Margriet logo
Header De affaire nov22 Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Waarom zit jij toch altijd op je telefoon? Heb je soms een minnaar of zo?’

Nina heeft een pittig gesprek met Thijs over zijn compagnon en ze voelt zich betrapt door haar zoon.

Vorige week: Nina schrikt als ze ontdekt dat Thijs ook iets belangrijks voor haar heeft verzwegen.

Zaterdagavond

Eén ding had Thijs juist ingeschat: als hij eerder had verteld over de problemen op zijn werk, zouden we het tijdens onze hele vakantie over niets anders hebben gehad. Vanaf het moment dat mijn migraine was gezakt, praten we er continu over. De situatie is ook nogal wat: Thijs die op het punt staat te breken met zijn compagnon.

“Wat vind jij?” vraagt Thijs me telkens. Maar ik ken hem langer dan vandaag. Als zijn grens is bereikt, is het klaar voor hem. De verbeten trek op zijn gezicht wanneer hij over Berend praat, laat me huiveren. Zo zou hij vast ook over mij praten, als hij van mijn affaire wist. Ik doe mijn uiterste best die gedachte weg te drukken; dit gaat nu even níet om mij.

Buffer

Nu ik het hele verhaal ken, snap ik waarom Thijs zo boos is op zijn compagnon. Ik heb die Berend trouwens nooit gemogen, met dat neerbuigende toontje van hem en altijd weer een andere barbiepop aan zijn arm. Maar toch, hun bedrijf opdoeken is nogal wat. Ze hebben zoveel opgebouwd samen. En zijn bedrijf biedt ons als gezin zoveel zekerheid. “Ik ga gewoon voor mezelf beginnen,” zegt Thijs maar steeds, met gespeelde luchtigheid. “Geen druk op de ketel, we hebben een mooie buffer, toch?”

‘Die hebben we hard nodig als we gaan scheiden,’ schoot door mijn hoofd, de eerste keer dat hij dat zei. Ik schrok me te pletter. Waar kwam die gedachte nou vandaan? We gaan helemaal niet scheiden, geen haar op mijn hoofd. Ondertussen vraagt Daniël steeds om elkaar te zien. Al weten we niet waar, nu ook zijn vrouw weer in hun huis bivakkeert. In de auto, ergens buiten de stad? Dat is wel erg goedkoop. Afijn, morgen gaat Thijs fietsen, dan kan ik wel een paar uur weg.

De vraag confronteert me: vertel ik Daniël wel of niet over de werkproblemen van mijn man? Elke keer dat ik iets loslaat over mijn thuissituatie voelt als groter verraad dan de gymnastiekstandjes die we samen uitproberen. Het bedrog zit meer, nóg meer, in andere dingen, heb ik ontdekt. Zoals Daniëls koosnaampje voor me, Prinses. Hoe rijm ik dat met het feit dat ik al twintig jaar Thijs’ Zonnetje ben?

Risken met het gezin

Deze avond probeer ik al dit gepieker los te laten en geniet ik van samen risken met het hele gezin. Als vanouds, met nootjes, chips en gezelligheid. Evi is er, en natuurlijk Sam. Die zit dicht tegen Ruben aan. De twee spelen duidelijk onder één hoedje, ze vallen elkaar nooit aan. Het is duidelijk weer dikke mik is tussen hen. Het smalle snoetje van mijn zoon, dat de aflopen maanden vaak zo ongelukkig stond, is levendig en hij praat meer dan ooit. Mijn hart stroomt over als ik dat zie. Waarom zou ik blijven zeuren over de misschien lastige weg die op hem wacht als hij doorgaat met de non-binaire Sam? Dat zien we dan wel weer: het cliché ‘als hij maar gelukkig is’, is o zo waar. En dat Kaj, die sinds Sam bij ons komt geobsedeerd is door gender-neutraliteit, is vast een fase. En anders maar niet. Vanavond wil ik nergens mee zitten.

Mijn jongste zoon is aan de beurt. Hij gaat rechtop zitten en graait naar de drie rode dobbelstenen om iemand aan te vallen. Zijn ogen fonkelen. Hij zou toch niet al gewonnen staan? Vlug scan ik het bord. Verhip, hij heeft wel al erg veel landen veroverd.

Vlug schuif ik mijn stoel naar achter. “Wacht even, ik haal nog wat drinken. Iedereen hetzelfde?” Staand bij de koelkast reik ik even naar mijn mobiel die aan de oplader ligt. ‘In de auto praten is helemaal niets. Ik heb een hotelkamer voor ons geboekt.’ Mijn hoofd begint te gonzen. Een hotel? Wat heftig! “Ma-ham! Schiet nou op!” hoor ik Kaj achter me roepen. “Waarom zit jij toch altijd op je telefoon? Heb je soms een minnaar of zo?”

Volgende week: Twijfelt Nina in de lift van het hotel of ze niet beter meteen rechtsomkeert kan maken.

Over Nina

Nina (51), redactiemedewerker, woont samen met Thijs (53), stiefdochter Evi (24), zonen Ruben (16) en Kaj (13) en hun cyperse kater Harrie (2). Ze is nog altijd dol op Thijs. Toch wordt ze verliefd op iemand anders. En dat zet haar leven op scherp.

null Beeld Redactie
Beeld Redactie
NinaRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden