les die je leerde, het afgelopen jaar?’ Ik zit op mijn verjaardag een vragenlijstje in te vullen op internet. Om de tijd te vullen tot de visite komt. Ik maak zo’n lijst zelden af, omdat ik stop zodra ik over een antwoord moet nadenken. Bij deze vraag pas ik dan ook. De belangrijkste les. Tja. Dat is nadenken. Piekeren. Peinzen. Want ik leerde weer veel, de afgelopen tijd. Ik heb echt een paar periodes achter de rug die me met de neus op de feiten drukten: ‘Wees jij maar dankbaar voor alles, want niets is vanzelfsprekend en niets is voor eeuwig.’ Dank u, universum. Mooie overkoepelende levensles is dat. En omdat ik nu een heel levensjaar afsluit, schrijf ik die voor de zekerheid in mijn agenda, bij mijn geboortedatum.

Lekker belangrijk

Terug naar het vragenlijstje. Volgende vaag. Die luidt: ‘Wie vond je de meest irritante man van het afgelopen jaar?’ Ik kan het bijna raden, maar ik klik toch. En ja hoor. Daarna moet ik antwoord geven op: ‘Wie vond je de meest irritante vrouw?’

Voor de zekerheid kijk ik op de verzenddatum van de quiz. Het is een oudje. Ze wilden eind december 2022 al weten wie mijn irritatiegrens overschreed. Dus ik mag aannemen dat de uitslag bekend is. Twee mensen, een man en een vrouw, mochten vernemen dat de lezers van website huppeldepup hen hadden aangewezen als meest irritante persoon van iedereen op de hele wereld over een heel jaar. Nu hoop ik dat die twee van het soort zijn dat denkt: lekker belangrijk weer. En dat die twee die houding niet door schade en schande hebben hoeven aan te leren. Want het lijkt me naar. Onnodig ook. Waarom doe je onderzoek naar zoiets?

Ins, outs en meer

Ik weet in elk geval één ding zeker. Als ze mij vragen naar de meest irritante vraag van het jaar, roep ik meteen: “Ik heb er twee!” En dan vertel ik van dat rare invulformuliertje en die vragen naar ‘meest irritante man’ en ‘meest irritante vrouw’.

Maar hé, nu ik toch aan het invullen ben: er zit een knopje op waarmee je terug kunt naar vorige vragen. Dus ik klik terug naar die vraag over de belangrijkste les en ik vul in: ‘Mijn belangrijkste les is wel dat ik nooit iemand achteloos moet veroordelen, zonder op de hoogte te zijn van ins, outs en meer van dat soort nuttige info.’

Daarna klik ik door. In het vak van de irritantste man zet ik: ‘Op basis van de belangrijkste les die ik dit jaar leerde, vul ik hier vanzelfsprekend niets in.’ En bij irritantste vrouw tik ik: ‘Zie vorige vraag’.

Daarmee sluit ik mijn levensjaar af. Want er zijn taartjes. En er is champagne. En verjaardagsvisite. Daar zitten overigens opvallend veel bloedirritante types tussen.

null Beeld

Over columnist Marjan van den Berg

Marjan van den Berg studeerde MO-Nederlands aan de VU te Amsterdam, stond jarenlang voor vmbo-klassen als juf Nederlands, schrijft columns en verhalen en runt haar eigen bedrijf Iskander Uitgevers. Ze is dol op haar dochters Merel, Amber en Kirsten, haar vier kleinkinderen, haar labrador en haar Jan! Lees hier alle columns van Marjan. Wil je Marjan volgen? Dat kan niet alleen op margriet.nl/marjan, maar ook via haar eigen website marjanvandenberg.nl en op Facebook.

Marjan van den BergMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden